Karbamazepin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Karbamazepin
Carbamazepine.svg
Carbamazepine 3D.png
Data klinis
Nama dagangTegretol, Temporol, Neurotol, others
AHFS/Drugs.comCitakan:Drugs.com
MedlinePlusa682237
License data
Kategori
kehamilan
  • AU: D
  • US: D (Aya bukti positif boga résiko)
Jalur
pemberian
Ngaliwatan baham
Kelas ubarAnticonvulsant
Kode ATC
Legal status
Legal status
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas~100%
Ikatan protein70-80%
MétabolismeuHepatic—by CYP3A4, pikeun ngaktifkeun epoxide bentuk (carbamazepine-10,11 epoxide)
Eliminasi waktu-paruh36 jam (dosis tunggal), 16-24 jam (dosis nu diulang)
EksresiUrin (72%), fésés (28%)
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
ECHA InfoCard100.005.512 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC15H12N2O
Massa molar236.269 g/mol g·mol−1
3D model (JSmol)
  (verify)

Karbamazepin atawa nu dipiwanoh salaku Tegretol nyaéta ubar antikolvusan jeung ubar analgesik nu dipaké pikeun ngungkulan kejang[1] jeung ngubaran nyeri nu diakibatkeun ku gangguan saraf neuralgia trigeminal.[2][3] Munggaran disatujuan ku FDA dina taun 1955.[1][4]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Karbamazepin nyaéta ubar antikonvulsan nu miboga kagunaan pikeun ngungkulan sababaraha jinis panyakit kayaning kejang atawa épilépsi, nyeri kusabab neuralgia trigeminal, sarta biasa dipake pikeun ngendalikeun gejala bipolar.[3][5] [6] Karbamazepin téh antikolvusan munggaran nu dipaké pikeun ngungkulan jalma nu miboga gejala bipolar.[1][4]

Cara gawé[édit | édit sumber]

Karbamazepin gawé kucara ngastabilkeun aliran impuls saraf,[3]ngurangan panyebaran aktivitas kejang di otak sarta mulihkeun sacara normal aktivitas saraf.[7]

Karbamazepin jadi ubar lini kahiji pikeun ngubaran épilépsi. Karbamazepin gawé kucara ngablokir asupna ion Natrium (Na+) kana voltage-gated sodium channel atawa biasa disebut sodium channel blockers. Ilaharna, kaayaan intrasél téh sifatna negatif (-) sedengkan kaayaan extrasel sifatna positif (+), asupna ion Na+ nyababkeun intrasel jadi sifat positif (+) jeung nyababkeun sél aktif, kajadian ieu biasa disebut ku depolarisasi. Nu tuluy sél bakal istirahat kucara aksi repolarisasi. Panghambatan dicokotna Na+ ku karbamazepin nyegah lumangsungna depolarisasinu tuluy aktivitas listrik dina saraf otak bisa kakontrol.[5]

Cara maké[édit | édit sumber]

Cara maké karbamazepin ieu kudu saluyu jeung anjuran dokter atawa apotéker. Konsumsi karbamazepin ieu sacara taratur, diwanci nu saru unggal poéna.[2] Pikeun nginum ubar ieu alusna mah diinum babarengan jeung kadaharan séjénna pikeun ngurangan résiko sebel jeung utah, teureuy tablét atawa kapsul, ulah dibubukkeun, atawa digayem.[3] Sadengkeun tablét nu digayem, kudu digayem heula saméméh diteureuy. Kocok suspensi oral (cairan) saacan anjeun ngukur dosis, paké takeran nu geus disadiakeun, boh séndok ukur atawa pipét. isa jadi ubar ieu bakal karasa éfékna dina opat minggu saacan gejala ngurangan. Tuluykeun nginum ubar ieu saluyu jeung patunjuk dokter, ulah ngaeureunkeun nginum ubar ieu mun lain paréntah dokter, dieureunkeunna ngonsumsi ubar ieu bisa nyababkeun ningkatna kejang. [2][4]

Métabolisme[édit | édit sumber]

Karbamazepin sabagéan gedé dmétabolisme dihati besar dimetabolisme dihaté. Énzim haté CYP3A4 nyaéta énzim utama nu ngamétabolisme karbamazepin jadi metabolit aktifna, karbamazepin-10,11-epoksida, nu tuluy dimétabolisme jadi bentuk trans-diol ku énzim epoksida hidrolase. Énzim sitokrom haté lianna nu miboga kontribusi dina métabolisme karbamazepin nyaéta CYP2C8, CYP3A5, jeung CYP2B6. Karbamazepin ogé ngalaman glukuronidasi hepatik ku énzim UGT2B7 jeung sababaraha réaksi métabolik lianna nu lumangsung, ngahasilkeun pambentukan métabolit hidroksi minor jeung metabolit kuinon. Alusna, karbamazepin ngainduksi métabolismena sorangan. paningkatan pambersihan, pangurangan waktu paruh, jeung pangurangan kadar serum karbamazepin.[1]

Ngaran lian[édit | édit sumber]

Ngaran lian karbamazepin[édit | édit sumber]

Ieu dihandap ngaran lian tina karbamazepin nyaéta:[1]

  • Carbamazepen
  • Carbamazepin
  • Carbamazepina
  • Carbamazépine
  • Carbamazepine
  • Carbamazepinum
  • CBZ

Ngaran dagang[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababaraha ngaran dagang karbamazepin:[2][3]

  • Tegretol,
  • Carbamazepine,
  • Bamgetol 200
  • Carbatrol,
  • Epitol,
  • Equetro,
  • Tegretol XR

Hal nu kudu diperhatikeun[édit | édit sumber]

  • Anjeun teu meunang ngonsumsi karbamazepin mun miboga riwayat penekanan sumsum tulang, sarta miboga alérgi, atawa nginum antidéprésan kayaning amitriptilin, desipramine, doxepin, imipramine, atawa nortriptyline.[2]
  • Karbamazepin bisa nyababkeun réaksi fatal dina kulit, kayaning sindrom Stevens-Johnson jeung toxic epidermal necrolysis (TEN).[3]
  • Karbamazepin bisa nyababkeun anémia aplastik jeung agranulositosis. Résiko ieu ningkat ka pasén nu pernah nginum karbamazepin sarta ngalaman éfék samping mangrupa gangguan dina getih.[3]
  • Ngonsumsi karbamezapin bisa nyieun kulit pasén leuwih sénsitif kana cahaya panonpoé, ku kituna ulah poho maké krim anti panon paoé sarta pakéan nu nutupan awak mun iinditan. [2]
  • Jéntrékeun ka dokter mun anjeun miboga panyakit konéng atawa hépatitis, panyakit jantung, panyakit ginjal, glaukoma, porfiria, sarta kadar natrium leutik.[2][4]
  • Jéntrékeun ka dokter mun anjeun keur ngajalanan pangobatan ku ubar antivirus.[2]
  • Ulah nyupiran atawa ngoprasikeun alat beurat mun keur nginum karbamazepin, kusabab ubar ieu nyababkeun tunduh.[2]
  • Ingkahan alkohol mun anjeun keur ngonsumsi ubar ieu.[2]
  • Lamun anjeun keur hamil, béré nyaho dokter, kusabab ubar ieu kaasup kana résiko kahamilan katégori D numutkeun US Food and Drugs Administration (FDA)[2][3][4]
  • Ulah maké karbamazepin mun anjeun geus maké inhibitor MAO dina waktu 14 poé terakhir. Interaksi ubar nu bahaya bisa lumangsung. Inhibitor MAO kaasup furazolidone, isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline, jeung tranylcypromine.[2]

Interaksi Karbamazepin[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababraha interaksi karbamazepin jeung ubar séjén:

  • Ningkatna kadar karbamazepin dina getih mun dipaké babarengan jeung cimetidine.[8]
  • Nurunna kadar karbamazepin dina getih mun diinum babarengna jeung cisplatin.[9]
  • Ngurangan éféktivitas aripiprazole jeung pél KB.[3]
  • Ningkatna résiko inféksi nu bahaya mun diinum jeung cladribine.[10]
  • Éfék racun tina karbamazepin bisa ningkat mun dipaké babarengan jeung lithium.[11]
  • Kusabab éfékna kana sistem saraf pusat, pamakéan buprenorfin babarengan jeung karbamazepin bisa nyababkeun éfék samping nu leuwih serius, kayaning gangguan rénghap, koma, atawa bisa jadi leungitna pati. Salian ti éta pamakéa karbamazepin ogé ngurangan kadar buprenorfin dina getih.[12]
  • Ningkatna résiko hiponatremia, mun dipake babarengan jeung diuretik.[3]

Éfék samping[édit | édit sumber]

Éfék samping mangrupakeun hiji éfék nu teu dipiharep tina ubar. Éfék samping ieu bisa mangrupa-rupa di sababaraha jalma gumantung kana kaayaan panyakit, umur, beurat awak, jinis kelamin, étnis, jeung sababaraha kaayaan kaséhatan lianna. Ieu dihandap sababaraha éfék samping nu bisa karasa sanggeus nginum karbamazepin:[3][4][5][13]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e "Carbamazepine". www.drugbank.ca. Diakses tanggal 2020-06-12. 
  2. a b c d e f g h i j k l "Carbamazepine Uses, Dosage & Side Effects". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-12. 
  3. a b c d e f g h i j k "Carbamazepine". Alodokter. Diakses tanggal 2020-06-12. 
  4. a b c d e f "Carbamazepine: MedlinePlus Drug Information". medlineplus.gov. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  5. a b c "Inovasi Rute Pemberian Karbamazepin untuk Kejang Epilepsi". Info Farmasi Terkini Berbasis Ilmiah dan Praktis (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-13. 
  6. "Tegretol, Equetro (carbamazepine) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". reference.medscape.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  7. "Carbamazepine | Fungsi, Cara Pemakaian, Dosis, Efek Samping". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-13. 
  8. "Carbamazepine and cimetidine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  9. "Carbamazepine and cisplatin Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  10. "Carbamazepine and cladribine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  11. "Carbamazepine and lithium Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  12. "Buprenorphine and carbamazepine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13. 
  13. "Carbamazepine Side Effects: Common, Severe, Long Term". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-13.