Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) mangrupa hiji organisasi internasional kalawan tilu puluh nagara nu narima prinsip ékonomi pasar bébas. Awalna dina taun 1948 kalwan ngaran Organisasi pikeun Sabilulungan Ékonomi Éropa (OEEC - Organisation for European Economic Co-operation), diluluguan ku Robert Marjolin ti Perancis, pikeun nulungan ngalaksanakeun Rencana Marshall, pikeun rékonstruksi Éropa sanggeus Perang Dunya II. Teras, kaanggotaanna nepi ka nagara-nagara non-Éropa, jeung taun 1961, diwangun deu jadi OECD ku Konvénsi ngeunaan Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi.

Anggota[1][édit | édit sumber]

Nagara anggota OECD (taun 2010). Anggota asli warnana paul kolot.

Aya tilu puluh nagara anggota :[1]

Anggota pawangun (1961):
Amérika Sarikat Amérika Sarikat
Austria Austria
Bélgia Bélgia
Britania Raya Britania Raya
Dénmark Dénmark
Irlandia Irlandia
Citakan:Country data Iceland Islandia
Italia Italia
Jérman Jérman
Kanada Kanada
Citakan:Country data Luxembourg Luksemburg
Norwégia Norwégia
Perancis Perancis
Portugal Portugal
Spanyol Spanyol
Swédia Swédia
Suis Suis
Turki Turki
Walanda Walanda
Citakan:Country data Greece Yunani
Ngagabung sanggeusna (dumasar urutan taun gabung):
Jepang Jepang (1964)
Finlandia Finlandia (1969)
Australia Australia (1971)
Selandia Anyar Selandia Anyar (1973)
Méksiko Méksiko (1994)
Flag of the Czech Republic.svg Céko (1995)
Hungary Hungaria (1996)
Koréa Kidul Koréa Kidul (1996)
Polandia Polandia (1996)
Slovakia Slovakia (2000)
Chili Cili (2010)
Éstonia Éstonia (2010)
Israél Israél (2010)
Slovénia Slovénia (2010)

Réferénsi[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg