Paku haji

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Paku haji
Cycas circinalis112.jpg
Cycas circinalis
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Cycadophyta
Kelas:
Cycadopsida
Ordo:
Cycadales
Kulawarga:
Cycadaceae
Génus:
Cycas
Spésiés:
Cycas circinalis L.

Paku haji; paku badak; pakis; Cycas circinalis nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga cycadaceae. [1] Ieu tutuwuhan loba kapanggih hirup di lamping pasir, pigunungan, leuweung, sarta daérah basisir. [2]

Ékologi[édit | édit sumber]

Daérah tropis kaasup Sri Lanka, India, Burma, Thailand, Malaysia, Indonésia, sareng sababaraha rupa kapuloan Oséania. Umumna ngawangun leuweung padet di basisir, tapi ogé aya di daratan sareng di India di daérah pagunungan dina jangkungna dugi ka 1000 m dpl. Hirup di daérah negrak nepika tampat anu kahieuman. Iklim usum-baseuh Sikina ngambang, kuat sanajan kakeunaan cai laut, sareng tetep hirup pikeun waktos anu lami. Kalolobaana nyebar didaerah basisir.[2]

Aci[édit | édit sumber]

Teu aya produk tina genus ieu anu dianggo di Éropa, boh salaku ubar atanapi kadaharan. Tina tangkal C. circinalis ogé C. revoluta tiasa di arah acina, kawas tangkal sagu. Panalungtikan anu dilaksanakeun kana dua conto aci tina tangkal paku haji, kalayan kapanggih hiji karakter micro-scopic na sakabéhna beda jeung aci sagu anu loba didagangkeun. Aci C. circinalis diwangun ku séréal anu dihijikeun dina massa ti 2 dugi ka 6: séréal tunggal didamel kirang langkung henteu teratur atanapi poligonal ku komprésina séwang-séwangan, tapi partikel anu wujudna hemispherical sareng muller langkung ngadominasi.[3]

Ukuranana béda-béda, tapi rata-rata langkung alit tibatan séréal pati sagu asli. Anu disebut hilum sering dina kaayaan beulah sareng dikurilingan ku cincin. Dina cahaya polarisasi, séréal nunjukkeun palang anu béda. Aci tina C. rerolula, cenah bahan pikeun nyieun sagu Jepang, mirip sareng spésiés sateuacanna. Dublin Pharmacopæia, 1850, nyatakeun yén sagu mangrupikeun farina tina jero tangkal Cycas circinalis, sareng ogé spésiés séjén Cycas, sareng sababaraha rupa Palmacea. Ngan Kanyataanna, hasil panalungtikan nyebutkeun, anu bijil tina sababaraha spésiés tangkal Cycas mangsa diturih anu kaluar mangrupi geutah kentel anu engkéna janten ngabagel kawas tragacanth. [3]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 98.  Disungsi 21 April 2021
  2. a b Department of Revenue and Agriculture, India. (1889). A Dictionary of the Economic Products of India: Cabbage to Cyperus. Perpustakaan Umum New York: Superintendent of Government Printing. p. 675.  Disungsi22 April 2021
  3. a b Pereira, Jonathan (1889). The Elements of materia medica and therapeutics v.2, 1854, Volume 2. Perpustakaan Umum New York: Blanchard and Lea,. p. 283.  Disungsi22 April 2021

Bacaa salajengna[édit | édit sumber]

K. HEYNE

Emoji u1f604.svg