Pamindahan puseur dayeuh Jawa Kulon

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pamindahan puseur dayeuh Jawa Kulon is located in Propinsi Jawa Kulon
Kota Bandung
Tegalluar
Walini
Kertajati
Lokasi Kota Bandung (ibu kota saat ini) serta lokasi-lokasi yang diajukan sebagai ibu kota baru.

Upaya pikeun mindahkeun puseur dayeuh Jawa Kulon dirarancang ti mimiti taun 2019 ku Gubernur Jawa Kulon nu anyar nyaéta Ridwan Kamil. Kota Bandung dianggap geus teu cocog deui pikeun jadi puseur dayeuh ku sabab kantor pamaréntahan nu marisah. Aya tilu tempat nu diusulkeun pikeun jadi puseur dayeuh, nyaéta Tegalluar, Kota Raya Walini nu aya di Cikalong Wétan, atawa Kertajati.[1]

Tegalluar jeung Walini dianggap cocog ku sabab kaliwatan langsung ku Kereta Cepat Jakarta-Bandung, sadengkeun Kertajati pernahna di deukeut Bandar Udara Internasional Kertajati sarta Palabuan Patimban.[1]

Kahéngkéran[édit | édit sumber]

Sallian ti kaleuwihan tilu tempat nu diusulkeun pikeun puseur dayeh Jawa Kulon nu anyar, aya ogé kalemahanna, numutkeun Ketua Pansus VIII DPRD Jawa Kulon, nyaéta Herlas Juniar, sababaraha kalemahan ti tilu daérah nu diusulkeun, contona di Tegalluar masingkeun deukeut jeung Kota Bandung, daérahna masih kénéh mineng kacaahan sarta ayana poténsi parobahan taneuh nu dihariwangkeun bakal nyababkeun lini. Ogé Walini, daérah ieu kaasup kana patahan Lembang. Salian ti éta, aya ogé Kertajati (Majalengka) nu daérahna kawilang aman, tapi masih kéneh butuh diteuleuman leuwih jero deui.[2]

Kamandang[édit | édit sumber]

Mantan Gubernur Jawa Kulon Ahmad Heryawan ngarojong kana rarancang pamindahan puseur dayeuh Jawa Kulon sarta ngusulkeun supaya Kertajati dipilih jadi puseur dayeuh Jawa Kulon.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b digital, pikiran rakyat. "Perpindahan Ibu Kota Jawa Barat, Ridwan Kamil Pastikan Kaji Tiga Wilayah". Pikiran Rakyat (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-09-01. 
  2. Media, Kompas Cyber. "Wacana Ibu Kota Jabar Pindah, Ini Alasan Hingga Calon Lokasinya Halaman 2". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-09-01. 
  3. Antara. "Aher Sebut Kertajati Cocok Jadi Ibu Kota Baru Jawa Barat". nasional. Diakses tanggal 2019-09-01.