Pandémi koronavirus 2019 di Koréa Kidul

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandémi koronavirus 2019 di Koréa Kidul
Coronavirus Outbreak in South Korea over Time.gif
Sasalad koronavirus di Koréa Kidul ti waktu ka waktu (ti tanggal 20 Januari 2020).
 
  Jumlah kasus (eksponensial)██ Poé teu kaasup dina peta██ Poé kaasup dina peta ██ Poé terahir kaasup dina peta
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiKoréa Kidul
Kasus munggaranBandara Internasional Incheon
Tanggal mimiti aya20 Januari 2020
AsalWuhan, Hubei, Republik Rahayat Tiongkok
Kasus kakonfirmasi13,373
Kasus dicurigai22,950
Kasus pulih12,144
Tilar dunya
288
Situs web resmi
ncov.mohw.go.kr/en
Kasus anu dicurigai acan kakonfirmasi ku sabab galur ieu eukeur ditalungtik di laboratorium. Babaraha galur lianna mungkin geus dicegah.

Pandémi koronavirus 2019 di Koréa Kidul mimiti kapanggih di tanggal 20 Januari 2020, nalika hiji wanoja 35 taun anu asalna ti Kota Wuhan, Propinsi Hubei, Tiongkok kapanggih di Bandar Udara Internasional Incheon eukeur dina kaayaan rieut.[1][2][3]

Per tanggal 4 Méi 2020, kacatet geus aya 10.801 kasus positip, 252 kasus tilar dunya, sarta 9.217 urang anu geus cageur.[4][5] Perséntaseu anu cageur di nagara ieu 85%, sedengkeun anu tilar dunya nyaéta 2,33%.[6]

Koréa Kidul nyaéta salah sahiji nagara anu kawilang suksés dina ngendalikeun ieu pandémi.[7][8][9] Ieu kabuktian ku jumlah kasus anyar anu ka dieunakeun beuki ngurangan, malahan di tanggal 30 April 2020, Koréa Kidul nyatet euweuh kasus anyar dina poé éta hiji-hiji acan.[10][11][12][13] Pamaréntah Koréa Kidul henteu ngalumakukeun kawijakan lockdown atawa karantina wewengkon.[14] Sanajan kitu, pamaréntah ngalakukeun tés massal pikeun wargana, palacakan anu sigap, parawatan pasén, sarta transparansi data anu bisa ngawangun kapercayaan publik. Salian ti éta, sanksi atawa denda ogé lumaku pikeun anu nolak dités sarta anu nolak dikarantina.[15][16][17]

Mimiti[édit | édit sumber]

Mimitina, hiji wanoja 35 taun warga nagara Tiongkok ti Wuhan, ka Bandara Internasional Incheon, 19 Januari 2020. Saenggeus kapanggih boga gejala demam, manéhanana langsung diisolasi. Tuluy jelema-jelema anu kungsi kontak jeung manéhna, kaasup kru pasawat, langsung diinvéstigasi.[1][2][3][18]

Manéhna ngeluh rarieut, sarta nyeri otot nalika di Wuhan di tanggal 18 Januari, sarta inisiatip ka rumah sakit satempat, di dinya, manéhna didiagnosis flu. Tuluy isukanana pas manéhna ka Koréa Kidul, suhu badanna 38,3 darajat Célcius, tuluy diisolasi di rumah sakit sarta dités Reverse Transcriptase-Polymerase Chain Reaction (PT-PCR) di laboratorium, tungtungna hasil tés éta nunjukkeun yén manéhna positip beunang virus korona.[19]

Manéhna dilaporkeun teu kungsi ka pasar, utamana pasar sasatoan liar di Wuhan, anu disebut-sebut jadi tempat mimiti sumebarna virus di kota éta.[19]

Sumebarna virus[édit | édit sumber]

Ieu virus geus sumebar di sakabéh propinsi jeung kota satingkat propinsi di Koreá Kidul.[20] Salila ieu, kasus anu panglobana aya di Kota Daégu, disebut-sebut ku sabab Sékté Garéja Shincheonji anu keukeuh ngayakeun kebaktian di tengah situasi pamaréntah anu nerapkeun kawijakan social distancing, anu matak ieu virus téréh nyebar ka para jamaahna.[21]

Data jumlah kasus virus korona per tanggal 4 Méi 2020[20]
Propinsi Jumlah kasus Propinsi Jumlah kasus
Kota Daégu 6.856 Gyeongsang Kidul 117
Gyeongsang Kalér 1.366 Kota Incheon 96
Gyeonggi 681 Gangwon 53
Kota Seoul 637 Kota Séjong 46
Chungcheong Kidul 143 Chungcheong Kalér 45
Kota Busan 138

Dampak[édit | édit sumber]

Kawijakan social distancing[édit | édit sumber]

Koréa Kidul nyaéta hiji ti babaraha nagara anu teu ngalumakukeun kawijakan lockdown atawa karantina wewengkon, tapi ngalumakukeun kawijakan social distancing atawa pangwatesan sosial pikeun wargana. Ieu kawijakan lumaku per tanggal 22 Maret 2020, sarta di tanggal 4 April, ieu kawijakan diperpanjang salila dua minggu ka hareup lantaran dianggap éféktif pikeun nurunkeun jumlah kasus virus korona di Koréa Kidul nepi ka 70 persén.[22][23][24]

Tuluy ti tanggal 6 Méi, Pamaréntah Koréa Kidul naglogorkeun kawijakan pangwatesan sosial, ku lantaran jumlah kasus anu geus nurun sarta geus bisa dikendalikeun. Taman, pabukon, jeung sakola[25] bakal dibuka sacara bertahap, sarta kagiatan bisnis di fasilitas publik bakal diijinkeun deui sacara bertahap. Sanajan kitu, warga dipépélingan pikeun ngajalankeun imbauan ngeunaan COVID-19 sapopoéna.[26][27][28][29][30]

Ékonomi[édit | édit sumber]

Ku sabab ayana ieu sasalad, ékonomi Koréa Kidul beunang imbasna. Lemahna ékonomi ku sabab paméntaan konsumén jeung ékspor anu nurun. Di périodeu Januari-Maret 2020, ékonomi Koréa Kidul nyusut 1,4 persén dibanding kuartal kaopat 2019 numutkeun Bank of Korea. Paméntaan konsumén turun 6,4 persén, sedengkeun ékspor turun 2 persén.[31] Di kuartal kahiji 2020, ékonomi Koréa Kidul ngan tumuwuh 1,3 persén.[32]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Mediatama, Grahanusa. "Korea Selatan mengonfirmasi kasus pertama virus corona dari pengunjung Tiongkok". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  2. a b Rakyat, Pikiran. "Kasus Perdana Ditemukan, Virus Corona Resmi Masuk Korea - Pikiran-Rakyat.com". www.pikiran-rakyat.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  3. a b "Korea Selatan Konfirmasi Kasus Pertama Virus Corona | Kabar24". Bisnis.com. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  4. "South Korea Coronavirus: 10,801 Cases and 252 Deaths - Worldometer". www.worldometers.info. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  5. 질병관리본부, 보건복지부, 코로나바이러스감염증-19(COVID-19). "코로나바이러스감염증-19(COVID-19)". 코로나바이러스감염증-19(COVID-19) (dalam Korean). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  6. Mediatama, Grahanusa. "Hebat, Korea Selatan kembali laporkan nol kasus domestik virus corona". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  7. miq. "Sekjen PBB: Korea Selatan Sangat Sukses Atasi Wabah Covid-19!". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  8. Media, Kompas Cyber. "Korea Selatan Sukses Tangani Corona, Ternyata Belajar dari Wabah MERS". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  9. "Negara-negara yang Sukses Bendung Serangan Virus Corona". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  10. "Untuk Pertama Kali, Korsel Nihil Kasus Baru Virus Corona". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  11. "Virus corona: Kasus penularan lokal di Korsel nihil, bagaimana caranya?" (dalam bahasa id). BBC News Indonesia. 2020-05-01. https://www.bbc.com/indonesia/dunia-52482000. Diakses pada 2020-05-04 
  12. BBC. "Virus corona: Kasus penularan lokal di Korsel nihil untuk pertama kalinya sejak Februari". Tempo. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  13. "Korea Selatan Sukses Tangani Corona hingga Nol Kasus, Dilakukan Tanpa 'Lockdown'". Tribunnews.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  14. "Kunci Sukses Korea Selatan Perangi Virus Corona Meski Tanpa Lockdown | Kabar24". Bisnis.com. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  15. Media, Kompas Cyber. "Tanpa Lockdown, Apa Rahasia Korea Selatan Sukses Tangani Corona? Halaman 2". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  16. Mediatama, Grahanusa. "Sukses mengendalikan corona tanpa lockdown, ini strategi Korea Selatan". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  17. "Analisis Data: Tiga Langkah Korea Selatan Sukses Menekan Pandemi Corona - Katadata.co.id". katadata.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  18. detikcom, Tim. "Virus Corona di Korea Selatan, Gambaran Ringkas". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  19. a b "WHO | Novel Coronavirus – Republic of Korea (ex-China)". WHO. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  20. a b "South Korea: coronavirus cases by province 2020". Statista. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  21. Arbar, Thea Fathanah. "Corona Tembus 4 Ribu, Pemimpin Gereja Daegu Korsel Minta Maaf". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  22. Indonesia, C. N. N. "Dinilai Efektif, Korsel Perpanjang Masa Social Distancing". internasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  23. Indonesia, C. N. N. "Dinilai Efektif, Korsel Perpanjang Masa Social Distancing". LINE TODAY. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  24. "Langkah Maksimum, Korea Selatan Terapkan Social Distancing Untuk Semua Sektor". Rmol.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  25. Permana, Rakhmad Hidayatulloh. "Wabah Corona Mereda, Korea Selatan Buka Kembali Sekolah". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  26. "Korea Selatan Longgarkan Lagi Aturan Social Distancing Mulai 6 Mei". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  27. antaranews.com. "Mulai 6 Mei, Korea Selatan longgarkan lagi aturan "social distancing"". Antara News. Diakses tanggal 2020-05-04. 
  28. Liputan6.com. "Mulai 6 Mei, Korea Selatan Akan Longgarkan Aturan Social Distancing". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  29. ID, Alinea. "Korea Selatan kembali longgarkan aturan social distancing". https://www.alinea.id/ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  30. Jember, Portal. "Korea Selatan Longgarkan Social Distancing Mulai 6 Mei 2020 - Portal Jember". portaljember.pikiran-rakyat.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  31. Laucereno, Sylke Febrina. "Aigo... Ekonomi Korsel Jatuh Parah Gara-gara Corona". detikfinance (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04. 
  32. Citradi, Tirta. "Terjangkit Corona, Ekonomi Negara G-20 Luluh Lantak". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-04.