Planét katé

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Planét katé atawa planét lemét atawa planet kerdil (basa Inggris: dwarf planet) nyaéta sebutan pikeun banda-banda langit anu muiran panonpoé di Surya Mandala anu saluyu jeung ciri-ciri ieu:

  • ngorbit ngurilingan panonpoé
  • mibanda massa anu cukup pikeun mibogaan gravitasi sorangan sangkan bisa nyanghareupan tekenan banda teger (rigid body) nu matak banda akasa éta mibanda bentuk ékuilibrium hidrostatik (bentuk ampir buleud)
  • acan "mersihkeun sabudeureun" (clearing the neighborhood; ngosongkeun orbit sangkan teu ditempatan banda-banda akasa mangukuran cukup badag séjénna salian satelitna sorangan) di daérah sabudeureun orbitna
  • lain mangrupa satelit hiji planét atawa banda akasa nonbéntang séjénna

Katégori "planét katé" ieu diciptakeun dina pasamoan Pahijian Astronomi Internasional tanggal 24 Agustus 2006. Dumasar kana definisi ieu, Pluto kudu dirobah statusna tina planét jadi planét katé ku sabab Pluto can ngosongkeun daérah di sabudeureun orbitna (Sabuk Kuiper).

Anggota[édit | édit sumber]

Ieu di handap mangrupa daptar banda akasa anu geus dibéré status "planét katé":[1]

Ngaran Katégori Diaméter (km) Massa (1021 kg)
Ceres Asteroid 974 ± 3 0,95
Pluto Plutino 2306 ± 20 13,05
Haumea Plutoid 1150 ± 250 4,2
Makemake Plutoid 1500 ± 400 ~4
Eris Piringan kasebar <2340 16,7
  • Plutoid: Planét katé anu miboga orbit di daerah trans-Néptunus

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Référénsi[édit | édit sumber]

Planet - The Noun Project.svg