Rincik bumi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rincik bumi
유홍초.JPG
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
I. quamoclit
Ngaran binomial
Ipomoea quamoclit
Sinonim

Referensi:[1][2]

  • Convolvulus pennatus Desr.
  • C. quamoclit Spreng.
  • Quamoclit pennata [Desr.] Boj.
  • Q. pinnata Bojer.
  • Q. vulgaris Choisy.

Rincik bumi; Ipomoea quamoclit nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Convolvulaceae. Rincik bumi dimangpaatkeun pikeun ubar, ieu tutuwuhan asalna ti Amérika tropis. Di Jawa, ieu tutuwuhan liar di taneuh anu teu kaurus, aya ogé ngahaja dipelak dirambatkeun kana pager kanggo hiasan.[2]

Ngaran daérah[édit | édit sumber]

Ieu tangkal sok disebut ogé sangga langit, songgo langit (Melayu); bunga tali, rincik bumi (Sunda); katilan.[1] Di nagara Cina disebutna jin feng mao. [3]

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Kimia anu dipibanda dina ieu tutuwuhan tacan pati dipiwanoh, sanajan kitu anggota kulawarga convolvulscese ieu mibanda sipat : antipiretik jeung hemostatik, dimangpaatkeun pikeun ubar wasir jeung carbulance.[4] Rincik bumi umur na 1~2 taun, tangkal ngarambat panjangna bisa nepi ka 4 méter. [5]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Nurunkeun panas awak jeung wasir, carana godog daun seger kurang leuwih 8 gram maké tilu gelas cai, nepika nyésa 2 gelas mun geus tiis diinum sagelas isuk-isuk beurang sagelas.[4][6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b "Pogonatherum crinitum (Thunb.) Kunth." (PDF). Departemen Kesehatan. 15 November 2001. Diakses tanggal 7 June 2013. 
  2. a b Dalimartha, Setiawan (2009). Atlas Tumbuhan Obat Indonesia. 6:139 – 140. Jakarta:Puspa Swara. ISBN 978-979-1480-19-2.
  3. Drs. H., Arief Hariana (2013). 262 Tumbuhan Obat dan Khasiatnya. Jakarta: Penebar Swadaya Grup. p. 210. ISBN 9789790026131.  Disungsi8 Januari 2021
  4. a b Arief Hariana, Drs. H. (2013). 262 Tumbuhan Obat dan Khasiatnya. Jakarta: Penebar Swadaya Grup. p. 313. ISBN 9789790026131. Diakses tanggal (disungsi – 23 Jan 2021). 
  5. Redaksi, Agro media (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: Agromedia. p. 210. ISBN 9789790061941.  Disungsi8 Januari 2021
  6. Dedi, Koswara (2010). Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah, Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni, Universitas Pendidikan Indonesia. Madison: University of Wisconsin. p. 142. ISBN 9786028460118.  Disungsi8 Januari 2021

Citakan:Tumbuhan-stub