Tarang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tarang

Tarang atawa basa lemesna taar; basa Indonesiana dahi; forehead dina basa Inggris, nyaéta bagéan tina awak manusa anu pernahna dina sirah, tarang mangrupa kulit anu diluhur jeung gigirna ngawates ku buuk anu jadi dina sirah, tarang diwangun ku tilu bagéan : dua tulang tangkorak jeung kulit sirah. Tarang beulah handapna diwates ku tulang anu ngajendul kaluar supraorbital, tayalian bagéan tulang tangkorak saluhureun panon (kongkolak panon). Beulah kénca jeung katuhuna diwates ku tulang temporal tayalian tulang anu ngaraketkeun supraorbital jeung koronal beulah luarna.[1][2]

Pedaran[édit | édit sumber]

Otot-otot anu aya dina tarang saeutik gedéna mangaruhan kana paroman atawa ''eksprési''. Dumasar kana panalungtikan gerakan otot dina tarang bisa mangrupa hiji basa isarat, anu bisa di kombinasikeun jeung gerak gerik anggota awak anu séjéna pikeun némbongkeun basa isarat anu tangtu. Otot-otot occipitofrontalis bisa nyingsatkeun halis, kénca, katu atawa dua duana, némbongkeun paroman reuwas, sedih, gumbira, jeung sajabana. Otot corrugator supercilii bisa ngagerakeun halis ka luhur jeung ka handap, ngébréhkeun paroman baeud atawa paroman hayang nyaho. Otot-otot procerus bisa ngagerakeun halis katengah dua duana.[3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. David M. Knize & Mel Drisko (2001). The Forehead and Temporal Fossa: Anatomy and Technique. Lippincott Williams & Wilkins. p. 4. ISBN 9780781720748. 
  2. Valencia D. Thomas; Wendy Long Mitchell; Neil A. Swanson; Thomas E. Rohrer & Ken K. Lee (2007). "Reconstructive surgery of Skin Cancer defects". Di Keyvan Nouri. Skin Cancer. McGraw-Hill Professional. p. 523. ISBN 9780071472562. 
  3. Nigel Palastanga; Derek Field & Roger Soames (2006). "Head and Brain". Anatomy and human movement (5th ed.). Elsevier Health Sciences. pp. 645–646. ISBN 9780750688147. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Subwidang umum dina biologi
Anatomi | Astrobiologi | Biokimia | Bioinformatik | Botani | Biologi sél | Ékologi | Biologi évolusionér | Genetik | Genomik | Biologi laut | Biologi manusa | Mikrobiologi | Biologi molekular | Asal-usul hirup | Paléontologi | Parasitologi | Fisiologi | Taksonomi | Zologi


Nulis.jpg