Tari Kedempling

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Tari kedempling nyaéta salah sahiji seni anu asalna ti utara Kabupatén Majaléngka, tepatna di wewengkon Ligung, Jatitujuh, jeung Randegan.Tari kedempling kira-kira mimiti aya taun 1938 muara di komunitas ronggéng dogér anu biasana péntas di hiji tempat ka tempat lain. Dina taun 1940-an, komunitas ronggéng dogér eureun. Jalan jeung waktos, komunitas ieu muncul deui, tapi alat musikna henteu ngagunakeun dogdog, diganti ku kacapi, ketuk, goong, jeung kendang, nepi ka namina dirobah jadi ronggéng kacapi. Mekarkeunna tari topéng di wewengkon Cirebon nepi ka Majaléngka, akhirna nu ngibing ronggéng kacapi mimiti diajar gerak tari topéng khususna topéng tumenggung jeung pangaruh anu kuat tina gerak, pakéan, jeung alat musik anu ngiringan tari topéng, ngawujudlah Ronggéng Kedempling.[1]

Gerakan tari kedempling nyaéta gerakan gedut, jalak pateuh, koma, oyag bahu, jangkung, ilo, ngayun satengah keupat, barongsay, ngincek, pakbang, jeung ngongkrak panjang. Aya ogé pakéan anu dianggo dina tarian ieu, leuwih basaja ti tari topéng tumenggung diaéhkeun jeung dasi, tutup dada, sabuk, jeung kaca mata sarta ditambah ogé kéris. Kagunaan tari kedempling mimitina nyaéta keur kagiatan babarang (ngamén) di tempat anu kabuka saperti lapangan jeung sajabana. Ti taun 1957, loba masarakat anu ngundang tari kedempling keur tampil boh dina acara boboran, khitanan, atawa haul acara nikahan. Sacara nilai jeung maknana, nilai-nilai babarengan dina gerakan tari kedempling ningalikeun kalemesan paripolah, kaéndahan karakter, jeung kakompakan masarakatna. Salain éta, tarian ieu ngagaduhan peranan dina minuhan pangabutuh ékonomi anu ngaribing jeung panabuh gamelan di komunitasna.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Penetapan Warisan Budaya Takbenda Indonesia Tahun 2018 (PDF). Jakarta: Direktorat Warisan dan Diplomasi Budaya, Direktorat Jenderal Kebudayaan, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan. 2018. p. 148. 


Nulis.jpg