Universitas Katolik Parahyangan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Universitas Katolik Parahyangan atawa nu ilahar dipiwanoh UNPAR nyaéta salah sahiji paguron luhur swasta nu geus kolot, pernahna di Bandung, Jawa Kulon, Indonésia.[1] Kampus utamana aya dii Jalan Ciumbuleuit, kampus séjénna aya di Jalan Merdeka sarta Jalan Nias.[1] Saacan miboga wangunan sorangan di Jalan Merdeka, pernah ogé maké wangunan Panti Budaya (nu kiwari jadi Gedung Bank Indonésia) pikeun pakuliahan.[1]

Unpar miboga semboyan Bakuning Hyang Mrih Guna Santyaya Bhakti nu hartina "Didasaran Ka Tuhanan Nungtut Élmu pikeun Babakti ka Masarakat".[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

  • 1955
17 Januari, mangrupakeun munggaran diadegkeunna paguron luhur nu ayeuna dipiwanoh kalayan ngaran Universitas Katolik Parahyangan.[1] Di waktu harita diadegkeun AKADEMI PERNIAGAAN ku Keuskupan Bandung, salaku hasil kerjasama antara Uskup Bandung Mgr. Pierre Marin Arntz, O.S.C. (alm) jeung Uskup Bogor Mgr. Prof. Dr. Paternus Nicholas Joannes Cornelius Geise, O.F.M. (alm).[1]

Di Agustus 1955, Akademi Perniagaan ditingkatkeun jadi Perguruan Tinggi Sosio - Ekonomi Parahyangan, nu ayeuna Fakultas Ekonomi.[1]

  • 1958
15 September, dibuka fakultas anyar di Paguron Luhur Sosio-Ekonomi, nyaéta Fakultas Hukum, kusabab éta ngaran Paguron Luhur Sosio - Ekonomi Parahyangan dirubah jadi Perguruan Tinggi Katolik Parahyangan.[1]

31 Oktober, saluyu jeung katangtuan nu lumaku, diadegkeun Yayasan, nu status badan hukum, salaku badan nu mayungan Paguron Luhur Katolik Parahyangan.[1]

  • 1960

Dibuka fakultas anyar nyaéta Fakultas téhnik, nu miboga dua jurusan nnyaéta téhnik Sipil jeung téhnik Arsitektur.[1]

  • 1961

Dibuka deui fakultas anyar nyaéta, Fakultas Sosial Politik. Sanggeus dibukan fakultas anyar, jadi Paguron Luhur Katolik Parahyangan miboga opat fakultas : Ekonomi, Hukum, Teknik, Sosial politik. Di taun ieu ogé kaluar Undang-undang Nomor 22 taun 1961 ngeunaan Paguron Luhur, KU kituna ngaran Paguron Luhur Katolik Parahyangan diganti jadi UNIVERSITAS KATOLIK PARAHYANGAN.[1]

  • 1962

19 April, kalayan Surat Keputusan Menteri Perguruan Tinggi dan Ilmu Pengetahuan Nomor 50 tahun 1962, Universitas Katolik Parahyangan ditetepkeun salaku Paguron Luhur nu statusna disaruakeun jeung Paguron Luhur Nagri.[1]

  • 1963

Kamekaran Universitas diutamakeun lain pikeun nambahan fakultas, tapi pikeun ningkatkeun sarana jeung prasarana ilmiah.[1] Ku kituna diadegkeun Lembaga Penyelidikan Ilmiah, pikeun ngarojong Tri Dharma Perguruan Tinggi sakumaha umumna.[1]

  • 1981

Lumakuna aturan anyar ngeunaan akreditasi jeung umur akreditasi di lingkungan Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, ku ayana Surat keputusan Menteri Nomor 027/0/1981, Universitas Katolik Parahyangan diajegkeun deui salaku Paguron Luhur Swasta nu disaruakeun pikeun jangka waktu tilu taun.[1]

  • 1983

1 Januari, panggabungan Sekolah Tinggi Filsafat dan Téologi Suryagung Bumi jeung Universitas Katolik Parahyangan kalayan ngaran FAKULTAS FILSAFAT diajegkeun ku Surat Keputusan KOPERTIS Wilayah IV nomor 515/KOP/IV/Q/82 tanggal 20 November 1982.[1]

19 Oktober, Fakultas Filsafat disahkeun ku Departemen Pendidikan dan Kebudayaan kalayan Surat Keputusan Menteri Nomor 0446/0/1983 ku ngaran Fakultas Filsafat, jurusan Agama nu statusna kadaptar nepi ka tingkat sarjana.[1]

  • 1985

20 Januari, Universitas Katolik Parahyangan diajegkeun deui salaku Paguron Luhur Swasta nu disaruakun pikeun jangka waktu lima taun, ku Surat Keputusan Menteri Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Nomor : 040/0/1985.[1] Saluyu jeung eusi surat kaputusan éta, Fakultas Sosial Politik disaluyukeun ngaranna jadi Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik.[1] Kitu deui ngaran Lembaga Penyelidikan Ilmiah diganti jadi Lembaga Penelitian, supaya saluyu jeung istilah dina Peraturan Pemerintah Nomor 5 taun 1980.[1]

  • 1986

19 Mei, dina raragad parobahan sistem lumangsungna pangatikan sacara nasional, dikaluarkeun Surat Keputusan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Nomor 380/0/1986 nu netepkeun status disaruakeun pikeun jagka waktu tilu taun.[1]

  • 1989

1 September, status disaruakeun jeung ditetepkeun deui pikeun tilu taun kalayan Surat Keputusan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia Nomor 0527/0/1989. 6 September, sarta Surat Keputusan Mendikbud Republik Indonésia Nomor 0560/0/1989, status Fakultas Filsafat ditingkatkeun jadi diaku pikeun waktu 4 taun.[1]

  • 1990

23 November, diresmikan Proyek NTA-58, nyaéta proyek kerjasama antara Pamaréntah Republik Indonésia jeung Karajaan Belgia, nu ngalaksanakeun ieu proyek ieu téh aya tilu phiak, nyaéta Universitas Indonesia - Katholieke Universiteit Leuven sarta Universitas Katolik Parahyangan pikeun ngalumangsungkeun atikan Pasca Sarjana S-2 (Magister) dina bidang studi Ilmu Administrasi jeung Ekonomi Perencanaan.[1]

  • 1993

Dibuka dua Fakultas anyar dimimitian taun akademik 1993/1994 nyaéta Fakultas Teknologi Industri kalayan dua jurusan (jurusan téhnik Industri jeung jurusan téhnik Kimia) sarta Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam kalayan dua jurusan (jurusan Matematika dan jurusan Fisika).[1] Status kadaptar pikeun kadua fakultas anyar disahkeun ku Surat Keputusan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Nomor 34/D/O/1993 tanggal 20 April 1993.[1]

  • 1994

3 Februari, lumakuna katangtuan anyar yén Fakultas Hukum teu meunang miboga jurusan séjén tapi kudu leuwih fokus, ku dikaluarna Surat Keputusan Direktur Jenderal Pendidikan Tinggi Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia Nomor 62/DIKTI/Kep/1994 ditetepkeun deui status disaruakeun pikeun program studi Ilmu Hukum di Fakultas Hukum UNPAR, nu lumaku pikeun tilu taun.[1]

  • 1995

12 Mei, dibuka program Diploma III, status kadaptar disahkeun ku Surat Keputusan Departemen Pendidikan dan Kebudayaan No. 120/DIKTI/Kep/1995.[1]

23 Juni, disahkeun ku Surat Keputusan Depdikbud No. 312/DIKTI/Kep/1995 dibuka program Magister dina Program Pasca Sarjana di lingkungan Universitas Katolik Parahyangan.[1]

  • 1996

8 Agustus, numutkeun Surat Keputusan Direktur Jendral Pendidikan Tinggi No. 420/DIKTI/Kep/1996, dibuka Jurusan/program Studi Ilmu Komputer pikeun S1 di lingkungan Universitas Katolik Parahyangan kalayan status kadaptar.[1]

  • 1997

17 November, numutkeun Surat Keputusan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia No. 78/D/O/1997, ngeunaan Hasil Akreditasi Program Studi pikeun Program Sarjana di Paguron Luhur, ku kituna Program Studi Ilmu Ekonomi dan Studi Pemwangunan, Akuntansi, Manajemen, Ilmu Hukum, Ilmu Administrasi Niaga, Ilmu Hubungan Internasional, Ilmu Administrasi Negara, téhnik Arsitektur sarta téhnik Sipil statusna geus ka akreditasi.[1]

Hymne Unpar[édit | édit sumber]

Terpujilah Kau Mahamulya serta bijaksana,

Hadirlah di antara kami, Civitas Unika Parahyangan.

Trimalah karya kami, akal budi, tangan dan hati.

Persembahan pada Nusa Pertiwi, ba' amal Pancasila Sakti.

Bakuning Hyang Mrih Guna Santyaya Bhakti.

Sesanti Alma mater kami.

Dirgahayu Unika Parahyangan,

Dirgahayu, dirgahayu.

Mars Unpar[édit | édit sumber]

Menggali pengetahuan Mencari Kebenaran

Meningkatkan peradaban itulah yang kita dambakan

Dalam kuasa Tuhanlah Kita meniliti dan mengabdi

Bakuning Hyang Mrih Guna Santyaya Bhakti

Satukan budi dan hati

bersama mengkaji diri

demi kemuliaan manusia dan s'luruh semesta

Program Diploma jeung Sarjana[édit | édit sumber]

Fakultas Teknik[édit | édit sumber]

Program Sarjana[édit | édit sumber]

  1. téhnik Sipil
  2. Arsitektur

Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik[édit | édit sumber]

Program Sarjana[édit | édit sumber]

  1. Ilmu Administrasi Publik
  2. Ilmu Administrasi Bisnis
  3. Ilmu Hubungan Internasional

Fakultas Ekonomi[édit | édit sumber]

  1. Ekonomi Pemwangunan

Program Diploma[édit | édit sumber]

  1. Manajemen Perusahaan

Program Sarjana[édit | édit sumber]

  1. Studi Pemwangunan
  2. Akuntansi
  3. Manajemen

Fakultas Hukum[édit | édit sumber]

Progam Sarjana[édit | édit sumber]

  1. Ilmu Hukum

Fakultas Teknologi Industri[édit | édit sumber]

Program Sarjana[édit | édit sumber]

  1. téhnik Industri
  2. téhnik Kimia
  3. téhnik Elektro (Konsentrasi Mekatronika)

Fakultas Teknologi Informasi dan Sains[édit | édit sumber]

Program Sarjana[édit | édit sumber]

  1. téhnik Informatika
  2. Fisika
  3. Matematika

Program Studi Matematika ngadeg tanggal 20 April 1993. ti tanggal 17 November 2005 numutkeun Surat Keputusan No: 021/BAN-PT/Ak-IX/S1/XI/2005 status akreditasina A (Baik Sekali) pikeun waktu 5 taun.

Fakultas Filsafat[édit | édit sumber]

  1. Konsentrasi Filsafat Téologi
  2. Konsentrasi Filsafat Budaya

Program Magister jeung Doktor[édit | édit sumber]

Program Magister[édit | édit sumber]

Manajemen[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Manajemenmiboga 4 konsentrasi, nyaéta:

  1. Manajemen Operasi
  2. Manajemen Keuangan
  3. Manajemen Pemasaran
  4. Manajemen Sumber Daya Manusia

Ilmu Hukum[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Ilmu Hukum mibogai 1 konsentrasi, nyaéta:

  1. Hukum Bisnis

Teknik Sipil[édit | édit sumber]

Program Studi Magister téhnik Sipil miboga 7 konsentrasi, nyaéta:

  1. Géotéhnik
  2. Manajemen Konstruksi
  3. Pengelolaan Jaringan Jalan
  4. téhnik Pengelolaan Prasarana Umum
  5. téhnik Struktur
  6. téhnik Sumber Daya Air
  7. téhnik Transportasi

Arsitektur[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Arsitektur miboga 2 alur, nyaéta:

  1. Alur riset
  2. Alur desain

Ilmu Sosial[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Ilmu Sosial miboga 3 konsentrasi, nyaéta:

  1. Hubungan Internasional
  2. Administrasi Negara/Administrasi Publik
  3. Administrasi Niaga/Administrasi Bisnis

Ilmu Teologi[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Ilmu Téologi miboga 1 konsentrasi nyaéta:

  1. Téologi Transformatif

Program Doktor[édit | édit sumber]

Ilmu Ekonomi[édit | édit sumber]

Program Studi Doktor Ilmu Ekonomi miboga 3 konsentrasi, nyaéta:

  1. Akuntansi
  2. Ekonomi
  3. Manajemen

Ilmu Hukum[édit | édit sumber]

Ilmu Teknik Sipil[édit | édit sumber]

Program Studi Doktor téhnik Sipil miboga 6 konsentrasi, nyaéta:

  1. Géotéhnik
  2. téhnik Sumber Daya Air
  3. téhnik Struktur
  4. téhnik Transportasi
  5. Manajemen dan Rekayasa Konstruksi
  6. téhnik dan Manajemen Prasarana Umum

Ilmu Arsitektur[édit | édit sumber]

Unit kagiatan mahasiswa[édit | édit sumber]

UNPAR miboga 26 unit kagiatan mahasiswa, nu di antarana nyaéta :

  • Kagiatan Olah Raga

Sepak bola, tenis, sofbol, bulu tangkis, bola basket, bola voli, hockey.

  • Kagiatan Bela Diri

Tae Kwon Do, Kateda, Silat Pajajaran, Yudo, Karate, Wushu, Nampon, Aikido, Ju Jit Su, Boxer, Kendo, sarta Tarung Derajat

  • Kasenian

Lingkung Seni Tradisional (LISTRA), sastra dan téater (SATRE), fotografi (POTRET), paduan suara sarta téater.

Anggota organisasi[édit | édit sumber]

Universitas Katolik Parahyangan mangrupa anggota ti organisasi nasional jeung internasional:

  • APTISI : Asosiasi Perguruan Tinggi Swasta Indonesia cabang Jawa Barat.
  • APTIK : Asosiasi Perguruan Tinggi Katolik Indonesia [1].
  • ASéaCCU : Asian & South éast Asian Catholic Colleges and Universities
  • ACUCA : Association of Christian Universities and Colleges in Asia.
  • IFCU : International Federation of Catholic Universities.
  • TEFLIN : Téaching English as a Foreign Language in Indonesia.

Nu ngadegkeun sarta anggota:

  • INU : International Network Universities.

Panandatangan sarta Anggota :

  • CKNet-INA : Collaborative Knowledge Network Indonesia.
  • PoWer : Partnership for Water Education

Alumnus[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

Nulis.jpg
  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad "Parahyangan Catholic University | Universitas Katolik Parahyangan". Universitas Katolik Parahyangan (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-10.