Urang Pérsia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Urang Pérsia
Cyrus nu Ageung Darius I Xerxes I ti Pérsia Mithridates VI ti Pontus
Cyrus nu Ageung Darius I Xerxes I Mithridates VI
Shapur I


Shapur I Shapur II Babak Khorramdin Ismail Samani
Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi
Khwarizmi Rudaki Ferdowsi Biruni
Omar Khayyam Al-Ghazali Muhammad ibn Zakariya al-Razi
Ibnu Sina Khayyam Al-Ghazali Rhazes
Attar Neyshapuri Rumi (Mowlana) Hafez Amir Kabir
Attar Rumi Hafez Amir Kabir
Jumlah populasi
+81 yuta
Wewengkon kalawan populasi signifikan
Flag of Iran Iran
        (perkiraan 2011 )
47.513.000-50.629.000 [1][2]
Flag of Pakistan Pakistan
    (perkiraan leuwih)
1.400.000
2.000.000
Flag of Rusia Rusia 170.000 [3][4]
Flag of Jérman Jérman 200.000 [5][6]
Flag of Qatar Qatar 160.000 [7]
Flag of Amérika Sarikat Amérika Sarikat 743.000
Flag of Kirgizstan Kirgizstan 47.500 [8]
Flag of Cina Cina 41.028 [9]
Flag of Kanada Kanada 173.760 [10][11]
Flag of Uni Émirat Arab Uni Émirat Arab 238.250 [12]
Flag of Britania Raya Britania Raya 275.000 + 24.330 [13]
Flag of Israél Israél 135.000 [14]
Flag of Perancis Perancis 62.000 [4]
Flag of India India 60.000 [4]
Flag of Bahrain Bahrain 48.000 [15]
Flag of Walanda Walanda 38.000 [4]
Flag of Oman Oman 25.000 [7]
Flag of Australia Australia 22.550 + 19.200 Hazara [16]
Flag of Yunani Yunani 20.000 [4]
Flag of Kuwait Kuwait 20.000 [4]
Flag of Koréa Kidul Koréa Kidul,
Flag of Jepang Jepang,
Flag of Pilipina Pilipina
50.000 [4]
Flag of Swédia Swédia 50.000 [17]
Flag of Turki Turki 31.394 [18]
Flag of Selandia Anyar Selandia Anyar 10.000
Flag of Bélgia Bélgia 6.000 [4]
Flag of Norwégia Norwégia 6.000 [4]
Flag of Italia Italia 5.910 [19]
Flag of Afrika Kidul Afrika Kidul 5.000 [4]
Basa

Pérsia Luri, Gilaki, Mazandarani, Talyshi sarta nu lian sabundeureun rungkun basa Iran

Ageman

Islam Syiah, Islam Sunni, Sufi, Bahai, Kristen, Yahudi[rujukan?], Zoroastrianisme jeung Atéis[rujukan?]

Grup étnis sadulur

Urang Pérsia[20] nyaéta bagian ti masarakat Iran[21] nu nyaturkeun basa Pérsia modérn[22] sarta dialék jeung basa Iran nu sarungkun.[23][24] Asalna étnis urang Iran/Persia bisa ditulusuran kana Urang Iran Kuna, nu mana nyaéta bagian ti masarakat Indo-Iran kuna ti rungkun basa Indo-Éropa.

Sesebutan "(Urang) Pérsia" bisa ditarjamahkeun ka "ti Pérsis", hiji wewengkon kaléreun Teluk Pérsia, aya di Pars, Iran. Ti wewengkon ieu Cyrus nu Ageung, nu ngawangun Kakaisaran Achaemenid, ngahijikeun sadaya kakaisaran Iran séjénna (kawas Medes jeung Elamites), sarta ngalegakeun pangaruh kabudayaan jeung sosial Pérsia ku cara ngawengku Kakaisaran Babylonia, jeung Kakaisaran Lydia. Sanajan sanés kakaisaran Iran nu kahiji, Kakaisaran Achaemenid nyaéta kakaisaran Pérsia kahiji nu diakuan bener ku sajarawan Yunani jeung Pérsia pikeun pangaruh budaya, militér, jeung sosialna nu lega sajauh Aténa, Mesir, jeung Libya.[25]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. United States Central Intelligence Agency(CIA) (April 28, 2011). "The World Fact Book - Iran". CIA. Diakses pada 15 Méi 2011. 
  2. Library of Congress, Library of Congress – Federal Research Division. "Ethnic Groups and Languages of Iran". http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/profiles/Iran.pdf. Retrieved 2009-12-02.
  3. 2002 Russian census
  4. a b c d e f g h i j The Persian Diaspora, List of Persians and Persian Speaking Peoples living outside of Iran, Worldwide Outreach to Persians, Outreach to Muslims around the Globe
  5. Persian World Outreach - Persian-speaking people outside of Iran
  6. GTZ: Migration and development – Afghans in Germany: estimate for Tajiks based on total of 100,000 Afghans in Germany.
  7. a b Ethnologue report for language code:pes
  8. Ethnic composition of the population in Kyrgyzstan 1999-2007
  9. [1]
  10. 2006 Canadian Census
  11. This figure only includes Tajiks from Afghanistan. The population of people with descent from Afghanistan in Canada is 48,090 according to Canada's 2006 Census.. Tajiks make up an estimated 33% of the population of Afghanistan. The Tajik population in Canada is estimated form these two figures. Ethnic origins, 2006 counts, for Canada.
  12. "United Arab Emirates: Demography". Encyclopædia Britannica World Data. Encyclopædia Britannica Online. Diakses pada 15 Maret 2008. 
  13. "Tension and Transformation" in Move Magazine, Autumn 2005
  14. Jews, by country of origin and age
  15. Ethnologue 14 report for Bahrain
  16. 2054.0 Australian Census Analytic Program: Australians' Ancestries (2001 (Corrigendum))
  17. http://www.scb.se/statistik/BE/AA9999/2003M00/BE90S%C3%859901_03.pdf
  18. Number Of Foreigners Living In Turkey
  19. http://www.caritasroma.it/Prima%20pagina/Download/Dossier2006/scheda%20di%20sintesi%202006.pdf
  20. Library of Congress, Library of Congress – Federal Research Division. "Ethnic Groups and Languages of Iran". Diakses pada 2 Désémber 2009. 
  21. R.N Frye, "IRAN v. PEOPLES OF IRAN" in Encycloapedia Iranica. "In the following discussion of “Iranian peoples,” the term “Iranian” may be understood in two ways. It is, first of all, a linguistic classification, intended to designate any society which inherited or adopted, and transmitted, an Iranian language. The set of Iranian-speaking peoples is thus considered a kind of unity, in spite of their distinct lineage identities plus all the factors which may have further differentiated any one group’s sense of self."
  22. R. N. Fyre, "IRAN v. PEOPLES OF IRAN" in Encycloapedia Iranica, "The largest group of people in present-day Iran are Persians (*q.v.) who speak dialects of the language called Fārsi in Persian, since it was primarily the tongue of the people of Fārs."
  23. C.S. Coon, "Iran:Demography and Ethnography" in Encycloapedia of Islam, Volme IV, E.J. Brill, pp 10,8. Excerpt: "The Lurs speak an aberrant form of Archaic Persian" See maps also on page 10 for distribution of Persian languages and dialect
  24. Kathryn M. Coughlin, "Muslim cultures today: a reference guide," Greenwood Publishing Group, 2006. pg 89: "...Iranians speak Persian or a Persian dialect such as Gilaki or Mazandarani"
  25. Edward Farr (1850). History of the Persians. Robert Carter. pp. 124–7. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Diversidad.JPG