Vin Diesel

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Vin Diesel by Gage Skidmore 2

Vin Diesel (gumelar di Alameda, Kalifornia, Amérika Sarikat, 18 Juli 1967; umur 50 taun) nyaéta saurang aktor Amérika, produser, sutradara, jeung panulis skenario.[1]

Kulawarga[édit | édit sumber]

Vin miboga ngaran leutik Mark Sinclair.[rujukan?] Vin ogé miboga dulur kembar fraternal, Paul Vincent.[rujukan?] Indungna Vin, Delora Sherleen (Sinclair) nyaéta saurang ahli nujum jeung psikiater, sedengkeun bapa angkatna, nyaéta Irving H. Vincent, saurang instruktur jeung manajer téknis téater, dina proyék imahan saurang seniman di New York City Greenwich Village. Vin teu pernah nyaho saha bapa kandungna.[rujukan?] Indungna ti kulit bodas (Inggris, Jérman, Skotlandia, jeung katurunan Irlandia), bapa angkatna mah Afrika-Amérika.[1]

Karir[édit | édit sumber]

Icikibung dina dunya akting téh mimitina mah teu ngahaja-haja, waktu umur tujuh taun Vin jeung babaturanna abus ka rohangan téater.[rujukan?] Hiji awéwé megat maranéhna tuluy nawarkeun naskah jeung duit 20 USD, nu syaratna yén maranéhna kudu ngahadiran éta téater unggal poé sanggeus balik sakola.[rujukan?] Ti dinya, pibakaleun karir Vin téh.[rujukan?] Dina umur tujuh belas taun olahraga fisikna geus kaasah, Vin jadi tukang gebot di sawatara klub pangkerenna di New York hambég meunang duit tambahan.[rujukan?] Ti harita ngaganti ngaranna jadi Vin Diesel téh.[1]

Sanggeus SMA, Vin kadaptar minangka mahasiswa jurusan basa Inggris di Hunter College, tapi kaluar sanggeus tilu taun kuliah sangkan bisa nuluykeun karirna di Hollywood.[rujukan?] Kungsi jadi aktor téater anu pangalaman gé teu matak mangaruhan di Hollywood.[rujukan?] Sanggeus sataun bajuang pikeun nukil karir, antukna kudu balik ka New York.[rujukan?] Tuluy indungna méré buku nu judulna "Feature Films at used Car Prices" beunang Rick Schmidt.[rujukan?] Buku ieu nojokeun yén bisa ngadalian karir jeung nyieun pilem sorangan.[rujukan?] Vin nulis hiji pilem pondok dumasar pangalamanna sorangan minangka saurang aktor, anu dijudulan Multi-Facial (1995), digarap dina waktu kurang ti tilu poé ku biaya 3.000 USD.[rujukan?] Multi-Facial (1995) antukna ditarima dina Cannes Film Festival taun 1995.[1]

Sanggeus kitu, Vin balik ka Los Angeles jeung ngadanaan ampir 50.000 USD liwat télémarketing dina nyieun fitur munggaranna, Strays (1997).[rujukan?] Genep bulan sanggeus garapan, pilem ieu ditarima dina Sundance Film Festival taun 1997, sanajan meunang samatan anu hadé, tapi teu kajual sakumaha anu diharepkeun.[rujukan?] Steven Spielberg kataji ku Multi-Facial (1995) sarta hayang panggih jeung Vin, mingpin manéhna pikeun jadi pamaén dina Saving Private Ryan (1998).[rujukan?] Tina Multi-Facial (1995) Vin meunang loba pagawéan, nalika diréktur The Iron Giant (1999) némbong jeung maheutkeun pikeun netepkeun Vin dina peran utama.[rujukan?] Ti dinya, karir Vin geus terus tumuwuh, ku manéhna jadi pamaén utama munggaranna minangka Richard B. Riddick dina pilem sainték Pitch Black (2000).[1]

Ti harita, Vin geus ngabéntangan runtuyan pilem-pilem, kayaning: The Fast dan Furious (2001), xXx (2002), The Pacifier (2005), Fast & Furious (2009), Fast Five (2011), Fast & Furious 6 (2013), jeung Furious Seven (2015).[rujukan?] Vin ogé jadi pangeusi sora Groot dina Guardians of the Galaxy (2014) jeung ngabéntangan drama rohangan anggaran handap Cari Me Guilty (2006), anu pamungkasna disutradaraan ku Sidney Lumet.[1]

Filmografi[édit | édit sumber]

Taun[2] Judul[2] Peran[2]
2015 The Last Witch Hunter
2015 Furious 7 Dominic Toretto
2014 Guardians of the Galaxy
2013 Riddick Riddick
2013 Fast & Furious 6 Dominic Toretto
2011 Fast Five Dominic Toretto
2009 Fast & Furious Dominic Toretto
2008 Babylon A.D. Toorop
2007 Hitman
2006 The Fast and the Furious: Tokyo Drift
2006 Find Me Guilty Giacomo "Jackie Dee" DiNorscio
2005 The Pacifier Shane Wolf
2004 The Chronicles of Riddick Richard B. Riddick
2002 Knockaround Guys Taylor Reese
2002 XXX Xander "XXX" Cage
2000 Boiler Room Chris Varick
2000 Pitch Black Richard B. Riddick
1998 Saving Private Ryan Pvt. Caparzo

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f IMDb. 2015. Vin Diesel Biography diakses tanggl 30 April 2015
  2. a b c Fandango. 2015. Vin Diesel Filmography Diaksés 30 April 2015