Zébra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Zébra
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Perissodactyla
Kulawarga: Equidae
Génus: Equus

Zébra mangrupa sasatoan tina kulawarga kuda nu awakna belang hideung jeung bodas[1]. Habitat sato ieu sumebar di Afrika Kidul, Afrika Kulon, jeung Afrika Wétan. Aya tilu jenis zébra nyaéta zébra gunung, zébra darat, jeung zébra primitif.

Belang-belang dina awak zébra bisa mantuan sistem katahanan zebra kana prédator. Belang zébra bisa ngabingungkeun prédator. Zebra boga warna disruotil saperti bangkong tangkal jeung oray belang. Zebra bikang ngalahirkeun hiji anak, nu ampir langsung bisa nangtung jeung lumpat sakitar 1 jam saengges dilahirkeun.

Zébra mangrupa sato nu asalna masih sakulawarga jeung kuda nyaéta famili kuda, jadi zébra ogé katelah kuda zebra. Ciri husus ieu sato aya dina kelir awakna anu has nyaéta pola belang hideung jeung bodas.[2] Pola belang nu aya dina awak kuda zebra boga fungsi pikeun mantuan sistim kaamanan kuda zebra ngalawan prédator.[2] Pola belang dina awak kuda zebra bisa matak ngalieurkeun prédator.[2] Zebra ngabogaan "warna disruptif" siga sababaraha spésiés bangkong tangkal jeung oray welang.[2] Pola belang anu aya dina awak Kuda zebra ieu ngarecah kontur, antukna nyamarkeun bentuk asli tina zebra. Jeung lamun zebra téh gerak, mangka pola bakal leuwih matak ngalieurkeun deui jeung deui.[2]

Habitat[édit | édit sumber]

Zébra mangrupa sato hérbivora atawa tukang ngadahar tutuwuhan anu aktif néangan dahareun beurang, atawa sok katelah sato diurnal. Dahareun utama kuda belang ieu nyaéta jujukutan.[2] Tapi kadang sato ieu ogé dahar dangdaunan, semak, ranting, sarta kulit kai.[2] Biasana kuda zébra bisa kapanggih di lingkungan padang jukut[2]. Ampir unggal sabana di Afrika boh padang jukut terbuka nu euweuh tatangkalan atawa padang jukut di tepi leuweung, bakal kapanggih spésiés zébra ieu.[2]

Jinis[édit | édit sumber]

Zébra ngabogaan tilu jenis spésiés nu nepi ka ayeuna masih kénéh hirup jeung geus kaidentifikasi ku manusa.[2] Tilu rupa spésiés éta antarana nyaéta :[2]

  • Zébra biasa atawa ommon zebra nu ngaran laténna Equus burchellii, mangrupa jinis spésiés zébra anu panglobana pisan populasina.[2]
  • Zébra gunung atawa mountain zebra, kalayan ngaran Latin Equus zebra nu mangrupa pangeusi dataran luhur.[2]
  • zébra grevy atawa grevy's zebra, kalayan ngaran Latin Equus grevyi, mangrupa zébra anu boga ukuran awak anu pangbadagna lamun dibandingkeun zébra lianna.[2]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. (id) Zebra
  2. a b c d e f g h i j k l m n Zebra, Kuda belang


Nulis.jpg