Zébra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Zébra
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Perissodactyla
Kulawarga: Equidae
Génus: Equus

Zébra mangrupa sasatoan tina kulawarga kuda nu awakna belang hideung jeung bodas[1]. Habitat sato ieu sumebar di Afrika Kidul, Afrika Kulon, jeung Afrika Wétan.[rujukan?] Aya tilu jenis zébra nyaéta zébra gunung, zébra darat, jeung zébra primitif.[rujukan?]

Belang-belang dina awak zébra bisa mantuan sistem katahanan zebra kana prédator.[rujukan?] Belang zébra bisa ngabingungkeun prédator.[rujukan?] Zebra boga warna disruotil saperti bangkong tangkal jeung oray belang.[rujukan?] Zebra bikang ngalahirkeun hiji anak, nu ampir langsung bisa nangtung jeung lumpat kira-kira 1 jam saengges dilahirkeun.[rujukan?]

Zébra mangrupa sato nu asalna masih sakulawarga jeung kuda nyaéta famili kuda, jadi zébra ogé katelah kuda zebra.[rujukan?] Ciri husus ieu sato aya dina kelir awakna anu has nyaéta pola belang hideung jeung bodas.[2] Pola belang nu aya dina awak kuda zebra boga fungsi pikeun mantuan sistim kaamanan kuda zebra ngalawan prédator.[2] Pola belang dina awak kuda zebra bisa matak ngalieurkeun prédator.[2] Zebra mibanda "warna disruptif" siga sababaraha spésiés bangkong tangkal jeung oray welang.[2] Pola belang anu aya dina awak Kuda zebra ieu ngarecah kontur, antukna nyamarkeun bentuk asli tina zebra.[rujukan?] Jeung lamun zebra téh gerak, mangka pola bakal leuwih matak ngalieurkeun deui jeung deui.[2]

Ukuran[édit | édit sumber]

Numutkeun University of Michigan Museom of Zoology, Sébra gunung biasana 116-150cm jangkungna jeung beuratna kurang leuwih 240-372kg.[3]

Numutkeun African Wildlife Foundation, Sébra biasa ukuranna 110-150cm jangkungna jeung beuratna nepi ka 350kg.[3]

Sedengkeun Sébra Greevy ukuranna leuwih ti 150cm beuratna 349-449kg.[4]

Habitat[édit | édit sumber]

Zébra mangrupa sato hérbivora atawa tukang ngadahar tutuwuhan anu aktif néangan dahareun beurang, atawa sok katelah sato diurnal.[rujukan?] Dahareun utama kuda belang ieu nyaéta jujukutan.[2] Tapi kadang sato ieu ogé dahar dangdaunan, semak, ranting, sarta kulit kai.[2] Biasana kuda zébra bisa kapanggih di lingkungan padang jukut[2]. Ampir unggal sabana di Afrika boh padang jukut terbuka nu euweuh tatangkalan atawa padang jukut di tepi leuweung, bakal kapanggih spésiés zébra ieu.[2]

Jinis[édit | édit sumber]

Zébra mibanda tilu jenis spésiés nu nepi ka ayeuna masih kénéh hirup jeung geus kaidentifikasi ku manusa.[2] Tilu rupa spésiés éta antarana nyaéta :[2]

  • Zébra biasa atawa ommon zebra nu ngaran laténna Equus burchellii, mangrupa jinis spésiés zébra anu panglobana pisan populasina.[2]
  • Zébra gunung atawa mountain zebra, kalayan ngaran Latin Equus zebra nu mangrupa pangeusi dataran luhur.[2]
  • zébra grevy atawa grevy's zebra, kalayan ngaran Latin Equus grevyi, mangrupa zébra anu boga ukuran awak anu pangbadagna lamun dibandingkeun zébra lianna.[2]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. (id) Zebra
  2. a b c d e f g h i j k l m n Zebra, Kuda belang
  3. a b "Zebra Facts". Live Science. https://www.livescience.com/27443-zebras.html. Diakses pada 2018-01-31 
  4. "AWF – Check out the Grevy’s zebra!". African Wildlife Foundation. 2013-02-21. http://www.awf.org/wildlife-conservation/grevys-zebra. Diakses pada 2018-01-31 


Nulis.jpg