Jupiter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Yupiter
PIA04866 modest.jpg

Yupiter atawa Jupiter nyaéta planét pangdeukeutna kalima ti panonpoé sanggeus Mérkurius, Vénus, Bumi, sarta Mars.

Jarak rata-rata antara Jupiter jeung Panonpoé nyaéta 778,3 juta km. Jupiter nyaéta planét pangbadagna sarta pangbeuratna kalawan diaméter 14.980 km sarta ngabogaan massa 318 kali massa bumi. Période rotasi planét ieu téh 9,8 jam, sedengkeun période révolusina nyaéta 11,86 taun.

Di kulit planét ieu aya titik beureum raksasa. Atmosfir Jupiter ngandung hidrogén (H), hélium (He), métana (CH4), sarta amonia (NH3). Suhu di kulit planét ieu ti -140oC nepi ka 21oC. Kawas planét séjén, Jupiter kasusun ku unsur beusi sarta unsur beurat séjénna. Jupiter ngabogaan 63 satelit, di antarana Io, Europa, Ganymede, Callisto (bulan-bulan Galilean).

Ringkesan[édit | sunting sumber]

Jupiter biasana jadi objék pangcaangna kaopat di langit (sanggeus panonpoé, bulan jeung Vénus); tapi dina waktu nu tangtu Mars katémbong leuwih caang batan Jupiter.

Galeri[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Tata Surya
Panonpoé - Mérkurius - Vénus - Marcapada (Bulan) - Mars - Beubeur astéroid - Jupiter
Saturnus - Uranus - Néptunus - Pluto - Beubeur Kuiper - Scattered disc - Awan Oort
Baca ogé objék astronomi jeung daptar objék tata surya, disusun dumasar radius atawa massana.