4 Vesta

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
astéroid vesta

Vesta nya éta obyek pangbadagna kadua di Beubeur astéroid, kalayan diameter sagedé 530 kilométer (kira-kira 330 mil) sarta kira-kira ngabogaan massa 9% ti massa sakumna Beubeur astéroid. [1] Manéhna kapanggih ku astronom Jerman, Heinrich Wilhelm Olbers ping 29 Maret 1807. [1] Ngaran Vesta dicokot ti ngaran dewi parawan dina mitologi Romawi, anu mangrupa dewi nu ngajaga pikeun imah sarta dunya. [1] Vesta kaleungitan kira-kira 1% ti massana dina hiji tabrakan anu lumangsung kurang ti samilyar taun ka tukang. [1] Loba sésa-sésa ti kajadian ieu anu murag ka bumi minangka meteorit HED, hiji bukti anu aya ngeunaan astéroid.[1] Vesta nya éta astéroid anu pangcaangna. [1] Jarak panglaérna Vesta ti Panonpoé nya éta saeutik leuwih laér batan jarak minimum antara Ceres sarta Panonpoé, sedengkeun orbit Vesta sapinuhna aya di jero orbit Ceres.[1] Aya Gunung gedé di Vesta, kabentukna gunung di Vesta némbongkeun ayana aktivitas géologi di jero astéroid kasebut.[2] Aktivitas géologi di jero Vesta lumangsung alatan ayana gaya pasang surut antara Panonpoé, Jupiter, sarta Vesta. [2] Gaya kenyang Panonpoé sarta Jupiter anu lumangsung sacara tuluy-tumuluy sarta ngalawan gaya gravitasi Vesta nyieun inti astéroid pamustunganana robek sarta lééh jadi magma.[2] Magma anu kaluar ti kulit Vesta kasebut ngahasilkeun lava anu nyérélék kaluar ti kawah gunung. [2] Hawa Vesta anu minus 33 derajat celsius nepi ka minus 3 derajat celsius nyieun lava di ditu gancang tiiis sarta ngajadikeun heuras.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id)5 Asteroid paling terkenal di Tata Surya (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
  2. a b c d e (id)Ada Gunung besar di asteroid Vesta (diaksés tanggal 2 Desember 2011)
Nulis.jpg