Kabupatén Jember

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Jember
Lambang-kabupaten-jember.png

Lambang Kabupatén Jember
Lokasi Kabupatén Jember

Peta lokasi Kabupatén Jember
Motto Carya Dharma Praja Mukti
Propinsi Jawa Wétan
Ibukota Jember
Lega Wilayah 2.948,87 km²
Kordinat 113°30’ - 113°45’ BT sarta 8°00’ - 8°30’ LS
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.332.000(2003)
791 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
31
244
Dasar hukum UU No. 12 Tahun 1950
Tanggal -1 Januari 1929
Bupati MZA Djalal
Kode area telepon 0331
DAU Rp. 1.417.603.982.000.- (2013)

Situs web resmi: Pemkab Jember

Kabupatén Jember nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Wétan, Indonésia. Ibukotanya nyaéta Jember. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Probolinggo sarta Kabupatén Bondowoso di kalér, Kabupatén Banyuwangi di wétan, Samudra Hindia di kidul, sarta Kabupatén Lumajang di kulon. Kabupatén Jember diwangun ku 31 kacamatan.

Kota Jember baheula mangrupa kota administratif, tapi saprak warsih 2001 istilah kota administratif dihapus, ku kituna Dayeuh Administratif Jember jadi bagian ti Kabupatén Jember. Jember mangrupa puseur regional di wewengkon wétan tapal kuda, di dayeuh ieu aya paguron luhur nagri Universitas Jember.

Geografi[édit | sunting sumber]

Bagian kidul wewengkon Kabupatén Jember nyaéta dataran handap jeung titik pangluarna nyaéta pulo Nusa Barong. Bagian kulon laut (wwatesa jeung Kabupatén Probolinggo nyaéta pagunungan, bagian tina Pagunungan Iyang, kalawan penclutna Gunung Argopuro (3.088 m). Bagian wétan mangrupa bagian tina runtuyan Dataran Luhur Ijen.

Administrasi[édit | sunting sumber]

  • Pembantu Bupati: 7
  • Wawakil Kacamatan: 3
  • Dusun: 201
  • Rukun Warga: 4154
  • Rukun Tatangga: 14714
  • Lingkungan: 902

Transportasi[édit | sunting sumber]

Dayeuh Jember perenahna di jalur utama Surabaya-Jember-Banyuwangi. Jember ogé diliwatan jalur karéta api, anu nyambungkeun Jember jeung dayeuh-dayeuh séjén di Pulo Jawa, nyaéta Purwokerto, Yogyakarta, Jombang, Surabaya, Probolinggo, Lumajang, sarta Banyuwangi. Stasiun Jember nyaéta anu pangbadagna, salian ti stasiun-stasiun leutik séjénna di Tanggul, Rambipuji, sarta Kalisat. Jalur karéta seuneu Kalisat-situbondo kiwari henteu oprasi deui.

Nu nyicingan[édit | sunting sumber]

Mayoritas nu nyicingan Kabupatén Jember diwangun ku Suku Jawa sarta Suku Madura, anu kalolobaan ngagem agama Islam. Nu nyicingan minoritas diantarana Tionghoa sarta Suku Osing. Di bagian kalér, Suku Madura cukup dominan sarta di sajumlah tempat mangrupa mayoritas. Lolobana ti maranéhanana henteu basa Jawaan. Tapi henteu kitu pikeun suku Madura anu cicing di Jember bagian kidul, contona di Kacamatan Tempurejo anu wawatesan jeung Basisir Bandealit.

Paekonomian[édit | sunting sumber]

Alatan kalolobaan nu nyicinganana masih berpenghasilan utama minangka patani, mangka paekonomian Jember réa kénéh ditunjang ti sektor tatanén. Jember réa aya wewengkon perkebunan, lolobana nyaéta titilar Walanda. Jember kawentar minangka salah sahiji wewengkon penghasil bako utama di Indonésia.

Atikan[édit | sunting sumber]

Dayeuh Jember ngabogaan paguron luhur nagari Universitas Nagari Jember sarta Politeknik Nagri Jember. Sajaba ti éta aya sawatara paguron luhur nyaéta Sakola Luhur Ageman Islam Nagri (STAIN) Jember, Universitas Muhammadiyah Jember, Universitas Islam Jember, Universitas Moch. Seroedji, IKIP PGRI, sarta Universitas Mandala. PPKIA (Puseur Atikan Komputer Indonésia Amérika) salah sahiji lembaga atikan luar sakola.

Rupa-rupa[édit | sunting sumber]

  • Kadaharan has Jember nyaéta peuyeum sarta suwar-suwir.
  • Sajaba dipikawanoh minangka wewengkon tapal kuda, Jember dipikawanoh ogé jeung sebutan wewengkon 1.000 gumuk alatan ngabogaan sahenteuna 1.666 pasir anu sumebar di sakumna wewengkon Kabupatén Jember.

Séjénna[édit | sunting sumber]

Ti mimiti bulan Agustus 2007, Jember miboga program taunan anu disebut Bulan Nganjang ka Jember.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Citakan:Kabupatén Jember