Kaisar Akihito Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Akihito
Kaisar Jepang
Osaka07 Opening Akihito.jpg
Reign 7 Januari, 1989 - Kiwari
Coronation 12 Nopémber, 1990
Born 23 Désémber 1933 (1933-12-23) (yuswa 80)
Tokyo, Jepang
Predecessor Kaisar Shōwa
Heir-Apparent Putra Mahkota Naruhito
Consort Ratu Michiko
Issue Prince Naruhito
Prince Akishino
Sayako Kuroda
Royal House see Emperor of Japan
Father Kaisar Shōwa
Mother Empress Kōjun

Kaisar Jepang Akihito (dina Basa Jepang: 明仁) (lahir 23 Desember 1933) nyaeta Kaisar (天皇, tennō) Jepang kiwari sarta ngarupakeun kaisar ka-125 dumasar kana runtuyan suksesi tradisional. Kaisar Akihito ngarupakeun kaisar nu dipihormat teu ngan sakadar di Jepang.

Di Jepang, kaisar tara dumasar kana ngaran mimiti, tapi dumasar kana hal nu gampang saperti tennō heika (天皇陛下, "His Majesty the Emperor"). Era Kaisar Akihito dingaranan "Heisei" (平成), sarta dumasar kana gelarna nyaeta Emperor Heisei (tempo "ngaran anumerta") sanggeus maot ku runtuyan dina kabinet, numana ngaran keur era saterusna oge bakal aya. Gelar lengkepna His Imperial Majesty Emperor Akihito of Japan.

Akihito putra munggaran ti 5 putra Kaisar Shōwa (Hirohito) sarta Ratu Kōjun (Nagako). Akihito oge putra mimiti saprak leupas ti Ratu Bangja, ratu panungtung di Korea. Gelarna Ratu Tsugu (継宮, Tsugu-no-miya) basa keur leutik, tumueuh jeung sakola ku guru husus sarta di sakola di Elementary and Secondary Departments of the Peers' School (Gakushuin) ti 1940 nepi ka 1952. Akihito pisah sareng ibu ramana dina yuswa 3 taun.

Salila Amerika ngeboman Tokyo dina Maret 1945, Akihito tur raina, HIH Ratu Masahito (ayeuna Prince Hitachi), diungsikeun ti kota. Salila Amerika ngajajah Jepang sanggeus Perang Dunya II, Putar Mahkota Akihito diajar Basa Inggris ku Elizabeth Gray Vining. Akihito diajar di Departemen Elmu Pulitik di Gakushuin University di Tokyo, sanajan teu narima gelar. Saterusna jadi spesialis amatir ichthyology tur nerbitkeun sabbaraha tulisan jeung buku ngeunaan gobiid fish. Sanajan ahli waris Chrysanthemum Throne ti mimiti lahirna, sacara formal diangkat jadi Putra Mahkota (Rittaishi-no-rei, 立太子の礼) di Istana Kaisar Kokyo dina 10 November 1951.

Kaisar Akihito sareng Ratu Michiko

Juni 1953, Putra Mahkota Akihito ngawakilan Jepang dina penobatan Ratu Inggris, Ratu Elizabeth II. Dina 10 April 1959, nikah ka Miss Michiko Shoda (lahir October 24 1934), putri kahiji Mr. Hidesaburo Shoda, presiden tur ketua kahormatan Nisshin Flour Milling Company. Putra Mahkota mimiti nu nikah jeung rakyat biasa di kulawarga kaisar. Saterusna, Putra Mahkota Akihito tur Michiko ngayakeun kunjungan ka tilu puluh tujuh nagara. Putran Mahkota naek tahta dina 7 January 1989, tur jadi kaisar ka 125, dumasar kana suksesi tradisional Jepang. Kaisar Akihito dinobatkeun sacara resmi jadi Kaisar Jepang dina 12 November 1990. Dina taun 1998, basa datang ka Inggris kenging gelar The Most Noble Order of the Garter.

Citakan:Japanese Imperial Family Ti ngawitan janten kaisar, Kaisar Akihito ngaraketkeun hubungan kulawarga kaisar ka masyarakat Jepang. Kaisar tur Ratu Michiko ngayakeun kunjungan kanagaraan ka dalapan belas nagara, saperti ngayakeun kunjungan ka opat puluh tujuh Prefektur di Jepang. Putra-putri kaisar nyaeta:

Sanajan kawengku ku aturan konstitusi, Akihito ngaluarkeun "pernyataan penyesalan" ka sababaraha nagara Asia, salila "penjajahan" Jepang, nu dimimitian ka China dina April 1989, tilu bulan saatos pupus ramana, Hirohito.

Gambar:EmperorAkihitoLordNasher.jpg
Putra Mahkota nyumpingan Lord Nasher di Afghanistan

23 December 2001, basa milangkala, kaisar ngawaler patarosan wartawan, yen masih "kulawarga caket sareng Korea", tur nerangkeun yen kanyataanya ibuna Emperor Kammu (736–806) masih keneh katurunan dinasti Korea Raja Muryeong of Baekje saperti nu dicatet dina Shoku Nihongi. Kaisar oge nyebatkeun yen migrasi urang Korea baheula ngawanohkeun jal penting dina budaya tur teknologi, tur babarengan keur mopohokeun kajadian-kajadian nu goreng di mangsa nu geus kaliwat.

Citakan:Infobox hrhstyles

Desember 2002, Kaisar Akihito di-diagnosa kaserang prostate cancer tur saterusana dioperasi.

Juni 2005, kaisar ka Saipan wilayahna U.S. , tempat nu penting salila Perang Dunya II ti 15 Juni nepi 9 July 1944 (Perang Saipan). Sareng Ratu Michiko, Akihito salat tur "tabur" kembang di sababaraha tempat "bersejarah", keur ngahormat teu ngan ka tentara Jepang nu palastra, tapi tentara Amerika, Korea nu perang ngalawan Jepang tur penduduk "setempat". Ieu "kunjungan" mimiti kakaisaran Jepang sanggeus Perang Dunya Kadua. Kunjungan ka Saipan ditarima kalayan pinuh kahormatan ku rakyat Jepang, saperti basa kaisar datang ka tempat "bersejarah" di Tokyo, Hiroshima, Nagasaki, tur Okinawa dina taun 1995.

Rujukan[édit | sunting sumber]


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Kaisar Akihito Jepang
Born: December 23 1933
Gelar jabatan
Saméméhna
Kaisar Shōwa
(Hirohito)
Kaisar Jepang
7 Januari, 1989
'Ngajabat
Calon waris:
Putra Mahkota Naruhito