Kentang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kentang
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Subclass: Asteridae
Order: Solanales
Family: Solanaceae
Genus: Solanum
Species: S. tuberosum
Ngaran binomial
Solanum tuberosum
L.

Kentang (Solanum tuberosum L.) nya éta pepelakan ti suku Solanaceae anu ngabogaan beutiwatang anu bisa didahar sarta disebut "kentang" ogé. Beuti kentang ayeuna geus jadi salah sahiji kadaharan poko anu penting di Éropa sanajan dina awalna didatangkeun ti Amérika Kidul.[1]

Kentang mangrupa pepelakan dikotil anu boga sipat sausum sarta ngawangun semak/hérba. Watangna anu aya di luhur permukaan taneuh, aya anu warna héjo, kabeureum-beureuman, atawa wungu kolot. Tapi, kelir watang ieu ogé dipangaruhan ku umur pepelakan sarta kaayaan lingkungan. Dina kesuburan taneuh anu leuwih garing, biasana kelirwatang pepelakan anu leuwih kolot baris leuwih menyolok. Bagian handap watangna bisa berkayu. Sedengkeun watang pepelakan ngora henteu berkayu, ku kituna henteu kuat teuing sarta gampang rubuh.[1]


Mangpaat[édit | sunting sumber]

Kentang pohara dipikaresep ku unggal jelema. Komo di sawatara wewengkon, aya anu ngajadikeunna kadaharan poko. Sajaba ti éta, kentang ogé loba ngandung vitamin B, vitamin C, sarta sajumlah vitamin A. Minangka asal karbohidrat anu penting, di Indonésia kentang masih dianggap minangka sayuran anu mentéréng.[1]


kulit kentang[édit | sunting sumber]

  • Nilai Gizi Kulit Kentang

Kulit kentang nunda loba nutrisi sarta ogé ngandung loba serat, anu pohara penting pikeun diét anu cageur. Ngantep kulit dina kentang ogé mantuan ngajaga nutrisi daging kentang. Dumasar taun 2000 kalori diét, kentang panggang anu badag, kaasup kulit, ngabogaan 278 kalori. Ngan 3 ti kalori ti lemak. Kentang panggang ngandung ngan 1% ti tunjangan lemak dianggap minangka bagian ti diét anu cageur, kalayan 0% ti ieu jadi lemak jenuh.

Kentang sarta kulit, mangrupa asal vitamin C, vitamin B6, tambaga, kalium, mangan, sarta diét serat. Kentang sarta kulitna ngandung 18% ti beusi sarta 7,5 gram protéin, anu jarang kapanggih dina sayuran anu miboga konséntrasi luhur kawas éta. Kulit kentang ogé ngandung sagala rupa fitonutrien, anu mangrupa asal alami antioksidan anu mantuan nyegah karuksakan sél awak. Fitonutrien anu kapanggih dina kentang ngawengku karotenoid, flavonoid, sarta asam caffeic.

Kentang diklasifikasikan minangka beuti, hartosna bal lampu atawa akar, sarta ngandung protéin anu disebut patatin husus pikeun jenis sayuran. Patatin ogé digawé minangka antioksidan anu éféktif sarta mantuan nurunkeun tekanan darah. Kulit kentang komo bisa mantuan pikeun méré panangtayungan ka panyakit jantung sarta kanker.

Aya loba cara pikeun nyiapkeun lezat kulit kentang. Di Amérika Sarikat, tapi, maranéhanana mindeng didahar dina cara anu henteu cageur. Perancis lucir goréng, kentang panggang pinuh kalayan mentéga sarta krim asam, sarta kulit kentang ditumpuk luhur kalayan kéju sarta daging nya éta sawatara conto anu umum. Anu samara kentang mindeng ditambahkeun ka kulit biasana luhur lemak jenuh, anu dipikawanoh pikeun kontribusi panyakit jantung, ku kituna merangan panangtayungan kentang éta sorangan nawarkeun. Cageur alternatif pikeun penyedap lemak biasana ditempatkeun dina kulit kentang ngawengku hummus, bawang, sarta mentéga alternatif, jeung nu séjénna.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id)[1](diakses tanggal 20 oktober 2011)
  2. (id)[2](diakses tanggal 17 oktober 2011)