Pala

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pala
Pala
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Magnoliales
Family: Myristicaceae
Genus: Myristica
Species: M. fragrans
Ngaran binomial
Myristica fragrans

Pala (Myristica fragan Haitt) téh rempah-rempah asli ti Indonesia nya éta ti Banda jeung Maluku. [1] Pala, sumebar ka Pulo Jawa nalika Marcopolo indit ka Tiongkok ngaliwatan Pulo Jawa taun 1271 nepi taun 1295. [1] Ti harita, pala dibudidayakeun nepi ka Pulo Sumatera. [1] Pala dipikawanoh minangka rempah-rempah anu ngahasilkeun minyak atsiri, anu mangrupa bahan dasar dina indusri inuman jeung kosmetik. [1] Sacara umum mangpaat pala dicokot tina kulit watang nepi ka daging buahna. [1]

Kandungan[édit | sunting sumber]

Kandungan tina: 1. Arilus: Minyak atsiri, minyak lemak, zat samak, jeung zat pati. [1] 2. Siki: Minyak atsiri, minyak lemak, saponin, miristisin, elemisi, énzim lipase, péktin, hars, zat samak, lémonena, jeung asam oléanolat. [1] 3. Kulit buah: Minyak atsiri jeung zat samak. [1]

Jenis[édit | sunting sumber]

Aya sawatara rupa buah pala, nya éta:

  1. Myristica fragrans Houtt, [2]
  2. Myristica argentea Ware,[2]
  3. Myristica fattua Houtt,[2]
  4. Myristica specioga Ware,[2]
  5. Myristica Sucedona BL,[2]
  6. Myristica malabarica Lam.[2]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Siki buah pala bisa dimangpaatkeun pikeun dijadikeun ubar diséntri, maag, méncrét, ngeureunkeun utah, sebel, mules, perut kembung, insomnia, reumatik, serak, ngaringankeun nyeri, ngajaga stamina, sarta nyingkahan dehidrasi. [1] [3] Salian ti dijadikeun ubar, pala ogé biasana diolah jadi manisan.

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i Pala (id) (Diakses ping 14 Oktober 2011)
  2. a b c d e f pala (id) (Diakses ping 14 Oktober 2011)
  3. Pala (id) (Diakses ping 14 Oktober 2011)


Nulis.jpg