Alkali

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Alkali nyaéta golongan logam dina tabél periodik mibanda unsur-unsur litium (Li), natrium (Na), kalium (K) Lambang unsur ngaran latin Na jeung K pikeun sodium ogé kalium nu diturunkeun timaranéhanana, natrium jeung kalium; ieu ngaran masih dipaké dina sababaraha basa, umpamana Urang Jérman jeung urang Rusia. rubidium (Rb), cesium (Cs), jeung fransium (Fr). Golongan ieu pernahna dina blok-s tabél periodik ku sabab sakabéh logam alkali mibanda éléktron dina orbital-s anu pangluarna: hasil tina konfigurasi ieu unsur/éléktron dina sipat jeung perwatek maranéhna. Logam alkali méré contoh trén paling alus dina golongan sipat anu aya dina tabél périodik, kalawan mintonkeun laku lampah unsur-unsur anu hadé, katempo tina homolog anu alus.[1]

Étimologi[édit | édit sumber]

A large orange-yellow explosion
reaksi 1.4 kg sodium jeung cai

Alkali (tina kecap basa Arab: al-qaly القلي, القالي , “ ti abu saltwort”) dina perkara kimia nyaéta hiji uyah ionik basa tina hiji unsur kimia logam alkali atawa taneuh alkali. Aya ogé anu ngajentrekeun alkali mangrupa hiji zat basa bisa leyur dina cai. Alkali anu leyur mibanda pH leuwih ti 7,0.[1]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Sipat logam alkali
Ngaran Lithium Sodium Potassium Rubidium Caesium Francium
Nomer Atom 3 11 19 37 55 87
Beurat baku atom  (u)[3][4][5] 6.94(1)[6] 22.98976928(2) 39.0983(1) 85.4678(3) 132.9054519(2) [223][7]
Konfigurasi éléktron [He] 2s1 [Ne] 3s1 [Ar] 4s1 [Kr] 5s1 [Xe] 6s1 [Rn] 7s1
Lééh dina suhu 453.69 K
180.54 °C
356.97 °F
370.87 K
97.72 °C
207.9 °F
336.53 K,
63.38 °C,
146.08 °F
312.467 K,
39.31 °C,
102.76 °F
301.59 K,
28.44 °C,
83.19 °F
? 300 K,
? 27 °C,
? 80 °F[9]
Ngagolak dina suhu 1615 K,
1342 °C,
2448 °F
1156 K,
883 °C,
1621 °F
1032 K,
759 °C,
1398 °F
961 K,
688 °C,
1270 °F
944 K,
671 °C,
1240 °F
? 950 K,
? 677 °C,
? 1250 °F[10]
Dénsitas (g•cm−3) 0.534 0.968 0.89 1.532 1.93 ? 1.87
Panas fusi (kJ•mol−1) 3.00 2.60 2.321 2.19 2.09 ? 2
Nyeupan/kaluar uap dina panas (kJ•mol−1) 136 97.42 79.1 69 66.1 ? 65
Panas dina wujud na monatomic gas (kJ•mol−1) 162 108 89.6 82.0 78.2 ?
Resistivity listrik at 298 K (nΩcm) 94.7 48.8 73.9 131 208 ?
Radius atom (pm) 152 186 227 248 265 ?
Radius ionik tina M [11] 76 102 138 152 167 ? 180
Kahiji énergi ionisasi

 (kJ•mol−1)

520.2 495.8 418.8 403.0 375.7 392.8[12]
éléktron pangirut (kJ•mol−1) 59.62 52.87 48.38 46.89 45.51 ? 47.2[13]
‘’Enthalpy of dissociation’’ of M2 (kJ•mol−1) 106.5 73.6 57.3 45.6 44.77 ? 42.1[14]
Pauling Éléktronégativitas 0.98 0.93 0.82 0.82 0.79 ? 0.7[17]
[[Poténsial éléktroda baku

]] (E°(M+→M0); V)

−3.0405 −2.714 −2.925 −2.925 −2.923 ?
Cobaan ku kelir seuneu
Poko émisi / panjang gelombang anu diserep
(nm)
Layung
670.8
Konéng
589.2
Ganaria
766.5
Beureum-Ganaria
780.0
Biru
455.5
?
Caesium ngabeledug dina mangsa keuna cai sanajan dina suhu biasa
Gas hidrogén caang dina tabung
Potongan thallium murni dina jero gelas

Logam alkali mibanda sipat écés tur jéntré nyaéta hérang, hipu, kacida réaktif dina suhu jeung tekenan anu normal/biasa ogé, jeung gampang kaleungitan éléktron anu pangluarna pikeun ngawujudkeun kation jeung muatan +1. Kulantara sipatna anu hipu alkali bisa diteukteuk maké péso kalawan gampang, niténan saluareuna anu hérang ngan gancang rumeuk ku lantaran pangaruh oksidasi hawa, atmosfir jeung oksigén anu beueus/lembab. Lantaran sipatna anu kacida réaktip, alkali kudu diteundeun dijeroeun minyak pikeun nyingkahan paantel jeung hawa. Alkali kapanggih di alami dina jeroeun uyah teu pernah kapanggih di alam kalawan bébas. Dina IUPAC tata ngaran/nomenklatur moderen, logam alkali diwangun tina 1 unsur golongan, [catatan 3] kaasup hidrogen (H), anu mangrupa nominal kumpulan 1 Unsur tapi biasana alkali teu dianggap mangrupa logam ku sabab jarang alkali némbongkeun perwatek anu sarua jeung logam. sakabéh logam alkali bereaksi jeung cai, di mana logam alkali anu leuwih beurat bakal beréaksi leuwih gancang ti batan anu leuwih hampang. Sakabéh logam alkali anu kapanggih di alam: Dumasar kana kaayaanana, sodium anu paling loba pisan, dituturkeun ku kalium, litium, rubidium, cesium, sarta pamustunganana francium, nu jarang dipaké ku sabab radioaktivitas pohara luhur. Aya anu nyobaan nyieun sintésis ununennium (uue), bisawaé pikeun jadi anggota grup anu saterusna , tapi henteu pernah hasil, kabéh pinaggih jeung kagagalan. Sanajan kitu, bisa jadi ununennium lain logam alkali sabab pangaruh relativistic, dipiharep boga pangaruh utama dina sipat unsur kimia anu kacida beurat; sanajan nu kabukti jadi logam alkali, disawang geus sababaraha béda dina sipat fisik jeung kimia homologues leuwih hampang.

Logam alkali geus loba di aplikasikeun. Dua aplikasi paling kawentar murni tayalian unsur cesium jeung rubidium nyaéta anu dimangpaatkeun dina jam atom, jam atom cesium nyaéta ngagambarkeun waktu paling panceg. Hiji aplikasi sanyawa sodium dimangpaatkeun dina lampu sodium-uap, cahyana emit /sumirat efisién pisan.

Fisik jeung kimia[édit | édit sumber]

Logam alkali ngébréhkeun perwatek fisik jeung kimia anu geus jéntré, konfigurasi éléktron valénsi ns1 bisa gampang dititénan, nu ngahasilkeun logam Association Lemah. Ku alatan éta, sakabéh logam alkali hipu jeung mibanda kapadetan anu hampang, ngalémbéréh Jeung gancang ngagolak, Kitu ogé panas sublimation, évaporasi, jeung disosiasi struktur awak maranéhna museur-kabéh crystallized, sarta mibanda kelir seuneu luareun éléktron s [5] Konfigurasi ns1 ogé ngahasilkeun logam alkali mibanda atom sarta jari-jari ion badag pisan, kitu ogé jeung konduktivitas listrik luhur :. Dina 75 bahan kimia maranéhna didominasi ku leungitna éléktron single valénsi maranéhanana pikeun ngabentuk gatra oksidasi, sabab dinamangsa ngaionan puseur éléktron Jeung énergi ionisasi pisan [2] lolobana bahan kimia geus ditalungtik ngan pikeun kahiji grup jeung lima anggota.

Uyah alkali[édit | édit sumber]

  1. Natrium hidroksida - Mindeng disebut " soda caustic "
  2. Kalium hidroksida - ilahar disebut " potash caustic "
  3. Lye - istilah generik nyebut dua ngaran diluhur atawa ogé campuranna
  4. Kalsium hidroksida - leyuran jenuh anu katelah " limewater "
  5. Magnésium hidroksida - alkali atipikal sabab henteu leyur kabéh dina cai

Uyah dapur, atawa natrium klorida, geus dipaké saprak jaman baheula kénéh. Natrium jeung kalium ogé unsur penting, boga peran biologis utama salaku éléktrolit, jeung sanajan logam alkali lianna teu penting, maranéhanana ogé boga rupa-rupa pangaruh dina awak, boh logam nguntungkeun anapon ngarugikeun.

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg



Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Chambers's encyclopaedia: a dictionary of universal knowledge, Volume 1. J.B. Lippincott & Co. 1888. p. 148. 
  2. a b "Standard Uncertainty and Relative Standard Uncertainty". CODATA reference. National Institute of Standards and Technology. Diakses tanggal 26 September 2011. 
  3. The number given in parentheses refers to the measurement uncertainty. This uncertainty applies to the least significant figure(s) of the number prior to the parenthesized value (ie. counting from rightmost digit to left). For instance, Citakan:Val stands for Citakan:Val, while Citakan:Val stands for Citakan:Val.[2]
  4. a b Wieser, Michael E.; Berglund, Michael (2009). "Atomic weights of the elements 2007 (IUPAC Technical Report)". Pure Appl. Chem. (IUPAC) 81 (11): 2131–2156. doi:10.1351/PAC-REP-09-08-03. http://iupac.org/publications/pac/pdf/2009/pdf/8111x2131.pdf. Diakses pada 7 February 2012. 
  5. a b c d Wieser, Michael E.; Coplen, Tyler B. (2011). "Atomic weights of the elements 2009 (IUPAC Technical Report)". Pure Appl. Chem. (IUPAC) 83 (2): 359–396. doi:10.1351/PAC-REP-10-09-14. http://iupac.org/publications/pac/pdf/2011/pdf/8302x0359.pdf. Diakses pada 11 February 2012. 
  6. The value listed is the conventional value suitable for trade and commerce; the actual value may range from 6.938 to 6.997 depending on the isotopic composition of the sample.[5]
  7. The element does not have any stable nuclides, and a value in brackets indicates the mass number of the longest-lived isotope of the element.[4][5]
  8. "Francium". Los Alamos National Laboratory. 15 December 2003. Diakses tanggal 19 February 2012. 
  9. Francium's Lééh dina suhu was claimed to have been calculated to be around 27 °C (80 °F, 300 K).[8] However, the Lééh dina suhu is uncertain because of the element's extreme rarity and radioactivity. Thus, the estimated Ngagolak dina suhu value of 677 °C (1250 °F, 950 K) is also uncertain.
  10. Klehr, Wolfram (21 May 2007). "Francium". apsidium.com. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 May 2008. Diakses tanggal 25 April 2012. 
  11. + ion (pm) The quoted values are for the tetracoordinate ions, except for Rb+ and Cs+ where they are for the hexacoordinate ion.
  12. a b Andreev, S.V.; Letokhov, V.S.; Mishin, V.I., (1987). "Laser resonance photoionization spectroscopy of Rydberg levels in Fr". Phys. Rev. Lett. 59 (12): 1274–76. Bibcode 1987PhRvL..59.1274A. doi:10.1103/PhysRevLett.59.1274. PMID 10035190. http://link.aps.org/abstract/PRL/v59/p1274. 
  13. Landau A., Eliav E., Ishikawa Y. and Kaldor U., "Benchmark calculations of electron affinities of the alkali atoms sodium to eka-francium (element 119)". J. Chem. Phys. 115 2389 (2001) doi:10.1063/1.1386413.
  14. Jones, Cameron; Mountford, Philip; Stasch, Andreas; Blake, Matthew P. (22 June 2015). "s-block Metal-Metal Bonds". Di Liddle, Stephen T. Molecular Metal-Metal Bonds: Compounds, Synthesis, Properties. John Wiley and Sons. pp. 23–24. ISBN 9783527335411. 
  15. Pauling, Linus (1960). The Nature of the Chemical Bond (Third ed.). Cornell University Press. p. 93. ISBN 978-0-8014-0333-0. 
  16. Allred, A. L. (1961). "Electronegativity values from thermochemical data". J. Inorg. Nucl. Chem. 17 (3–4): 215–221. doi:10.1016/0022-1902(61)80142-5. 
  17. Linus Pauling estimated the electronegativity of francium at 0.7 on the Pauling scale, the same as caesium;[15] the value for caesium has since been refined to 0.79, although there are no experimental data to allow a refinement of the value for francium.[16] Francium has a slightly higher ionization energy than caesium,[12] 392.811(4) kJ/mol as opposed to 375.7041(2) kJ/mol for caesium, as would be expected from relativistic effects, and this would imply that caesium is the less electronegative of the two.