Babasaran

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Babasaran
Buah babasaran asak di tangkal
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudikotil
(unranked): Rosidae
Order: Rosales
Kulawarga: Moraceae
Tribe: Moreae[1]
Génus: Morus
L.
Species

See text.

Babasaran (morus indica); mulberry tree nyaéta hiji tangkal anu asalna ti kulawarga moraceae genusna morus, spesies aslina datang ti Asia.[2][3] Babasaran bisa hirup dina sagala iklim Tropis 24-29°c, pH taneuh 5.0-9.0, kalawan cukup mibanda irigasi pikeun kaperluan nyébor.[4]

Jangkung tangkalna bisa nepika 10 méter, mimiti dipelak tangkalna gancang sirungan tur ngagedéan.[4] Dauna héjo, tungtungna rérégéan, panjang cupatna kurang leuwih sapuluh cénti.[4] Buahna ngumpul dina sacupat, laleutik kawas endog kéong, panjangna 2-3cénti.[4] Kelirna héjo mangsa keur ngora, tuluy robah jadi beureum semu beureum ati mangsa geus asak atawa kolot ieu buahna ogé bisa didahar.[4]

Melakeun tangkal babasaran mah kawilang énténg, dahan penang nigas tiban dicecebkeun kana taneuh jerona kurang leuwih sajeungkal, tara kungsi lila sok geuwat bijil sirung.[4] Loba ngahaja dipelak pikeun pager hirup atawa wates taneuh. Daun babasaran geus loba dimangpaatkeun pikeun rupa-rupa ubar jeung kosmetik.[5]

Mangpaat[édit | édit sumber]

  1. Diimangpaatkeun pikeun ngubaran diabetes[6]
  2. Dauna beunang ngabebek dimangpaatkeun pikeun antioksidan, alatan mibanda phenolic sarta metanol[7]
  3. Mangrupa parab pikeun maraban hileud sutra.[8]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "Morus L". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2009-01-16. Diakses tanggal 2009-03-11. 
  2. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  3. "Morus indica L". The Plant List. 2012-03-23. Diakses tanggal 2017-10-07. 
  4. a b c d e f -, Omkar (2017). Kamus Basa Sunda. London: Springer. ISBN 9789811033049. 
  5. Preeti and Malti; Anand Viha. "http://www.imedpub.com/articles/antimicrobial-activity-of-leaf-extract-of-morus-indica-mulberry-from-chhattisgarh.pdf". Antimicrobial activity of leaf extract of Morus indica (Mulberry) from Chhattisgarh 1 (1): 1-4. http://www.imedpub.com/articles/antimicrobial-activity-of-leaf-extract-of-morus-indica-mulberry-from-chhattisgarh.pdf. Diakses pada 2017-10-07. 
  6. "Antioxidant role of mulberry (Morus indica L. cv. Anantha) leaves in streptozotocin-diabetic rats. indica L". The Plant List. 2012-03-23. Diakses tanggal 2017-10-07. 
  7. "Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves Author links open overlay panel". sciencedirect.com. 2007-April-1. Diakses tanggal 2017-10-07. 
  8. T. K, Lim (2012). Edible Medicinal And Non Medicinal Plants: Volume 3, Fruits. London: Springer Science & Business Media. ISBN 9789400725348. 
Nulis.jpg