Bandung Lautan Api

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Bandung Lautan Api
Bagian ti Perang Kemerdekaan Indonesia
250px
Monumen Bandung lautan api
Tanggal 23 Maret 1946
Lokasi Bandung
Hasil Tentara Rakyat Indonesia mundur dari Bandung
Nu perang
Citakan:Negaranama Citakan:Negaranama
Komandan
Muhammad Toha Brigadir MacDonald

Paristiwa Bandung Lautan API teh Paristiwa kabakaran gede anu lumangsung di Kota Bandung , Propinsi Jawa Kulon , Indonésia dina 23 Maret 1946 . Dina tujuh jam, ngeunaan 200,000 urang Bandung [1] dibeuleum imahna, ninggalkeun kota ka pagunungan di wewengkon kidul Bandung. Hal ieu dilakukeun pikeun nyegah tentara Sekutu jeung prajurit NICA Walanda sangkan bisa make Kota Bandung salaku markas strategis militér dina Perang Indonesian Kamerdikaan .

kasang tukang[édit | édit sumber]

Pasukan Inggris bagian tina Brigade MacDonald anjog di Singapura dina 12 Oktober 1945 . Ti mimiti hubungan maranéhanana jeung pamaréntah Indonésia ieu geus tapis. Aranjeunna nungtut yen sakabeh senjata api di leungeun populasi, iwal TKR sarta, dibikeun ka aranjeunna. Walanda anu nembe dileupaskeun tina kubu panjara mimiti ngalakukeun tindakan nu ngawitan ngaganggu kaamanan. Hasilna, Patempuran pakarang antara Britania jeung TKR bisa nyingkahan. Peuting 21 November 1945, TKR sarta struggles agénsi dibuka hiji serangan dina posisi Britania di kalér, kaasup nu Hotel Homann jeung Hotel Preanger aranjeunna nganggo salaku markas a. Tilu poé sanggeusna, MacDonald dikirimkeun ultimatum ka Gubernur Jawa Barat jeung Kalér Bandung vacated ku warga Indonésia, kaasup gaya pakarang.

Sekutu ultimatum yén Tentara Republik Indonesia (TRI, istilah pikeun TNI wanoh) ninggalkeun Dayeuh Bandung ajak TRI nedunan operasi " bumihangus ". Pejuang nu Republik Indonésia teu daék lamun Bandung garapan ku Sekutu sarta NICA. Putusan bakar handap Bandung ngahontal ku konsensus Majelis Parahiangan Persatoean Perjuangan (MP3) dina ayana sagala perjuangan kakawasaan RI, dina 23 Maret 1946 [2] . Kolonel Abdel Haris Nasution salaku Komandan Divisi III TRI ngembarkeun hasil tina rapat jeung maréntahkeun évakuasi di dayeuh Bandung.   Yen dinten anu sami, koneng gede padumuk Bandung lila ngalir ninggalkeun dayeuh Bandung sarta peuting ieu ngaduruk kota lumangsung.

Bandung ngahaja dibeuleum ku TRI sarta jalma lokal kalawan niat anu Sekutu teu tiasa nganggo Bandung salaku markas strategis militér. Madhab nu rising haseup hideung acuk tinggi dina hawa jeung sakabéh hiji kakuatan ngaruksakna. Pasukan Inggris mimitian nyerang tarung kitu galak lumangsung. Perangna greatest lumangsung di Désa Dayeuhkolot , kidul Bandung, di mana aya hiji amunisi depot milik ageung-Sekutu. Dina ieu peperangan Muhammad Toha sarta Ramdan , dua militiamen BRI (Barisan urang Indonesia) tumiba dina misi ngancurkeun depot amunisi. Mohammad Toha bisa ngahuru gudang èta ku dinamit . gudang badag èta kahuru jeung kabakar sasarengan jeung dua dimilisi eta di jerona . Bandung staf administrasi kotana mimitina bakal tetep di kota, tapi demi kasalametan maranéhanana, mangka dina jam 21.00 éta ogé ngagabung grup pikeun ngévakuasi ti Bandung. Saprak waktu éta, kurang leuwih 24,00 Bandung Kidul geus kosong ti pangeusi sarta TRI. Tapi seuneu masih ngaduruk kota soared, jadi Bandung jadi laut tina seuneu.

Bandung scorched bumi nu dianggap hiji strategi luyu dina perang kamerdékaan Indonésia pikeun TRI putus jeung milisi masarakat henteu comparable kana kakuatan Sekutu sarta NICA nu jumlahna ageung. Sanggeus kajadian éta, sapanjang milisi TRI masarakat tarung gerilya ti luar Bandung. acara ieu dipangaruhan hiji lagu Halo, Halo Bandung anu ngaran panyipta anu masih ngarupakeun matéri ngeunaan polemik .

Sababaraha taun ti harita, lagu "Halo, Halo Bandung" anu sacara resmi ditulis, kana memori tina emosi yén pejuang kabebasan Republik Indonésia ngalaman dina wayah éta, ngantosan balik deui ka dayeuh tercinta maranéhanana anu geus jadi laut tina seuneu.

Asalna istilah[édit | édit sumber]

istilah Bandung Lautan API janten istilah kawentar sanggeus kajadian bumi scorched. Gen. AH Nasution éta Umum TRI yén pasamoan di Regentsweg (ayeuna Jalan Dewi Sartika ), sanggeus balik ti rapat-Na jeung Sutan Sjahrir di Jakarta , mutuskeun strategi anu bakal dilakukeun pikeun Dayeuh Bandung sanggeus narima ultimatum Inggris.

"Jadi saya kembali dari Jakarta, setelah bicara dengan Sjahrir itu. Memang dalam pembicaraan itu di Regentsweg, di pertemuan itu, berbicaralah semua orang. Nah, disitu timbul pendapat dari Rukana, Komandan Polisi Militer di Bandung. Dia berpendapat, “Mari kita bikin Bandung Selatan menjadi lautan api.” Yang dia sebut lautan api, tetapi sebenarnya lautan air."-A.H Nasution, 1 Mei 1997


istilah Bandung Lautan API mucunghul ogé dina poéan Suara Merdeka tanggal 26 Maret 1946 . A reporter ngora lajeng, éta Atje Bastaman , nyaksian nu ngaduruk Bandung tetempoan ngeunaan pasir Gunung Leutik di sabudeureun Pameungpeuk , Garut . Ti luhureun éta Atje Bastaman nempo Bandung flushed ti Cicadas dugi Cimindi .

Sanggeus anjog di Tasikmalaya Camat , Atje Bastaman eagerly geuwat nulis warta tur masihan judul "Laoetan kituna Bandoeng Api". Tapi alatan kurangna rohang pikeun tulisan judulna, headline disingget jadi "Laoetan Bandoeng Api".

rujukan[édit | édit sumber]