1 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti 1 Mei)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

1 Méi nyaéta poé ka-121 dina sataun (ka-122 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 244 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1707 – Akte Pangahijian nu ngagabungkeun Inggris jeung Skotlandia pikeun ngadegkeun Karajaan Inggris Raya mimiti lumaku.
  • 1753 – Publikasi buku Species Plantarum beunang Linnaeus, sarta tanggal rasmi diadopsina taksonomi tutuwuhan ku Kode Internasional Nomenklatur Botani.
  • 1776 – Pangadegan Illuminasi di Ingolstadt, Bavaria Tonggoh, ku guru Jesuit, Adam Weishaupt.
  • 1794Perang Pyrenees: Patempuran Boulou lekasan, Perancis ngéléhkeun Spanyol sarta meunangkeun deui ampir kabéh wilayah nu leupas ka Spanyol di taun 1793.
  • 1840Penny Hideung, prangko rapet munggaran nu rasmi, dikaluarkeun ku Karajaan Inggris.
  • 1865 – Karajaan Brasil, Argéntina jeung Uruguay néken Perjangjian Tilu Aliansi.
  • 1886 – Pawéi lumangsung di sakuliah AS nungtut kana waktu gawé dalapan jam sapoé, muncak kana insidén Haymarket di Chicago, dina raraga miélingna, tanggal 1 Méi direuah-reuah minangka Poé Pagawé/Buruh Internasional di réa nagara.
  • 1898Perang Spanyol-Amérika: Patempuran Basisir Manila: Skuadron Asia Angkatan Laut AS ngancurkeun Skuadron Pasifik Angkatan Laut Spanyol.
  • 1900 – Musibah di Tambang Scofield, di Scofield, Utah, nelasan leuwih ti 200 jalma, mangrupakeun kacilakaan tambang pangparahna kalima dina sajarah AS.
  • 1925 – Féderasi Sarikat Dagang Sa-Cina sacara rasmi diadegkeun. Kiwari mangrupakeun panggedé-gedéna sarikat dagang di dunya, ku jumlah anggota 134 juta urang.
  • 1929 – Lini 7,2 Mw Kopet Dag narajang wilayah wates Iran-Turkmenistan, nelasan nepi ka 3.800 urang sata nyideraan 1.121 lianna.
  • 1939Batman munggaran dipidangkeun dina Detective Comics #27
  • 1944Perang Dunia II: Dua ratus urang tahanan Komunis ditémbak ku urang Jérman di Kaisariani, Athéna, dina raraga males pati maotna Jénderal Franz Krech ku para partisan di Molaoi.
  • 1945 – Perang Dunia II: Kira-kira sarébu urang warga Demmin di Jérman maraéhan manéhna sabada arasupna Tentara Beureum Soviét.
  • 1946 – Dimimitianna serangan tilu taun Pilbara ka pribumi Australia.
  • 1946Konferénsi Daméy Paris muguhkeun yén Kapuloan Dodecanes kudu dipulangkeun ku Italia ka Yunani.
  • 1956 – Saurang dokter di Jepang ngalaporkeun “épidemik hiji panyakit sistem sarap pusat nu can kanyahoan”, nandaan panimuan rasmi kana panyakit Minamata.
  • 1957 – Tilu puluh genep maraot nalika pasawat Vickers Viking murag di Hampshire, Inggris.
  • 1960Perang Tiis: Insidén U-2: Francis Gary Powers, sajeroeun pasawat mata-mata Lockheed U-2, ditémbak murag di saluhureun Propinsi Sverdlovs, Uni Soviét, nu ngakibatkeun krisis diplomatik.
  • 1961 – PM Kuba, Fidel Castro, nyatakeun yén Kuba minangka nagri sosialis sarta ngahapus pamilu.
  • 1967Elvis Presley jeung Priscilla Beaulieu ngadahup di Las Vegas.
  • 1977 – Tilu puluh genep jalma palastra dina pareuah-reuahan Poé Buruh di Alun-Alun Taksim, Istambul.
  • 1978Naomi Uemura ti Jepang, lumampah nunggang karéta luncur anjing, jadi jalma munggaran nu nepi ka Kutub Kalér sosoranganan.
  • 1993 – Dingiri Banda Wijetunga otomatis jadi présidén Sri Langka sabada maotna R Premadasa alatan bom LTTE.
  • 1994 – Juara Dunia tilu kali Formula Hiji, Ayrton Senna, nemasing pati dina hiji kacilkaan nalika keur mingpin dina balap Gand Prix San Marino di Imola.
  • 1999 – Jasad pandaki gunung Inggris, George Mallory katimu di Gunung Everest, 75 taun ti saprak dirina leungit di taun 1924.
  • 1999SpongeBob SquarePants nu munggaran di Nickelodeon.
  • 2001 – Présiden Philipina Gloria Macapagal Arroyo nyatakeun kajadian “pangbarontakan”, sababaraha jam sabada pangrojong pamingpin ti heula nu keur ditahan, Joseph Estrada, nyerang ka istana présidén dina kajadian puncak pangbarontakan EDSA III.
  • 2003 – Serangan ka Irak: Dina kajadian nu katelah ku pidato “Tugas Réngsé”, dina saluhureun kapal Abraham Lincoln (di leupas basisir California), Présidén AS George W. Bush, nyatakeun yén “patempuran utama di Irak geus lekasan”.
  • 2004 – Siprus, Républik Céko, Éstonia, Hongaria, Latvia, Malta, Polandia, Slovakia jeung Slovénia ngagabung ka Uni Éropa, dirayakeun di padumukan Présidén Irlandia di Dublin.
  • 2018 – Panyerang Liverpool asal Mesir, Mohamed Salah jadi urang Afrika munggaran nu meunangkeun panghargaan Pamaén Bola Inggris Taun Ieu vérsi para panulis ménbal.
  • 2019 – Genep belas soldadu India kaasup supirna maraot alatan serangan ranjau Naxalite di Distrik Gadchiroli, India.  
  • 2019 – Naruhito sacara rasmi ngagantikeun bapana, Akihito, minangka Kaésar Jepang.
  • 2019 – Julian Assange, nu ngilu ngadegkeun Wikileaks, dihukum panjara 50 minggu alatan ngalanggar syarat jaminan di London.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Buruh/Pagawé Internasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png