Biodégradasi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
[[Polylactic acid]] ieu conto tina plastik anu gancang biodegradasina.

Biodégradasi(Basa Inggris:Biodegradable/Biodegradation) nyaéta hiji kaayaan laleupasna bahan kimia ku alatan ayana aktivitas baktéri, jamur, atawa cara biologis séjéna. Sanajan mindeng dihubung-hubungkeun, biodegradable béda hartina jeung kompos. Biodegradable mah nyaéta bahan anu aya dikonsumsi ku alatan aktivitas mikroorganisme, sedengkeun "kompos" bahanna ngahaja disadiakeun supaya dikonsumsi ku mikroorganisme/baktéri anu katelah pengomposan. Istilah ieu loba dihubungkeun jeung ékologi, Ngolah runtah, biomédis, jeung lingkungan alam (biorémédiasi) kiwari umumna aya pakuat pakaitna jeung barang anu ramah lingkungan nyaéta produk anu bisa buruk ku sorangan , jeung balik deui kana unsur-unsur alam dina waktu anu geus ditangtukeun. Taya lian nyaéta bahan organik bisa ngadégradasi aérobik jeung oksigén, atawa anaérobik, teu maké oksigén. Biosurfaktan, surfaktan ékstrasélulér anu disékrésikan ku mikroorganisme, pikeun ngaronjatkeun kalumangsungan ieu biodégradasi.

Biodegradable lolobana mah mangrupa bahan organik anu guna jeung mangpaatna pikeun nutrisi/kadaharan mikroorganisme. Mikroorganisme ieu loba pisan rupana, lolobana bahan anu dibiodegradasi, kaasup hidrokarbon (saperti minyak), polychlorinated biphenyls (PCB), hidrokarbon polyaromatic (PAH), zat farmasi. Dékomposisi zat biodegradable kaasupken dijerona biologis jeung abiotik.

Etimoligi[édit | édit sumber]

Ieu kecap mimiti dipikawanoh tina cutatan bioligis dina taun 1961 dina mangsa ngupayakeun hiji pagawéan pikeun ngagambarkeun ngarecah hiji bahan nepikeun ka balik deui kana komponén dasarna nyaéta karbon, hidrogén, jeung oksigén ku mikroorganisme. Kiwari biodegradable ilahar pakait jeung produk anu ramah lingkungan, bisa didaur ulang, henteu ngaruksak alam jeung bisa decomposing atawa balik deui kana unsur alami.

Anu Mangaruhan[édit | édit sumber]

Dina praktékna, ampir kabéh bahan jeung senyawa kimia keuna/tunduk ku ieu biodegradation, koncina dina waktuna prosés wungkul umpamana. Menit, poé, taun, abad. Gumantung kana kuat jeung henteuna dégradasi sanyawa organik [1] faktor anu séjéna nyaéta cahaya, cai jeung oksigén. Suhu ogé penting lantaran lumangsungna réaksi kimiawi nu leuwih gancang dina suhu nu leuwih luhur. Laju dégradasi loba sanyawa organik diwatesan ku bioavailabilitas. Sanyawa kudu dileupaskeun ka leyuran saméméh organisme bisa nguraikeun eta.[2]

Biodegradabilitas bisa diukur dina jumlah cara. Tes respirometry bisa dipaké pikeun mikroba aérobik. Hiji kahiji tempat sampel runtah padet dina wadah jeung mikroorganisme jeung taneuh, terus aerate campuran. Ngaliwatan kursus sababaraha poé, mikroorganisme nyerna sampel bit ku bit sarta ngahasilkeun karbon dioksida - jumlah anu dihasilkeun tina CO2 boga fungsi minangka hiji indikator degradasi. Biodegradabilitas ogé bisa diukur ku mikroba anaérobik jeung jumlah métana atawa alloy anu sipatna bisa ngahasilkeun. Dina karya sastra ilmiah formal, prosés disebut bio-remediation.[3]

Anceran waktu pikeun hiji barang/sanyawa ka biodegrade di laut[4]
Produk Waktu pikeun biodegradasi
Kertas Tisu 2–4 minggu
Buah apel/tengahna 1–2 bulan
Kertas biasa 1–3 bulan
Kardus 2 bulan
Kardus anu dilapisan wax 3 bulan
Kaen katun 5 bulan
Kardus wadah susu 5 taun
Kantong plastik 10–20 taun
Kaleng inuman 50–100 taun
Kaleng alumunium 150–200 taun
Botol cai mineral 100 taun
Plastik kandel (tutup botol) 400 taun
Gelas plastik Can ka tangtukeun

Plastik biodegradable[édit | édit sumber]

Plastik oxo-biodegradable téh nyaéta poliolefin plastik konvensional anu henteu mibanda logam beurat jeung dina komposisina geus ditambahkeun uyah saeutik. Dina mangsa plastik ieu henteu dipaké deui jeung geus nepi kana waktuna, ieu uyah gunana minangka katalisator tina prosés degradasi. Ku ayana bantuan oksigén, ieu uyah ngagancangkeun prosés degradasi anu satuluyna baris ngaruksak molekul poliolefinna. Ieu kaayaan tuluy lumangsung nepi ka éta plastik béak tur ancur. éta hal téh anu disebut bahan biodegradable.,[5]

prosés okso-biodegradasi anu ngadegradasi téh mangrupa hiji aditif anu ngurangan beurat molekul bahan salila waktu anu geus ditangtukeun. Plastik anu didegradasi lain ngan sakadar bagian leutik (fragmen) [6], tapi dikonsumsi ku mikroorganisme anu dipibanda ku aditif tadi ku jalan ngurangan beurat molekul nepik ka 40.000 Dalton [7] , ku sabab éta "biodegradable." ieu prosés terus nepikeun ka bahan anu dibiodegradasi téh béak jadi CO2, cai, jeung humus. Minyak anu mangrupa sumber daya anu aya watésna, sedengkeun pangabutuh pikeun ieu minyak tuluy ngaronjat umpamana pikeun ngolah barang-barang tangtu mesin kudu maké bahan bakar, kuayana éta aya biaya atawa henteu kudu tuluy dilakukeun pikeun ngamotékarkeun panalungtikan dina raraga nyieun plastik anu bisa ancur deui sorangan tapi mibanda kakuatan anu sarua jeung plastik konvensional. [8]

Oxo-biodegradable - dijieun tina polimer saperti PE jeung PP, anu di jerona geus ditambahkeun tapi lain kaasup kana logam beurat. Kurang-leuwihna sarua jeung ASTM D6954 atawa BS 8472 pikeun ngurangan résiko hampas anu bahaya ku jalan narékahan sangkan plastik gancang ancur. Nurunkeun jeung mencar dilingkungan.

"Kompos" (ogé dipikawanoh minangka "plastik dumasar bio" atawa "bioplastik") jeung dirancang luyu jeung EN 13432 atawa ASTM D6400 pikeun ancur dina kondisi husus anu dipangihkeun ka arah industri atawa anaerobik, jeung urang kudu eureun ngagunakeun istilah generik "plastik biodegradable" ku sabab ieu nimbulkeun kabingungan.

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Sims, G. K. and A.M. Cupples. 1999. Factors controlling degradation of pesticides in soil. Pesticide Science 55:598–601.
  2. Sims, G.K. (1991). The effects of sorption on the bioavailability of pesticides. London: Springer Verlag. pp. 119–137. 
  3. "Measuring Biodegradability", The University of Waikato, June 19, 2008
  4. http://cmore.soest.hawaii.edu/cruises/super/biodegradation.htm [Mote Marine Laboratory, 1993]
  5. Biologi
  6. Harti fragmen
  7. Dalton nyaeta
  8. [1]


Nulis.jpg