Biruang-hideung Asia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Biruang-hideung Asia
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Carnivora
Kulawarga: Ursidae
Génus: Ursus
Spésiés: U. thibetanus
Subspésiés: Lihat
Ngaran binomial
Ursus thibetanus
(G. Cuvier, 1823)
Peta sumebarna biruang-hideung Asia
(cokelat – aya, hideung – punah, abu-abu kolot – diragukeun)
Sinonim

Selenarctos thibetanus
Ursus torquatus (Blandford 1888)

Biruang-hideung Asia (Ursus thibetanus), ogé dipikawanoh minangka biruang bulan[2] atawa biruang dada bodas[3] nyaéta spésiés biruang nu ukuranna sedeng, lolobana adaptasi dina kahirupan arboréal, jeung aya di kiduleun Asia, Koréa, timur laut Cina, timur jauh Rusia, Honshū jeung Shikoku, Jepang.

Biruang hideung hirup di leuweung méhméhan tara kaluar tileuweung pikeun néangan kadaharan. Lamun téamah dileuweung geus béakeun kadaharan sakapeung maranéhna rajeun ngadeukeutan kagiatan manusa di mana ngarasa lapar. Biruang hideung Amerika asup daftar IUCN anu nétélakeun sato ieu henteu pikahariwangeun kalumangsungan hirupna. ku lantaran ieu spesies mibanda populasi global kacida gedé jeung pohara lobana, kira-kira dua kali lipet jumlahna spesies biruang lain lamun digabungkeun.

Biruang hideung anu aya di Amerika dina wanci usum tiris atawa usum salju biasa ngadon saré dina waktu lila pisan anu katelah hibernasi . Dina enggoning ieu, metabolisme jeung denyut jantung biruang hideung ngurangan anu dituturkeun kunu séjéna. Malahan salila keur hibernasi eiu jantung biruang hideung bisa ereun salila dua puluh détik, panas awakna ogé bisa turun nepikeun ka, 31 °C (88 °F) Dina mangsana hibernasi geus bérés, panas awak biruang hideung balik deui ka normal.

Sumber[édit | édit sumber]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species, ''Ursus thibetanus'' Asiatic black bear, Vulnerable. (PDF) . Diakses pada 26 September 2011.
  2. Sy Montgomery (24 September 2002). Search for the golden moon bear: science and adventure in Southeast Asia. Simon & Schuster. ISBN 978-0-7432-0584-9. Diakses tanggal 26 September 2011. 
  3. Heptner, V. G. & Naumov, N. P. Mammals of the Soviet Union Vol. II Part 1a, Sirenia and Carnivora (Sea cows; Wolves and Bears), Science Publishers, Inc. USA. 1998. ISBN 1-886106-81-9, hal. 713–33


Nulis.jpg