Doel Sumbang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Doél Sumbang
Gumelar16 Méi 1963
Bandung
Ngaran pénaDoél Sumbang
PagawéanMusisi
KabangsaanIndonésia
GénréPenyanyi lagu pop Indonesia maupun Sunda, Pencipta lagu
PasanganRina Rafina

Wahyu Affandi leuwih dipikawanoh Doél Sumbang (gumelar di Bandung, 16 Méi 1963; umur 56 taun) nyaéta saurang panyanyi sakaligus panyipta lolobana lagu pop Sunda.[1] Doel mangrupa salah surang penyanyi pop Sunda ti Bandung anu kawentar ti taun 1980.[2] Doél anu kawentar ku lagu-laguna anu nyelenéh.[1] Sosok dalang jadi gambaran diri manéhna ku sabab Doél lahir di kulawarga santri.[2] Bapana anu kawentar jadi tukang dakwah anu sok disebut Abah Kabayan, anu ayeuna sok ngeusian acara kaislaman di salah sahiji stasion radio swasta di Bandung.[2] Ditilik tina atikanana ti mimiti SD anu sakolana di SD Bandung, SMPN 9, Bandung tuluy SMA di BPI.[2] Doél diajar téater ti Remmy Sylado ti mimiti SMP di Bandung.[2]

Handoko Kusumo, produser anu ngarékam lagu-lagu Doél Sumbang, anjeunna anu méré lalandihan Doel Sumbang, harti sumbang di dieu lain sora anu pales atawa goréng tapi sumbang di dieu maksudna sarat kritik sosial, tapi aya anggapan séjén anu ngahartikeun sumbang téh nyaéta ku sabab Doel Sumbang jalmana soméah jeung bageur ka batur osok nulungan jalma lain saperti lagu-lagu hasil réka mana duitna sok disumbangkeun kana kapentingan sosial saperti nyumbang ka masjid, budak yatim jrrd.[2] Lain ngan saukur di tingkat nasional Doel dipikawano ngaliwatan lagu-lagu Sunda salah sahijina Bulan Batu Hiu jeung Pangandaran.[2] Dina taun 1990-an Doél jadi payanyi Sunda, tapi dina taun 2001 Doél balik deui kana jinis lagu nu saméméhna.[2] Tuluy anjeunna ngaluarkeun album anyar anu judulna Aku Ingin Putus, anu gawé bareng jeung Hary Roesli balukarna lagu anu dihasilkeun jadi pacampur antara pop, orkestra, dangdut, rock and roll jsb.[2]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. a b Doel Sumbang (Dicatat tanggal 11 ONovember 2011)
  2. a b c d e f g h i Rosidi,Ajip.(2003).Apa Sipa Orang Sunda.Kiblat: Bandung.


Soekarno.jpg