Gempol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gempol
Nauclea orientalis 4.jpg
Tangkal Gempol
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
N. Orientalis
Ngaran binomial
Nauclea orientalis
Nauclea orientalis distribution map.png
N. orientalis distribution map.
Sinonim


Gempol; Nauclea orientalis; Bangkal (id) nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawarga Rubiaceae. [1]

Ngaran séjén[édit | édit sumber]

Urang Inggris nyebut tangkal gempol yellow cheesewood aya ogé leichhardt pine, di Thailand disebutna kanluang.[2][3] Di Australia disebutna: Atulwanyi, Atulganyi, Gadugay, Jirrib, Kaapi, Kalpi (Aborigin); Bornéo : Bankal, Bangkol, Bongkol; Laos: Karn Luang Pilipina: Malakabak (bagobo), Mambog (bikol), Kabak, Hambabalos Sri Lanka: Batticaloa (Tamil), Bakmee (Sinhalese)[4]


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkal gempol jangkungna bisa nepika 30 méter, buleudan tangkalna (diaméter 1 méter) Kulit tangkal semu konéng, sakapeung oranye, semu beureum sakapeung katembong beureum.[3]

Daunna héjo kolot, wanguna kawas écéng, ukuran panjang 10-27cm rubakna 6-17 cm. Kembangna seungit, kelir semu konéng aya ogé oranye, diaméterna 3-5cm, kalawan mibanda nektar jeung polen pikeun nyiruan madu.[5] Buahna korodok, tur loba siki laletik dijerona 1.5-2mm.[3]


Kagunaan[édit | édit sumber]

Urang Aborigin di kaléreun Queensland, Australia, ngamangpaatkeun kulitna pikeun ngubaran nyeri beuteung, digegel sasatoan, raheut séjéna.[2] Kai tangkal gempol geus dimangpaatkeun pikeun nyieun parahu, parabot rumahtangga kayaning: lomari, pago, dipan, jeung sajabana. Malahan di Timika Papua mah ieu tangkal gempol téh disebutna tangkal kai parahu.[3] Tangkalna anu ngarumpuyuk iuh bisa dimangpaatkeun pikeun pangiuh-iuh, sipatna anu henteu ogoan tur gancang jadi, tangkal gempol bisa dipelakeun dina taneuh anu henteu pati subur atawa tutuwuhan pikeun reklamasi.[6]

Kalakay dauna, mibanda sipat granulasi anu bisa dimangpaatkeun pikeun ngajaga kasuburan taneuh.[3][7]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Maria Dayan; Rosalina Reaviles; Dolora Bandian (2007). "Indigenous Forest Tree Species in Laguna Province". DENR Recommends (Ecosystems Research and Development Bureau, Department of Environment and Natural Resources) 15b: 12–13. Diarsipkan dari yang asli on August 15, 2011. https://web.archive.org/web/20110815191934/http://erdb.denr.gov.ph/publications/denr/denr_v15b.pdf. Diakses pada May 7, 2011. 
  2. a b Irdika Mansur, M.For.Sc., Dr. Ir. H. (1992). Bisnis & Budidaya 18 Kayu Komersial. Jakarta: Penebar Swadaya Grup. p. 21. ISBN 9789790026735. Diakses tanggal (disungsi – 27 Dés 2020). 
  3. a b c d e Hoogerwerf, A. (1970). Udjung Kulon: The Land of the Last Javan Rhinoceros. Jakarta: Brill Archive. p. 31. Diakses tanggal (disungsi – 27 Dés 2020). 
  4. Lim, T. K. (2013). Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 5, Fruits. London: Springer Science & Business Media. p. 754. ISBN 9789400756533. Diakses tanggal (disungsi – 1 Jan 2021). 
  5. J. Boland, M. I. H. Brooker, G. M. Chippendale, Douglas (2006). Forest Trees of Australia. Australia: Csiro Publishing. p. 650. ISBN 9780643069695. Diakses tanggal (disungsi – 1 Jan 2021). 
  6. Seed words in local language. Wet Tropics Management Authority - Rainforest Explorer. Diarsipkan dari yang asli on June 1, 2011. https://web.archive.org/web/20110601235009/http://www.wettropics.gov.au/st/rainforest_explorer/Resources/Documents/Pto3/seedWordsInLanguage.pdf. Diakses pada May 3, 2011. 
  7. Dean McAdam; Andrew Pickering; Michael Barritt; Dave Rochford (2006). Vanda West. ed. "The Explorer's Tree". Junior Ranger Review (Northern Territory Parks and Wildlife Service, Northern Territory Government, Australia) (3): 8–9. ISSN 1036-966X. Diarsipkan dari yang asli on April 9, 2011. https://web.archive.org/web/20110409182635/http://nt.gov.au/nreta/kids/fun/review/pdf/rr06_3.pdf. Diakses pada May 3, 2011. 
Nulis.jpg