Laktulosa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lactulose structure.svg
Laktulosa
Ngaran sistimatik (IUPAC)
4-O-β-D-Galaktopiranosil-β-D-fruktofuranosa
OR
(2S,3R,4S,5R,6R)-2-((2R,3S,4S,5R)-4,5-Dihidroksi-2,5-bis(hidroksimetil)tetrahidrofurana-3-iloksi)-6-(hidroksimetil)tetrahidro-2H-piran-3,4,5-triol
Identifiers
Nomer CAS 4618-18-2
Sandi ATC A06AD11
PubChem 11333
DrugBank DB00581
ChemSpider 10856
Data kimia
Rumus C12H22O11 
Mass. mol. ?
SMILES eMolecules & PubChem
Synonyms 4-O-β-D-Galaktosil-D-fruktosa
Data farmakokinetik
Bioavailabilitas Absorbsi jelek
Metabolisme 100% di usus besar oleh bakteri usus
Waktu paruh 1.7–2 jam
Eksresi Feses
Therapeutic considerations
Kat. kehamilan

B(US)

Legal status

?(US)

Jalur Per oral

Laktulosa nyaéta ubar anu dipaké pikeun ngeureunkeun konstipasi atawa hésé miceun. Ubar ieu ngalirkeun cairan kana usus anu nyababkeun tinja jadi leuwih lembék sarta babari pikeun dipiceun. Salian ti éta, laktulosa ogé dipaké pikeun ngubaran sarta nyegah ensefalopati képatikum, atawa kalainan dina uteuk (saperti parobahan kapribadian jeung gangguan méntal) ku sabab ayana panyakit liver.[1] Laktulosa boga babaraha mérek dagang, di antarana nyaéta Lactofid, Lactulax, Pralax, Graphalac, Costuloz, Lactulose, Opilax, Lacons, Constipen, Duphalac, jeung Dulculactol.[2]

Struktur kimia laktulosa

Mangpaat[édit | édit sumber]

Laktulosa bisa dipaké pikeun ngubaran konstipasi atawa hésé miceun. Laktulosa ogé bisa ngubaran énséfalopati hépatik. Énséfalopati hépatik nyaéta sindrom neuropsikiatrik anu disababkeun ku karusakan parah dina ati, boh karusakan akut atawa karusakan taunan. ieu karusakan téh ditandaan ku ayana gangguan paripolah, gejala neurologik, sarta gangguan kasadaran boh anu ringan atawa anu beurat.[3][4]

Cara réaksi[édit | édit sumber]

Laktulosa kagolongkeun kana obat pencahar (laktatif). Laktulosa mangrupa gula anu dipecah dina usus gedé jadi asam ringan anu bisa ngalembékkeun tinja.[3][5][1]

Mékanismeu laktulosa dina ngeureunkeun konstipasi nyaéta jadi agén hipérosmotik kalawan nambahan cai dina tinja, ngalembékkeun tinja, ningkatkeun peristaltik, sarta ngurangan ammonia getih.[3]

Sedengkeun mékanismeu laktulosa dina ngubaran énséfalopati hépatik nyaéta ku cara ngarobah laktulosa jadi asam organik ku baktéri kolon, tuluy nyieun eusi kolon jadi asam, anu matak bisa ngahambat difusi ammonia balik deui kana getih. Laktulosa ogé bisa ningkatkeun difusi NH3 ti getih kana peujit, tuluy NH3 dirobah jadi NH4+. Laktulosa boga onsét 24-48 jam. Laktulosa anu diserep teu dimétabolismeu, sedengkeun laktulosa anu henteu diserep sacara éksténsif bakal dimétabolismeu jadi asam organik ku baktéri kolon. Métabolit laktulosa nyaéta asam laktat (utama), asam format, jeung asam asétat. Sedengkeun laktulosa diékskrési liwat urin, fésés, sarta hamperu.[3]

Sipat fisika jeung kimia[édit | édit sumber]

Laktulosa mangrupa disakarida yang disintésis tina fruktosa jeung galaktosa, kalawan struktur kimia C12H22O11, sarta beurat molékul 342,3 g/mol. Laktulosa nyaéta struktur solid kalawan titik lebur 169 °C, sarta bisa leyur dina citiis jueng cipanas kalawan kelarutan 76,4% dina 30 °C. Pamanasan bakal nyababkeun warna larutan laktulosa jadi moékan tapi moal mangaruhan nanaon.[6][7][8][9][10]

Dosis[édit | édit sumber]

Pikeun kondisi konstipasi pikeun anu déwasa, dosis awalna nyaéta 15-30 ml sapoéna. Dosisna ogé bisa ditambahan jadi 45 ml.[2] Sedengkeun pikeun barudak, yuswa sabulan nepi ka sataun, dosis awalna 2,5 ml. Pikeun barudak yuswa 1-5 taun, 5 ml.[11] Tuluy, pikeun yuswa 5-10 taun, 10 ml. Anu terahir, pikeun yuswa 10-18 taun, 15 ml. Kabéhanana dikonsumsi dua kali sapoé.[2][11] Salian ti éta, dosis pikeun anu ngalaman kondisi enselofati hépatikum, pikeun anu déwasa, dosisna 90-150 sapoé.[2]

Conto ubar laktulosa

Saupama éta dosis kaliwat sakali, dianjurkeun pikeun buru-buru diinum. Tapi, lamun geus téréh kana waktu nginum ubar saenggeusna, teu kudu nginum deui. Ulah nepi ka ngagandakeun dosis.[12][13][14]

Cara ngonsumsi jeung épék samping[édit | édit sumber]

Laktulosa bisa dikonsumsi saacan atawa saenggeus dahar. Ieu ubar ogé bisa dicampurkeun kana jus, susu, atawa opieun. Saupama ubarna amis teuing, bisa ditambahan ku cihérang atawa jus.[14] Ubar ieu ogé aya dina wangun sirop.[2]

Sedengkeun épék samping dina ngonsumsi ieu ubar nyaéta teu ngeunah angen, diaré, sebel jeung ongkék, kram otot, detak jantung henteu teratur, sarta kejang-kejang.[5][12][13][15] Laktulosa ogé bisa nyababkeun déhidrasi jeung hiponatrémia pikeun orok.[3][14][16]

Dina ngonsumsi laktulosa, aya babaraha hal anu kudu diperhatikeun, di antarana baé nyaéta sabisana ulah nginum laktulosa saupama boga gangguan nyerna gula (galaktosémia). Tuluy, ati-ati saupama laktulosa diinum ku anu boga panyakit diabét jeung gangguan éléktrolit. Salian ti éta, kudu diperhatikeun yén pasén anu ngonsumsi laktulosa salila leuwih ti genep bulan, kudu ngalakukeun pamariksaan kasaimbangan éléktrolit sacara rutin.[2] Sabisana ulah nginum laktulosa saupama pasén eukeur ngalakonan diét husus rendah galaktosa (gula susu).[3]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Lactulose for constipation - Lactugal. Side effects and dosage". patient.info. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  2. a b c d e f "Laktulosa". Alodokter. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  3. a b c d e f "Laktulosa - Manfaat, Dosis, & Efek Samping". HonestDocs (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-01. 
  4. "Drugs & Medications". www.webmd.com. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  5. a b "Lactulose: Side Effects, Dosage, Uses, and More". Healthline. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  6. "Lactulose Monograph for Professionals". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  7. Darmawan, Josephine (27 Februari 2018). "Laktulosa - indikasi, dosis, interaksi dan efek samping". Alomedika. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  8. PubChem. "Lactulose". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Diakses tanggal 24 Maret 2020. 
  9. "Lactulose". www.drugbank.ca. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  10. Mukherjee, Samiran; John, Savio (2020). StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. PMID 30725615 Check |pmid= value (bantuan). 
  11. a b "Lactulose for constipation | Medicines for Children". www.medicinesforchildren.org.uk. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  12. a b "Laktulosa : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-01. 
  13. a b "Lactulose: MedlinePlus Drug Information". medlineplus.gov. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  14. a b c "Lactulose: laxative to treat constipation". nhs.uk. Diakses tanggal 2020-05-01. 
  15. "Lactulose | Fungsi, Cara Pemakaian, Dosis, Efek Samping". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-01. 
  16. Ghelani, Rita. "Lactulose (Duphalac): to help relief constipation". Netdoctor (dalam en-GB). Diakses tanggal 2020-05-01.