Tepas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Main Page)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wikipedia-logo-v2-200px-transparent.png

Wilujeng sumping di Wikipédia basa Sunda

énsiklopédi bébas dina basa Sunda!

Nepi ka danget ieu geus aya 18.049 artikel sarta 13.646 pamaké nu kadaptar

Biografi · Budaya · Géografi · Matematika · Sains · Sajarah · Seni · Sunda · Téhnologi

Indéks abjad · Wawanohan · Nyieun rekening · Ngédit artikel · Sawala · Pitulung

You don't speak Sundanese?

Glukosa robah tina proyéksi Fischer ka proyéksi Haworth

Glukosa (C6H12O6, beurat molekul 180.18) , salasahiji gula monosakarida, nyaéta salasahiji karbohidrat pangpentingna nu dipaké salaku sumber tanaga pikeun sato jeung tutuwuhan. Glukosa mangrupakeun salasahiji hasil utama fotosintésis jeung modal pikeun réspirasi. Bentuk alami (D-glukosa) disebut ogé dékstrosa, utamana mun di industri pangan.

Glukosa kaasup héksosa—monosakarida nu ngandung genep atom karbon--téh kaasup aldehida (ngandung gugus -CHO). Lima karbon jeung hiji oksigénna ngabentuk cingcin nu disebut 'cingcin piranosa', bentuk paling stabil pikeun aldosa nu karbonna genep. Dina cingcin ieu, tiap karbon kabeungkeut kana gugus gigir hidroksil jeung hidrogén iwal atom nu kalima, nu kabeungkeut kana atom karbon kagenep di luar cingcin, ngabentuk hiji gugus CH2OH. Struktur cingcin ieu aya dina kasatimbangan jeung bentuk nu leuwih réaktif, nu proporsina 0.0026% dina pH 7. Lengkepna >>>

Saméméhna: Karajaan Sunda · Papatong · lianna...

MESSENGER - spacecraft at mercury - atmercury lg.jpg
   
Cepot in wayang golek form, 2015-05-14 03.jpg
Wikipédia téh énsiklopédi nu disusun réréongan ku nu maracana. Kiwari geus aya 18.049 artikel anu dijieun. Anjeun, atawa sing saha waé, bisa ngédit ampir sakabéh artikel ayeuna kénéh ku cara ngaklik tumbu édit nu aya dina punclut unggal kaca. Mangga lenyepan pangwanohna atanapi tutorialna.

Nuvola filesystems www.pngUrang Sunda Ka Marana?
Butuh pisan pitulung yeuh, nu aub di Wikipédia Sunda kiwari ngan saeutik pisan. Baraya anu ngokolakeunna ngariung dina panglawungan.

Text-x-generic with pencil-2.svgArtikel nu dipikabutuh
Réa kénéh artikel anu dipikabutuh dina Wikipédia téh. Hayu babarengan narjamahkeun artikel anu ditataan dina daptar ieu dihandap:

Coffee Cup.pngAgénda Panglawungan


Krakatau
Évolusi péta krakatau maké basa Inggris, ti taun 1880 nepi ka 2005. Angotna mah pas bitu dina taun 1883.
Sumber: Wikimedia Commons | Gambar petingan lianna...

Indonésia • Acéh • Banjar • Banyumasan • Bugis • Jawa • Melayu • Minangkabau • Tétun

Leuwih ti 500.000 artikel: English • Deutsch • Français • Italiano • Polski • Español • Русский • 日本語 • Português

Daptar lengkep – Koordinasi multibasa

Wikipédia mangrupa hiji énsiklopédi bébas nu diasuh ku Yayasan Wikimédia tanpabati nu ngajalankeun sababaraha proyék wiki multibasa nembrak:

Tingali ogé kaca ieu dina Aksara Sunda