Pétrokimia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pabrik pétrokimia di Karajaan Saudi Arabia

Pétrokimia nyaéta produk kimia turunan tina minyak bumi. Sababaraha senyawa kimia dijieun tina minyak bumi, bisa dihasilkeun ogé tina bahan bakar fosil lianna, kayaning batu bara atawa gas alam, atawa sumber nu bisa dianyaran lianna saperti jagong atawa tiwu.

Étimologi[édit | édit sumber]

Petrokimia (/pet·ro·ki·mia/ /pétrokimia/) n : bahan kimia anu asalna tina minyak bumi atawa gas alam [1] lolobana bahan kimia (salian bahan bakar) anu asalna tina minyak bumi jeung gas alam digunakeun pikeun rupa-rupa kabutuhan komersial. Kaasup rupa-rupa alifatik, aromatik, ogé naftenat bahan kimia organik, ogé bahan karbon hideung anorganik ogé saperti walirang jeung amonia. Dina loba kajadian, sawarehna bahan kimia kaasup di antara petrokimia bisa ogé tina sumber séjén, saperti batu bara, kokas, atawa produk nabati. Umpamana, bahan-bahan saperti benzena, naftalena éta bisa dijieun tina minyak bumi.[2]

Rupa-rupa Petrokimia[édit | édit sumber]

Petrokimia anu paling umum aya dua rupa di antarana waé olefin (kaasup etilena ogé propilena) jeung aromatik (kaasup benzena, toluena jeung isomer xylene). Kilang minyak anu ngahasilkeun olefin ogé aromatik jeung catalyticcracking asalna tina minyak bumi. Pabrik kimia ngahasilkeun olefin tina gas alam cair seperti etana ogé propana.Aromatics diproduksi tina katalitik reformasi nafta. Olefin jeung aromatik anu wujudna kotak dipaké pikeun rupa-rupa kabutuhan, umpamana pangencer, sabun deterjen, aya ogé dijieun lem. Olefin mangrupa bibit keur nyieun polimer jeung oligomer anu digunakeun sajeroeun plastik, resin, serat, elastomer, olie, jeung sajabana.

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Tingali ogé[édit | édit sumber]


Nulis.jpg
  1. KBBI : Ditempo 5 Agustus 2015
  2. Britannica : Ditempo 5 Agustus 2015