Sambel suuk

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sambel Kacang

Sambel suuk, sambel kacang, saos kacang, bungbu suuk, (mun teu maké céngék moal lada), atawa bungbu pecel nyaéta sambel anu bungbuna tina bahan utama suuk meunang ngagoréng tuluy diréndos atawa digiling nepi ka lemes. Sambel suuk loba digunakeun dina kaolahan nusantara komona mah di tatar Pasundan. Kaolahan luar nagari gé loba nu maké sambel suuk diantara kaolahan Malaysia, kaolahan Thailand, kaolahan Viétnam, kaolahan Cina, ogé sababaraha nagara Afrika. Ogé heureut dipikawanoh di Éropa, utamana kaolahan Belanda jeung Wétan Tengah.

Ari sambel suuk sok dibanjurkeun kana sababaraha kadaharan urang Sunda saperti loték, karédok, kupat tahu, doclang, batagor, cilok jeung sarupaning pepecelan lianna.

Bahan[édit | édit sumber]

Bahan utamana nyaéta suuk nu meunang ngagoréng tuluy diréndos atawa digiling nepi ka lemes.[1] Selé kacang bisa dipaké salaku gaganti bungbu kacang anu gampang, sanajan kurang has citarasana.[1] Aya babaraha resép pikeun nyieun sambel suuk, boh ditutu kasar nepi ka kaciri kénéh guruntulan suukna, atawa diréndos lemes jiga selé kacang.[1] Campuran lianna misalna kécap amis, santen, laos, bawang bodas, pedes, jinten, séréh, céngék, gula kawung, cijeruk nipis, daun jeruk, jeung lianna, tuluy engkéna dipurulukan bawang goréng.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d "Rasamasa - Sambal Kacang". rasamasa.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2017-10-11.