Séréh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Séréh
Serai.jpg
Séréh
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Poales
Kulawarga: Poaceae
Marga: Cymbopogon
Spreng.
Spésiés

tempo téks

Séréh (Cybopogon cytratus) nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Poaceae. Ieu mangrupakeun sabangsaning tutuwuhan jujukutan nu daunna panjang siga eurih.[1] Bedana, rumpun séréh leuwih gedé jeung sok tumuwuh ngagorombol.[1] Daun séréh miboga wangun ipis, lempeng, tulang daun sajajar, tungtung daun nyungcung jeung sisina keusrak.[1] sok kapanggih bagian luar jerona warna beureum.[1] sistim akarna kuat pisan jeung jero.[1] Séréh resep kana tempat nu lembab jeung deukeut kana cai, taneuh nu gembur, sahingga teu héran mun tutuwuhan séréh loba tumuwuh di aréa pasawahan, irigasi, wahangan, jeung sajabana.[2] pikeun ngalobakeun ieu tutuwuhan bisa dilakonan ku cara neukteuk rimpangna atawa ku cara misahkeun rumpuna tuluy dipelak.[2] séréh miboga loba ngaran di daérah-daérah, saperti sere (Jawa); sarai, sorai, sange-sange (Sumatera); Tonti, sare (Sulawesi); hisa, isa (Maluku).[2]

Sifat Kimiawi[édit | édit sumber]

Séréh ngandung minyak atsiri kalawan ngandung citral, geraniol, citronrllal, methylheptenone, eugenol methyleter, dipenten, eugenol kaninen, kadinol jeung limonene, Salian éta, sérh ngandung alkaloid, flavonoid, jeung polifenol.[2]

Mangfaat[édit | édit sumber]

Séréh dipaké minangka bungbu dapur pikeun nyeungitkeun kadaharan; minyak séréh mangrupakeun minyak atsiri meunang nyuling tina pepelakan ieu.

Salasahiji kagunaan lianna tina séréh nyaéta bauna nu bisa dipaké keur ngusir reungit, boh pepelakannana, atawa ogé minyakna.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Sa'adah, Sumiati. 2004. Mengenal Tanaman yang Berkhasiat Obat. Jakarta:Ganesa Exact ISBN 9791211124 ISBN 9789791211123
  2. a b c d Suryo, Joko. 2010. Herbal Sistem Pernafasan. Yogyakarta:Bentang Pustaka ISBN 9792438777 ISBN 9789792438772
Nulis.jpg