Lompat ke isi

Simpeureun

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Simpeureun
Flueggea leucopyrus
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Angiosperms
Kelas:
Eudicots
Ordo:
Malpighiales
Kulawarga:
Phyllanthaceae
Génus:
Flueggea
Sinonim

Simpeureun; Flueggea virosa, nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Phyllanthaceae. [1] Simpeureun kagolong kana tangkal leutik, ilahar kapanggih jangkungna 4 méter . Sanajan kitu ieu tangkal bisa nepi ka jangkungna 7 méter.

Habitat jeung sebaran[édit | édit sumber]

Simpeureun loba kapanggih hirup di wewengkon Asia, Afrika, sareng sabaraha di kapuloan samudra, kalawan sababaraha spésiés di Amérika Kidul sareng di Semenanjung Ibéria.[2][3][4]

Distribusi nyebar ka sakuliah Afrika tropis sareng Afrika Kidul, mikaresep taneuh negrsk atawa tegalan sabana jeung leuweung transisi. [5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Daunna bijil silih ganti, basajan, leutik, suborbicular-obovate, obovate, lonyod nepi ka ngawangun endog, (1-)2-4(-6) ×x (0,5-1-2(-3) cm, puncakna buleud, bluntly.[6]

Kembang, leutik, seungit, teu aya kelopak, kembang jalu sareng pedicels panjangna dugi ka 9 mm. Sepals dimorphic, dua luar lanceolate, panjang 1,5 mm, konéng semu héjo bulak, jerona tilu obovate, 2 mm. panjang, Bulenek atanapi retuse, filamén bébas. Kembang bikang kalawan pedicels panjangna nepi ka 6 mm, sepals sakumaha dina kembang jalu, tapi rada leutik, disc deet 5-lobed, ovarium ovoid-subglobose, 1' mm diaméterna.[7]

Buah-buahan depresi-globose, panjangna 2-3 mm, diaméterna 4-5 mm, mimitina héjo, teras janten bodas, bodas lili sareng rada dagingan. Sikina panjangna 2 mm, rubak 1,5 mm, ngagurilap, semu konéng-coklat. Barudak Tsonga (Afrika Kidul) ngadahar ieu buah.[8]

Kulit tangkal kulawu-coklat, mulus. dahanna disusun sacara spiral ka luhur. Kembang seungit kelir semu konéng henteu mibanda kelopak dina klaster dina axils daun. Kai bodas atawa beureum semu-konéng, pohara kuat sarta elastis.

Guna jeung mangpaat[édit | édit sumber]

Flueggea virosa ngagaduhan seueur kagunaan. Daunna ngahasilkeun kelir hideung anu dipaké pikeun ngawarnaan serat palem hideung. Di Madagaskar, celep ieu dianggap kualitasna kurang hadé sabab warnana henteu rata. Ngalelep beureum tina buah dipaké salaku mangsi.

Kulit tangkalna dipaké pikeun tanning di India. Sifatna rungkun, daun-daun anu pikaresepeun sareng buah lilin bodas ngajantenkeun Flueggea virosa janten hiasan anu pikaresepeun. Daun jeung bungbuahan gampang dikotektak ku ternak, sarta ogé dibikeun salaku kahakanan ingon-ingon. Buahna tiasa didahar nalika asak. Aranjeunna mibanda loba cai remen mibanda rasa amis kalayan rasa anu rada pait. Biasana didahar ku murangkalih, tapi ogé janten inuman alkohol.

Buah-buahan ogé dipasihan ka unggas domestik. Kai ilaharna dipaké pikeun nyieun ranjang, bubu lauk, bubu anyaman, suku korsi, wangunan hateup pikeun saung jeung pondok, pakakas dapur jeung wawadahan séjén. Di Étiopia, tangkalna dianyam kana rak sareng di Zanzibar dijieun pikeun karanjang.

Régangna dipotong pikeun nyieun sikat huntu. Flueggea virosa seueur dianggo pikeun suluh sareng bahan myieun areng, sareng di Nigeria kalér, Mali sareng Ghana biasa dibudidayakeun salaku pager hirup. Di Ghana karét dicandak tina batang, anu dianggo pikeun nyégel amplop. Urang Maasai di Kénya ngagunakeun lebu kai pikeun ngabersihan wadah susu. Masarakat Gamba di Kénya ngalarapkeun daun anu dibebek minangka panolak gegeremet. Di Madagaskar dahan dijieun hateup. [9]


Taksonomi[édit | édit sumber]

Genus ieu dingaranan ku John Fluegge, urang German saurang cryptogamic botanist.[10][11][12]

Anggota genus ieu sadayana gaduh daun ovate sadayana kelirna héjo éta wujudna di wangun fascicles atawa cymes. Buah-buahna ngawujud berries, kurang leuwih sagedé leunca.[10] Iwal ti F. verrucosa, F. spirei, sarta aya kalana F. virosa, maranéhna nyaéta dioecious.[13]

Genus Flueggea diwangun tina 12[14] -16[15] jenis.

Loba anggota genus anu baheulana digolongkeun dina genus Securinega.

Jenis spésiés [2]
  1. Flueggea acicularis - S China
  2. Flueggea acidoton - Hindia Kulon
  3. Flueggea anatolica - S Turkey
  4. Flueggea elliptica - Ékuador
  5. Flueggea flexuosa - Filipina, Maluku, New Guinea, SW Pacific
  6. Flueggea gracilis - Hainan, Palawan, Borneo, Malaysia, S Thailand
  7. Flueggea jullienii - Cambodia, Laos, Vietnam
  8. Flueggea leucopyrus - Socotra, Sajid Island, S India, Sri Lanka, Sichuan, Yunnan
  9. Flueggea monticola - Sichuan, Yunnan
  10. Flueggea neowawraea - Hawaii
  11. Flueggea schuechiana - Pernambuco
  12. Flueggea spirei - Laos
  13. Flueggea suffruticosa - Siberia, Mongolia, China, Korea, Japan
  14. Flueggea tinctoria - Spain, Portugal
  15. Flueggea verrucosa - Cape Province, KwaZulu-Natal
  16. Flueggea virosa - Africa, Madagascar, SW + S + SE Asia, Mascarenes, N Australia

Baheula kaasup[2] dipindahkeun ka genera séjén (Leptopus Margaritaria Meineckia Ophiopogon )

  1. F. anceps - Ophiopogon japonicus
  2. F. angulata Raf. 1838 not (Schumach. & Thonn.) Schrank 1828 - Ophiopogon japonicus
  3. F. bailloniana - Margaritaria discoidea var. triplosphaera
  4. F. capillipes - Leptopus chinensis
  5. F. dracaenoides - Ophiopogon dracaenoides
  6. F. dubia - Ophiopogon intermedius
  7. F. eglandulosa - Margaritaria anomala
  8. F. fagifolia - Margaritaria discoidea var. fagifolia
  9. F. griffithii - Ophiopogon intermedius
  10. F. hilariana - Meineckia neogranatensis subsp. hilariana
  11. F. intermedia - Ophiopogon intermedius
  12. F. jaburan - Ophiopogon jaburan
  13. F. jacquemontiana - Ophiopogon intermedius
  14. F. japonica (Thunb.) Rich. not 1807 (Miq.) Pax 1890 - Ophiopogon japonicus
  15. F. major - Margaritaria anomala
  16. F. meineckia - Meineckia phyllanthoides
  17. F. nitida - Margaritaria discoidea var. nitida
  18. F. obovata Baill. 1861 not (Willd.) Wall. ex Fern.-Vill. 1880 - Margaritaria discoidea var. triplosphaera
  19. F. prolifera - Ophiopogon caulescens
  20. F. trichogynis - Meineckia trichogynis
  21. F. wallichiana Kunth 1825 not Baill. 1858 - Ophiopogon intermedius

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. HEYNE, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Linrary New York Botanical Garden: Ruygrok & Co BATVIA. p. 63.  Disungsi26 April 2021
  2. a b c Kew World Checklist of Selected Plant Families Archived 2021-09-22 di Wayback Machine
  3. Govaerts, R., Frodin, D.G. & Radcliffe-Smith, A. (2000). World Checklist and Bibliography of Euphorbiaceae (and Pandaceae) 1-4: 1-1622. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.
  4. Barker, C. & van Welzen, P.C. (2010). Flueggea (Euphorbiaceae s. l. or Phyllanthaceae) in Malesia. Systematic Botany 35: 541-551.
  5. {{Cite book| url =https://books.google.co.id/books?id=7FJqgQ3_tnUC&lpg=PA306&dq=Flueggea%20virosa&hl =id&pg=PA306#v=onepage&q=Flueggea%20virosa&f=false| title =Dieter Neuwinger| last =Dieter Neuwinger| first =Hans | publisher =CRC Press| location =Indonesia| year =1996|ISBN=9783826100772|pages =307}} Disungsi6 Januari 2022
  6. Tropicos, genus Flueggea Willd.
  7. Willdenow, Carl Ludwig von. 1806. Species Plantarum. Editio quarta 4(2): 757–758
  8. Willdenow, Carl Ludwig von. 1806. Species Plantarum. Editio quarta 4(2): 637
  9. Harriet Schmelzer, Ameenah Gurib-Fakim, PROTA Foundation, Gabriella (2008). Medicinal Plants. Indonesia: PROTA. p. 307. ISBN 9789057822049.  Disungsi6 Januari 2022
  10. a b Flora of China Vol. 11 Page 177 白饭树属 bai fan shu shu Flueggea Willdenow, Sp. Pl. 4: 637, 757. 1805.
  11. Schatz, G. E., S. Andriambololonera, Andrianarivelo, M. W. Callmander, Faranirina, P. P. Lowry, P. B. Phillipson, Rabarimanarivo, J. I. Raharilala, Rajaonary, Rakotonirina, R. H. Ramananjanahary, B. Ramandimbisoa, A. Randrianasolo, N. Ravololomanana, Z.S. Rogers, C.M. Taylor & G. A. Wahlert. 2011. Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar. Monographs in systematic botany from the Missouri Botanical Garden
  12. Nasir, E. & S. I. Ali (eds). 1980-2005. Flora of Pakistan University. of Karachi, Karachi.
  13. . JSTOR 23188162. 
  14. Zhou, Li; Zhao, Bing-Xin; Jiang, Ren-Wang; Huang, Xiao-Jun; Wu, Zhen-Long; Wang, Ying; Ye, Wen-Cai (3 June 2014). "Securinega alkaloids from the fruits of Flueggea suffruticosa". Journal of Asian Natural Products Research (Informa UK Limited) 16 (6): 593–601. doi:10.1080/10286020.2014.930443. ISSN 1028-6020. PMID 24957326. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10286020.2014.930443. 
  15. "Flueggea suffruticosa (Pall.) Baill.". Catalog of Life. Diakses tanggal 11 May 2020.