Situs Tugu Gedé

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Situs Tugu Gedé nyaéta salah sahiji situs titinggal jaman prasejarah anu kapanggih barang-barang kayaning tembikar, keramik, logam, alat tina batu, jeung monumén batu. Ieu situs pernahna di Kampung Cengkuk, Kelurahan Margalaksana, Kacamatan Cikakak, Kabupatén Sukabumi, Jawa Kulon. Ieu tempat aya dina lamping nu rada lungkawing di sabudeureun Gunung Halimun. Sacara astronomis ieu situs ayana dina koordinat 6°53’45” LS jeung 106°30’34” BT kalawan pilemburan nu pangdeukeutna jeun ieu situs nyaéta Kampung Cengkuk.[1]

Titinggal[édit | édit sumber]

Maluruh hasil panalungtikan nuduhkeun yén barang-barang prasejarah nu nyampak di ieu situs téh nyaéta tembikar, keramik, logam, alat batu, jeung monumén batu.[2]

Kompléks Mégalitikum[édit | édit sumber]

Situs Tugu Gedé kabagi jadi dua komplék mégalitikum nyaéta, mgalitikum belah kidul jeung mégalitikum belah kalér.[2]

Mégalitikum kalér[édit | édit sumber]

Mégalitikum kalér tempatna leuwih luhur tibatan nu belah kulon. Titinggal anu kapanggih nyaéta ménhir gedé anu katelah ménhir Tugu Gedé, ukuranana ± 380 cm, legana ± 110 cm, jeung kandelna ± 70 cm. Dumasar kana panénjoan, ieu tugu téh aya di antara tilu batu anu tepung gelang. Sapaliwat mah ieu batu téh jiga patung manusa keur cingogo, halisna mangrupa céda dina batu, ari kongkolak panonna wangun cekung nu aya dina batu. Lian ti batu gedé aya ogé dua batu ménhir. Kahiji nu ukuranana jangkung ± 130 cm jeung lega ± 75 cm. Kadua ukuranana jankung ± 98 cm jeung lega ± 58 cm. Ti Batu Gedé ka dua Ménhir éta téh jauhna ± 6 méter.[2]

Mégalitikum kulon[édit | édit sumber]

Mégalitikum kulon téh cirina aya wangunan teras undak nu ukuranana 5 m x 5 m. Lian ti éta, aya ogé kumpulan batu anu ku masarakat katelah gudang batu jeung batu jolang. Batu jolang mah geus teu lengkep deui wangunna, nu katangén téh kari sisi jeung dadamparna. Nu pamungkus aya nu disbut tahta batu, kumpulan batu datar anu pahareup-hareup papasangan jiga pangdiukan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Situs Tugu Gede-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2017-11-03. 
  2. a b c d e f g h i dewipuspitorini (2016-12-21). "Situs Tugu Gede, Sukabumi - Balai Pelestarian Cagar Budaya Banten" (dalam bahasa en-US). Balai Pelestarian Cagar Budaya Banten. http://kebudayaan.kemdikbud.go.id/bpcbbanten/2016/12/21/situs-tugu-gede-sukabumi/. Diakses pada 2017-11-03