Lompat ke isi

Suweg

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Suweg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
A. campanulatus

Suweg (Amorphophallus campanulatus Bl) nyaéta spesies tutuwuhan nu masih kénéh aya dina génus Amorphophallus.[1] Liar jeung tumuwuh ogé di tempat anu beueus sarta ditangtayungan tina panonpoé.[2] Suweg loba tumuwuh di leuweung jeung salah sahiji tipe beubeutian anu bisa hirup dina iuhan tutuwuhan leuweung anu jangkung, tanpa dipiara jeung dirawat sacara kontinu sarta relatif tahan tina panyakit.[2] Ukuran beuti suweg bisa nepi diaméter 40 cm, bentukna buleud datar, diaméter jangkungna beuti bisa ngahontal 30 cm, beuti ngabogaan beurat kira-kira 5 kg.[2][3]

Mangfaat[édit | édit sumber]

Sumber pangan karbohidrat henteu ngan tina sangu waé, masih kénéh aya nu liana saperti beubeutian nu poténsial pisan contona suweg.[4] Suweg ogé ngabogaan sababaraha mangfaat séjén, di antarana :[4]

  1. Beuti suweg bisa dipaké ngubaran tatu.[4]
  2. Beuti suweg bisa jadi bahan pangan fungsional[4]
  3. kawas bebeutian séjén, beuti suweg bisa dipaké bahan baku nyieun sirop glukosa.[4]
  4. Tipung suweg bisa jadi bahan baku bahan pangan.[4]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id)Plantamor (diakses 6 Maret 2016)
  2. a b c Pinus Lingga1997. Bertanam Umbi–umbian. Penebar Swadaya. Jakarta.
  3. Heyne, K. (1913). De nuttige planten van Nederlandsch-Indië, tevens synthetische catalogus der verzamelingen van het Museum voor Technische- en Handelsbotanie te Buitenzorg. Museum voor Economische Botanie (Bogor, Indonesia): Batavia, Ruygrok. p. 3.  Disungsi12 Juli 2023
  4. a b c d e f UMBI SUWEGSEBAGAI PANGAN FUNGSIONAL UNTUK MENDUKUNG DIVERSIFIKASI DAN KETAHANAN PANGAN