Suweg

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Suweg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Arales
Kulawarga: Araceae
Génus: Amorphophallus
Spésiés: A. campanulatus

Suweg (Amorphophallus campanulatus Bl) nyaéta spesies tutuwuhan nu masih kénéh aya dina génus Amorphophallus.[1] Liar jeung tumuwuh ogé di tempat anu beueus sarta ditangtayungan tina panonpoé.[2] Suweg loba tumuwuh di leuweung jeung salah sahiji tipe beubeutian anu bisa hirup dina iuhan tutuwuhan leuweung anu jangkung, tanpa dipiara jeung dirawat sacara kontinu sarta relatif tahan tina panyakit.[2] Ukuran beuti suweg bisa nepi diaméter 40 cm, bentukna buleud datar, diaméter jangkungna beuti bisa ngahontal 30 cm, beuti ngabogaan beurat kira-kira 5 kg.[2]

Mangfaat[édit | édit sumber]

Sumber pangan karbohidrat henteu ngan tina sangu waé, masih kénéh aya nu liana saperti beubeutian nu poténsial pisan contona suweg.[3] Suweg ogé ngabogaan sababaraha mangfaat séjén, di antarana :[3]

  1. Beuti suweg bisa dipaké ngubaran tatu.[3]
  2. Beuti suweg bisa jadi bahan pangan fungsional[3]
  3. kawas bebeutian séjén, beuti suweg bisa dipaké bahan baku nyieun sirop glukosa.[3]
  4. Tipung suweg bisa jadi bahan baku bahan pangan.[3]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id)Plantamor (diakses 6 Maret 2016)
  2. a b c Pinus Lingga1997. Bertanam Umbi–umbian. Penebar Swadaya. Jakarta.
  3. a b c d e f UMBI SUWEGSEBAGAI PANGAN FUNGSIONAL UNTUK MENDUKUNG DIVERSIFIKASI DAN KETAHANAN PANGAN