Alfabét Kirilik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Aksara Kiril[1][2] atawa Aksara Sirilik (atawa azbuka, ti ngaran lila hurup-hurup kahijina) nyaéta sajenis aksara anu dipaké pikeun nulis genep basa Slavia pituin (Bélarusia, Bulgaria, Makédonia, Rusia, Sérbia, sarta Ukraina) sarta loba basa-basa séjénna anu dipaké di Uni Sovyét, Asia, sarta Éropa Wétan.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Aksara Kiril (dina basa Rusia disebut Кириллица - Kirillitsa) dingaranan nurutkeun ngaran Santo Kiril (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kiril sarta Santo Methodius (barayana) nyaéta misionaris ti Konstantinopél anu konon nyiptakeun Aksara Kiril sabot maranéhanana nyebarkeun ageman Kristen di antara Bangsa Slavia.

Aksara Kirilik mangrupa serapan ti basa Inggris ("Cyrillic") anu dicokot ti éjahan basa Inggris pikeun ngaran Santo Kiril, nyaéta Cyril.

Basa Rusia[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Rusia.

Huruf badag  Huruf leutik  Ngaran  Sada
А а a /a/
Б б be /b/
В в ve, we /v, w/
Г г ge /g/
Д д de /d/
Е е ye /ye/
Ё ё yo /yo/
Ж ж zhe /zh/
З з ze /z/
И и i /i/
Й й i-kratkoye /y/
К к ka /k/
Л л el /l/
М м em /m/
Н н en /n/
О о o /o/
П п pe /p/
Р р er /r/
С с es /s/
Т т te /t/
У у u /u/
Ф ф ef /f/
Х х ha, kha /kh/
Ц ц tse /ts/
Ч ч che /ch/
Ш ш sha /sh/
Щ щ scha /sch/
Ъ ъ tvyordiy znak
Ы ы Ї /Ї/
Ь ь myagkiy znak '
Э э e /e/
Ю ю yu /yu/
Я я ya /ya/

Basa Ukraina[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Ukraina.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Bélarus[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Bélarus.

Aksara basa Bélarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Bulgaria.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Sérbia[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Sérbia.

Aksara basa Sérbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makédonia[édit | sunting sumber]

Tabel ieu némbongkeun Aksara Kirilik anu dipaké dina Basa Makédonia.

Aksara bahasa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Référénsi sarta tumbu luar[édit | sunting sumber]

  1. Harimurti Kridalaksana, "Aksara dan Ejaan", dina "Pesona Bahasa", Kushartanti, Untung Yuwono (ed.), Gramedia Pustaka Utama, 2005:72
  2. Harimurti Kridalaksana (2008). Kamus Linguistik, Édisi Kaopat, Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.