Aksara Pallawa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Searchtool.svg
 Tingali ogé: aksara Tamil.
Pallawa
Tipeu: Abugida
Basa: Tamil
Sangsakerta
Saurashtra
Jawa kuna
Mangsa: circa 700-ayeuna
Sistim Tulis indung: Hurup Proto-Sinaitik
Sistim tulis barudak: Saurashtra
Sistim tulis sawargi: Aksara Malayam, Aksara Grantha

Pallawa (Vatteluttu, vaṭṭeḻuttu) atawa "tulisan nyambung" nyaeta salasahiji sistim panulisan abugida nu dipake keur nulis sababaraha basa Dravida di India Kidul jeung Sri Lanka. Baretona oge mangrupakeun sistim panulisan kuna nu dipake keur nulis basa Tamil sanggeus abad kadua CE ngaganti aksara Tamil-Brahmi kuna dina sistim panulisan brahmi. Wangun panulisan nyambung ieu dipake oge di Kerala keur nulis dina basa Tamil kawas dina proto-Malayalam jeung Malayalam.

Rekaman Inskripsional dina basa Tamil aya dina wanci ti 300 SM tepi ka 1800 M sarta geus robah miturut sajarah.[1] Tamil Grantha mangrupakeun salasahiji alpabet nu hurup tambahannana dijieun sacara husus keur kecap-kecap dina basa Sangsakerta. Oge, mangrupakeun wangun modipikasi tina aksara Tamil keur nulis grantha Sanskrit, atawa buku. Dina basa Tamil loba alpabet atawa hurup nu kapanggih dina basa Sangsakerta geus leungit.

Pallawa oge ilahar katelah aksara Vatteluttu. Istilah Pallawa dipake ku sarjana basa dina studi Asia Tenggara saperti George Coedes jeung D.G.E. Hall. Pangaruh linguistik jeung budaya India Dravida di Asia Tenggara mangrupakeun bukti sumebarna panulisan jeung literasi ti Asia Kidul: Pallawa, hiji dinasti Tamil abad awal Common Era (c. 275 tepi ka 500 CE), nu mawa sistim panulisannana dina palayaran ka wetan. Sistim panulisan Pallawa ngawangun dasar keur sababaraha sistim panulisan di Asia Tenggara sarta saluareunnana: Myanmar, Thailand, Laos, Kamboja, Malaysia, Indonesia, Sulawesi (Selebes) jeung Pilipina.[2]

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Agesthialingom, S. & S.V. Shanmugam (1970). The Language of Tamil Inscriptions, Annamalainagar, India: Annamalai University.
  2. Steever, Sanford B. (1998). The Dravidian Languages, London; New York: Routledge.
Quill and ink.svg