Hangeul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hangul (한글) atawa
Chosŏn'gŭl (조선글)[1]
Tipeu: Alpabét
Basa: Koréa
Dijieun*ku Raja Sejong
Mangsa: ~1444 nepi ka kiwari
Sistim Tulis indung: artificial script
Hangul (한글) atawa
Chosŏn'gŭl (조선글)[1]
Hangulpedia.svg
Hangeul
Hangul 한글
Hanja (teu aya)
Alih Aksara anu Disampurnakeun Hangeul
McCune-Reischauer Han'gŭl
Sistim penulisan Koréa
Hangeul
Hanja
Aksara campuran
Transliterasi Koréa

Hangul (Basa Koréa: 한글, hangeul atawa hangǔl) nyaéta alpabét asli basa Koréa (dibandingkeun jeung sistim Hanja nu diinjeum ti Cina.[2]

Sanajan tulisan Hangul katempo saperti tulisan idiografik (tulisan dina wangun 'simbul', misalna basa Cina), Hangul sabenerna mangrupakeun aksara fonétik. Unggal blok Hangul kawengku ku sakurang-kurangna dua diantara 24 hurup (jamo)— 14 hurup paéh (konsonan) jeung 10 hurup hirup (vokal). Numutkeun sajarah, alpabet Hangul sabenerna masih miboga 3 konsonan jeung 1 hurup vokal.

Nami Huruf Vokal[édit | sunting sumber]

ㅏ a (아) ㅐ ae (애) ㅑ ya (야) ㅒ yae (얘) ㅓ eo (어) ㅔ e (에) ㅕ yeo (여) ㅖ ye (예) ㅗ o (오) ㅚ oe (외) ㅛ yo (요) ㅙ wae (왜) ㅜ u (우) ㅘ wa (와) ㅠ yu (유) ㅟ wi (위) ㅡ eu (으) ㅝ wo (워) ㅣ i (이) ㅢ ui (의) ㅞ we (웨)

Nami Huruf Konsoan[édit | sunting sumber]

ㄱ giyeok (기역), or kiŭk (기윽) in North Korea ㄴ nieun/niŭn (니은) ㄷ digeut (디귿), or tiŭt (디읃) in North Korea ㄹ rieul/riŭl (리을) ㅁ mieum/miŭm (미음) ㅂ bieup/piŭp (비읍) ㅅ siot (시옷), or siŭt (시읏) in North Korea ㅇ ieung/iŭng (이응) ㅈ jieut/chiŭt (지읒) ㅊ chieut/ch'iŭt (치읓) ㅋ kieuk/k'iŭk (키읔) ㅌ tieut/t'iŭt (티읕) ㅍ pieup/p'iŭp (피읖) ㅎ hieut/hiŭt (히읗) ㅉ ssangjieut (쌍지읒) ㅆ ssangsiot (쌍시옷) ㅃ ssangbieup (쌍비읍) ㄸ ssangdigeut (쌍디귿) ㄲ ssanggiyeok (쌍기역)

Catetan suku[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg