Gamas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gamas
Gamas anu dijual di Réunion
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Violales
Family: Cucurbitaceae
Genus: Sechium
Species: S. edule
Ngaran binomial
Sechium edule
(Jacq.) Swartz, 1800

Gamas (sechium edule) basa indonesiana labu Siam nya éta anggota ti kulawarga labu-labuan anu awalna dibudidayakeun di Amérika Tengah ku peradaban Maya sarta Aztec. Sanggeus panaklukan Spanyol, Gamas saterusna nyebar ka sakumna dunya, kaasup ka Indonésia ngaliwatan Walanda. Ngaran “Labu Siam” sabenerna salah kaprah, alatan buah éta henteu asalna ti Siam atawa Thailand. Di sakumna dunya, gamas dipikawanoh kalayan sagala rupa ngaran, kaasup chayote (Inggris), welok (Jawa), christophene (Perancis) sarta chowchow (China). Minangka buah non-musiman, gamas gampang kapanggih di pasar-pasar di sapanjang taun. Bentukna kawas buah pir badag jeung kulit boga warna héjo ngora atawa héjo kakonékonéngan. beuratna variatif ti 50 gr nepi ka 2 kg kalayan panjang 5 cm nepi ka 20 cm. Aya dua jenis Gamas, nyaéta anu miboga kulit mulus sarta kulitna aya anu cucukan leutik.[1] Gamas ogé kaasup pepelakan anu ngarambat, atawa ngajalar. Biasana daunna ngabentuk lekukan sedengkeun buahna ngabentuk genta.[2]

Kandungan gizi[édit | sunting sumber]

Gamas ngabogaan kadar vitamin C anu luhur, réndah kalori, sodium, henteu ngandung kolésterol, sarta mangrupa sumber serat anu alus. Sagala rupa kandungan gizi gamas sarta mangpaat kaséhatanana antara lain:[1]



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b (id)deskripsi(diakses kaping 27 november 2011)
  2. (id)[1](diakses kaping 27 november 2011)