B

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
B
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

B nyaéta hurup kadua dina alfabét Latin. Dina basa Latin sarta basa séjén umumna (kaasup basa Indonésia), hurup ieu biasana melambangkan konsonan dwibibir, hususna foném [b], konsonan letup dwibibir bersuara.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"dénah imah" 
Proto-Semitik
bet 
Fénisia
beth 
Yunani Kuna
beta 
Yunani Modérn
beta 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
B

‹B› asalna ti hiji piktogram denah hiji imah dina aksara hiéroglif Mesir atawa aksara Proto-sinaitik. Kira-kira warsih 1050 SM, hurup éta dimekarkeun dina abjad Fénisia jadi wangun linear sarta ngaranna beth.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina lolobana basa anu maké alfabét Latin, hurup B nandakeun konsonan letup dwibibir bersuara (/b/). Dina basa Éstonia, Islandia, sarta ogé transkripsi basa Tionghoa, B henteu bersuara, tapi masih dibédakeun ti hurup P, anu dipanjangkan jadi /pp/ dina basa Éstonia, sarta dihembuskan ogé jadi /pʰ/ dina basa Tionghoa sarta Islandia. Dina basa Fiji, B dipranasalisasi jadi /mb/, samentara dina basa Zulu sarta basa Xhosa jadi konsonan letup-balik /ɓ/, berbanding dwihuruf Bh anu melambangkan /b/.

Basa Finlandia ngan maké hurup b pikeun kecap pinjaman.

Dina hurup IPA sarta X-SAMPA, hurup /b/ nandakeun konsonan letup dwibibir bersuara. Ayana wangun variasi hurup b anu nandakeun konsonan dwibir patula-patali, kawas konsonan letup-balik dwibibir bersuara sarta konsonan getar dwibibir. Dina X-SAMPA, hurup badag B nandakeun konsonan desis dwibibir bersuara.

Hurup B ogé dipaké minangka not musik.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup B
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Bravo –···
ICS Bravo.svg Semaphore Bravo.svg Sign language B.svg ⠃
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Hurup badag
B
Hurup leutik
b
Unicode U+0042 U+0062
ASCII Désimal 66 98
Biner 01000010 01100010
EBCDIC 194 130

Tempo ogé[édit | sunting sumber]