N

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
N
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

N nyaéta hurup Latin anu ke-14. Ngaranna disebut en (dibaca [ɛn]).

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"ular" 
Proto-Semitik
naḥš 
Fénisia
nun 
Yunani Kuna
nu 
Yunani Modérn
ni 
Étruska
Latin Modérn
N
D

Salah sahiji hiéroglif mangrupa ular di Mesir Kuna dipaké pikeun melambangkan sada hurup J kawas dina kecap "jari", alatan omongan Mesir pikeun "ular" berbunyi djet. Dipercaya yén bangsa Semit di Mesir menyesuaikan hiéroglif pikeun nyiptakeun abjad kahiji, sarta mangka ti éta ngagunakeun lambang ular pikeun sada /n/, alatan kecap "ular" dina basa maranéhanana meureun sakali dimimitian kalayan konsonan kasebut, tapi ngaran hurup ieu dina abjad Fénisia, abjad Ibrani, Aramea sarta Arab berbunyi nun, nyaéta "lauk" dina sawatara basa kasebut. Hurup ieu berbunyi /n/, kawas dina alfabét Yunani, Étruska, Latin sarta kabéh basa di mangsa ayeuna.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

N boga fungsi minangka konsonan sengau huntu atawa konsonan sengau rongga-huntu dina ampir kabéh basa anu maké alfabét.

Dina Alfabét Fonétik Internasional, hurup leutik [n] melambangkan konsonan sengau rongga-gigi. Hurup badag N anu dikecilkan ([ɴ]) melambangkan sada konsonan sengau tekak.

Salah sahiji dwihuruf anu menyertakan hurup nyaéta , anu ngahasilkeun konsonan sengau wiati-wiati tukang (dibaca [ŋ]), kawas dina kecap "sengau".

Dina basa Inggris, n biasana henteu diucapkan waktu dituturkeun ku m, dina kecap kawas hymn (sanajan dilafalkan dina kecap damnation). Dina sawatara kecap, n bisa melambangkan sada konsonan sengau wiati-wiati tukang, contona kecap think (dibaca [θɪŋk]) sarta bank (dibaca [bæŋk]).

n nyaéta hurup kadua anu pang mindeng dipaké dina basa Inggris. Anu kahiji nyaéta t.

Dina sawatara basa kawas Italia sarta Perancis, melambangkan konsonan sengau wiati-wiati (/ɲ/). Éjahan Portugis pikeun sada kasebut nyaéta , samentara dina basa Spanyol sarta sawatara basa séjénna ngagunakeun tanda istimiwa <ñ> (n jeung tanda tilda di luhurna).

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup N
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
November –·
ICS November.svg Semaphore November.svg Sign language N.svg ⠝
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
N
Huruf leutik
n
Unicode U+004E U+006E
ASCII Désimal 78 110
Biner 01001110 01101110
EBCDIC 213 149

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca