H

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
H
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

H nyaéta hurup ke-8 dina alfabet Latin. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut ha. Dina basa Inggris, hurup ieu disebut aitch (loba: aitches), dibaca /ˈeɪtʃ/ atawa /ˈheɪtʃ/. Hurup ieu biasana melambangkan konsonan desis celah sora nirsuara.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"pager" 
Proto-Semitik
ḥet 
Fénisia
het 
Yunani Kuna
eta 
Yunani Modérn
eta 
Étruska
Latin Modérn
H
N24

Hurup Semitik ח (ḥêṯ) kamungkinan badag melambangkan konsonan desis hulu kerongkongan teu bersuara (/ħ/). Wangun hurup ieu meureun hartosna pager. Alfabét Yunani H mimiti berbunyi /h/, tapi lila-lila jadi hurup vokal eta (Η, η) anu berbunyi /ɛː/ (dina basa Yunani modérn, foném ieu ngagabung kalayan /i/.)

Basa Étruska sarta basa Latin kungsi ngabogaan foném /h/, namum ampir kabéh rungkun basa Roman kaleungitan sada éta. Saterusna basa Romania meminjam foném /h/ ti basa-basa Slavia di deukeutna, sarta basa Spanyol ngamekarkeun sada /h/ sekunder ti /f/ saméméh kaleungitan sada éta deui, samentara sawatara dialek basa Spanyol maké /h/ minangka alofon /s/ di sawatara wewengkon anu maké basa kasebut.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina Alfabét Fonétik Internasional, simbol ieu dipaké pikeun ngawakilan dua sada. Hurup leutikna, [h], ngawakilan konsonan desis celah sora teu bersuara atawa 'berhembus', sarta hurup badag anu dikecilkan, [ʜ], melambangkan konsonan desis katup ambekan teu bersuara.

H ogé dipaké dina élmu pasti. Dina kimia, H nyaéta simbol kimia pikeun Hidrogén. H nyaéta simbol konstanta Hubble (hurup badag) sarta jangkungna/kedalaman (hurup leutik) dina fisika.

H ogé mangrupa singgetan ti unit induktansi dina sistem Hijian Internasional: hénry.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup H
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Hotel ····
ICS Hotel.svg Semaphore Hotel.svg Sign language H.svg ⠓
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
H
Huruf leutik
h
Unicode U+0048 U+0068
ASCII Désimal 72 104
Biner 01001000 01101000
EBCDIC 200 136

Tempo ogé[édit | sunting sumber]