D

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
D
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

D nyaéta hurup kaopat dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia disebut de (dibaca [ˈde]), sedengkeun dina basa Inggris sarta Malayu disebut dee (dibaca [ˈdiː]). Dina basa Latin sarta basa Indonésia, hurup ieu melambangkan foném /d/, konsonan letup rongga-gigi bersuara.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"panto" 
Proto-Semitik
digg 
Fénisia
daleth 
Yunani Kuna
delta 
Yunani Modérn
delta 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
D
O31

Hurup Semitik Dâlet kamungkinan badag ngembang ti logogram anu bermakna "lauk" atawa "panto". Aya sagala rupa hiéroglif Mesir anu meureun mengilhaminya. Dina basa Semitik, Yunani Kuna, sarta Latin, hurup ieu melambangkan konsonan /d/; dina hurup Étruska ogé hurup ieu seolah-olah henteu diperlukeun, tapi masih dilestarikan (tempo hurup B). Hurup Yunani anu sarimbag kalayanana nyaéta: Δ (badag) atawa δ (kecil) (Delta).

Wangun hurup leutik "d", anu diwangun ti hiji lekukan sarta hiji gurat vértikal anu luhur, ngembang ti parobahan variatif dina wangun hurup badag "D". Dina penulisan dina jaman baheula nyaéta hiji kelaziman pikeun mitembeyan lekukan dina kénca gurat vértikal, ku kituna ngahasilkeun hiji sérif di luhur lekukan éta. Sérif ieu disambung manakala bagian séjén hurup ieu dikurangi, ngahasilkeun hiji tangkai bersudut sarta lengkungan. Saterusna tangkai bersudut ieu robah jadi tangkai vértikal.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina lolobana basa anu maké alfabét Latin, hurup d melambangkan sada /d/, tapi dina alfabét basa Vietnam, hurup ieu dibaca /z/ di kalér sarta /j/ (kawas "y" dina "enya") di kidul.

Dina basa Jerman, hurup d berbunyi /d/ (konsonan letup rongga-gigi bersuara), tapi robah jadi /t/ (konsonan letup rongga-gigi teu bersuara) lamun di ahir kecap.

Dina basa Fiji, hurup ieu melambangkan konsonan hambat pranasal /nd/.

Dina sawatara basa anu mana konsonan hambat teu bersuara tanpa hembusan berlawanan kalayan konsonan hambat teu bersuara berhembusan, d melambangkan /t/ tanpa hembusan, samentara t ogé berbunyi /tʰ/ berhembusan. Conto-conto basa ngeunaan ngawengku basa Islandia, basa Gaélik Scot, basa Navajo, sarta alih aksara pinyin pikeun basa Mandarin.

Dina angka Romawi, D ngabogaan peunteun 500, asalna ti satengah ↀ (bernilai 1000; tapi di poé kahareupnakeun, M dipaké minangka lambang 1000), ku kituna D hartosna 500.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup D
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Delta –··
ICS Delta.svg Semaphore Delta.svg Sign language D.svg ⠙
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
D
Huruf leutik
d
Unicode U+0044 U+0064
ASCII Désimal 68 100
Biner 01000100 01100100
EBCDIC 196 132

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Lihat pula[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca