T

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
T
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

T nyaéta hurup Latin modérn anu ke-20. Dina basa Indonésia disebut te; dina basa Inggris disebut tee, dibaca [tiː]. Hurup ieu mangrupa hurup konsonan anu pang mindeng dipaké dina basa Inggris.[1]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Proto-Semitik
taw 
Fénisia
tau 
Yunani Kuna
tau 
Yunani Modérn
tau 
Étruska
Latin Modérn
T

Taw mangrupa hurup pamungkas abjad Semitik Kulon sarta Ibrani, kamungkinan melambangkan silang atawa salib. Peunteun sada hurup Taw, Tαυ (Tau) Yunani, sarta T Italik Kuna sarta Romawi sarua, nyaéta nandakeun fonem /t/; kitu ogé jeung wangun dasarna dina kabéh abjad-abjad kasebut.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina loba basa, hurup ieu melambangkan konsonan letup rongga-huntu nirsuara. Dina Alfabét Fonétik Internasional, konsonan kasebut dilambangkan minangka [t].

Dina basa Finlandia, Italia, Portugis, Swédia, sarta sawatara dialek basa Indonésia, hurup ieu melambangkan konsonan letup huntu nirsuara. Hurup ieu ogé dipaké dina lolobana basa anu ngandung konsonan kasebut.

Dina basa Inggris, arang dipanggihan yén hurup ieu melambangkan foném [t͡ʃ] (konsonan gesek rongga-huntu nirsuara), contona dina kecap nature (dibaca [ˈneɪt͡ʃɚ]). Hurup H anu nuturkeun T nyieun dwihuruf "th" anu melambangkan sada konsonan desis huntu, boh nirsuara (dibaca [θ]) boh bersuara (dibaca [É]).

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup T
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Tango
ICS Tango.svg Semaphore Tango.svg Sign language T.svg ⠞
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
T
Huruf leutik
t
Unicode U+0054 U+0074
ASCII Désimal 84 116
Biner 01010100 01110100
EBCDIC 227 163

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Lewand, Robert. "Relative Frequencies of Letters in General English Plain text". Cryptographical Mathematics. Central College. Diakses pada 25 Juni 2008. 

Tempo ogé[édit | sunting sumber]