L

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
L
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

L nyaéta hurup ke-12 dina alfabét Latin. Hurup ieu disebut el, dibaca [ɛl].

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"iteuk" 
Proto-Semitik
lamd 
Fénisia
lamd 
Yunani Kuna
lambda 
Yunani Modérn
lambda 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
L
S39

Hurup L asalna ti wangun hurup Semitik "iteuk" atawa "embé" anu ngawakilan sada /l/. Ieu meureun dumasar hiéroglif Mesir anu geus diadaptasi ku urang Semit pikeun tujuan penulisan. Hurup Yunani Lambda Λ (hurup badag) atawa λ (hurup leutik), anu ogé mangrupa hurup Étruska sarta Latin, ngawakilan sada anu sarua sakumaha hurup Semitik kasebut.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina basa Inggris, L ngabogaan sawatara peunteun, gumantung kemunculannya saméméh atawa sanggeus hurup hirup. Sada konsonan hampiran-sisi rongga-gigi (sada anu dilambangkan ku Alfabét Fonétik Internasional minangka "L" leutik) diucapkan lamun mendahului vokal, kawas dina kecap lip atawa please, samentara sada hampiran-sisi rongga-gigi tervelarisasi (IPA: [ɫ]) dilafalkan dina kecap bell sarta milk. Vélarisasi ieu henteu mecenghul dina loba basa-basa Éropa anu ngagunakeun L; éta ogé mangrupa faktor anu nyieun pelafalan L jadi hésé pikeun pamaké basa anu henteu ngabogaan, atawa ngabogaan peunteun sada béda, pikeun L^, kawas dina basa Jepang atawa basa Tionghoa dialek kidul.

L bisa mecenghul saméméh ampir saban sada letup, desis, atawa gésék dina basa Inggris. Dwihuruf umum kawas LL, anu ngabogaan peunteun sarua kawas L dina basa Inggris, tapi ngabogaan peunteun béda nyaéta konsonan desis-sisi ronga-gigi teu bersuara (IPA: /ɬ/) dina basa Welsh, anu mecenghul dina mimiti kecap.

Sada hampiran-sisi wiati-wiati atawa L palatal (IPA: /ʎ/) mecenghul dina sagala rupa basa, sarta dilambangkan kalayan GL dina basa Italia, LL dina basa Spanyol sarta Katalan, LH dina Portugis, sarta Ļ dina Latvia.

L nyaéta lambang angka 50 (lima puluh) dina angka Romawi.

L ogé dipaké dina élmu pasti. Dina fisika, L nyaéta simbol panjang. L singgetan ti unit volume dina sistem Hijian Internasional: liter.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup L
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Lima ·–··
ICS Lima.svg Semaphore Lima.svg Sign language L.svg ⠇
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
L
Huruf leutik
l
Unicode U+004C U+006C
ASCII Désimal 76 108
Biner 01001100 01101100
EBCDIC 211 147

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca