Q

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Q
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

Q nyaéta hurup ke-17 dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, ngaranna ki; dina basa Inggris disebut cue (dibaca [ˈkjuː]) sedengkeun dina Basa Malayu ialah kyu.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
wj
Fénisia
Q
Étruska
Q
Yunani
Qoppa
Romawi
Q
V24
PhoenicianQ-01.png EtruscanQ-01.png GreekQ-01.png RomanQ-01.png

Peunteun sada hurup Semitik Qôp (meureun dina mulanya qaw 'gulungan tali', sarta meureun dumasar ka hiéroglif Mesir) nyaéta /q/ (konsonan letup tekak nirsuara), hiji sada dawam pikeun rungkun basa Semit, tapi henteu ditepungan dina basa Inggris atawa Indo-Éropa séjénna. Dina basa Yunani, tanda éta diserep minangka Qoppa Ϙ, meureun melambangkan sawatara konsonan letup wiati-wiati terbibirkan, di antarana nyaéta /kʷ/ sarta /kʷʰ/. Hasil ti pergeseran sada di poé kahareupnakeun, nyieun sada-sada ieu dina Basa Yunani robah jadi /p/ sarta /pʰ/. Ku alatan éta, Qoppa geus dirobah ka dina dua hurup: Qoppa, anu ngan pikeun bilangan; sarta Phi Φ anu dipaké pikeun konsonan aspirasi /pʰ/ sarta disebut minangka /f/ dina Basa Yunani Modérn. Urang Étruska ngagunakeun Q babarengan jeung V pikeun ngawakilan /kʷ/.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup Q
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Quebec – – · –
ICS Quebec.svg Semaphore Quebec.svg Sign language Q.svg ⠟
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
Q
Huruf leutik
q
Unicode U+0051 U+0071
ASCII Désimal 81 113
Biner 01010001 01110001
EBCDIC 216 152

Trivia[édit | sunting sumber]