C

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
C
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

C nyaéta hurup katilu dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut ce sedengkeun dina basa Inggris disebut cee, dibaca [siː].[1] Dina basa Latin, hurup ieu melambang foném /k/, konsonan letup wiati-wiati tukang teu bersuara, sedengkeun dina basa Indonésia sarta Malayu hurup ieu melambangkan foném /tʃ/, konsonan gesek pascarongga-gigi teu bersuara.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Proto-Semitik
gaml 
Fénisia
gimel 
Yunani Kuna
gama 
Yunani Modérn
gama 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
C

‹C› sarta ‹G› asalna ti hurup anu sarua. Bangsa Semit menamakannya gimel (Arab: jim). Lambangna diadaptasi ti hiéroglif Mesir anu ngawangun umban iteuk, anu meureun mangrupa harti ti ngaran gimel éta sorangan. Kamungkinan séjénna nyaéta lambang éta ngagambarkeun unta, anu dina rungkun basa Semit disebut gamal.

Dina Basa Étruska, konsonan letup (éksplosif) henteu miboga penyuaraan kontrastif, jadi hurup Yunani Γ (Gamma) diadaptasi ka dina alfabét Étruska pikeun ngawakilan foném /k/. Ogé dina Alfabét Yunani Kulon, mulanya Gamma nyokot wangun Early Etruscan C.gif dina alfabet Étruska Mimiti, saterusna Classical Etruscan C.gif dina Étruska Klasik. Saterusna dina basa Latin hurup éta nyokot wangun C dina alfabét Latin klasik. Hurup Latin Mimiti ngagunakeun C pikeun konsonan /k/ sarta /ɡ/, tapi salila abad katilu SM, hiji hurup anu dirobah, geus diwanohkeun minangka lambang sada /ɡ/, sarta C sorangan ditetepkeun pikeun melambangkan sada /k/. Pamakéan hurup C (sarta variasinya nyaéta G) ngagantikeun kalolobaan pamakéan K sarta Q. Ku alatan éta, dina mangsa kuna sarta satutasna, G geus dipikawanoh sarimbag sacara fonétik jeung Gamma, sarta C sarua jeung Kappa, dina alih aksara kecap-kecap Yunani ka dina éjahan Latin, kawas dina kecap KA∆MOΣ, KYPOΣ, ΦΩkiΣ, dina surat-surat Romawi ditulis CADMVS, CYRVS, PHOCIS.

Aksara séjén miboga hurup-hurup jiga jeung wangun C tapi henteu sarua dina pamakéan sarta asal mulanya, hususna hurup Sirilik Es, anu asalna ti hiji wangun hurup Yunani sigma, dipikawanoh minangka "lunar sigma" alatan bentukna nyarupaan bulan sabit.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Koin Romawi ti abad ke-1 SM, ngagambarkeun sosok Ainias, jeung tulisan CAESAR. Dina basa Romawi Kuna, tulisan éta dilafalkan /kaisar/, jeung hurup C minangka lambang konsonan /k/.

Sabot alfabét Romawi diwanohkeun di Britania Raya, C ngan melambangkan sada /k/ sarta peunteun hurup ieu dibéla dina kecap serapan sakumna basa Keltik kapuloan: dina basa Welsh, Irlandia, sarta Gaélik, C melambangkan sada /k/. Penulisan basa Inggris Kuna atawa "Anglo-saxon" anu dipelajari ti bangsa Kélt, saéstuna ti Irlandia; mangka ti éta C dina basa Inggris Kuna ogé dina mulanya melambangkan /k/; kecap dina basa Inggris Modern kawas kin, break, broken, thick, sarta seek, kabéhanana asalna ti basa Inggris Kuna anu ditulis jeung C: cyn, brecan, brocen, Þicc, sarta séoc. Tapi salila période basa Inggris Kuna, /k/ saméméh vokal hareup (/e/ sarta /i/) ngalaman palatalisasi, robah jadi sada [tʃ] dina abad kasapuluh, sanajan C masih dipaké, kawas dina kecap cir(i)ce, wrecc(e)a. Samentara éta di daratan benua Éropa, parobahan fonétik sarupa ogé lumangsung (contona dina basa Italia).

Dina basa Latin Rahayat, /k/ dipalatalisasi jadi [tʃ] di Italia sarta Dalmatia; di Perancis sarta semenanjung Ibéria, sadana jadi [ts]. Sanajan kitu C masih dipaké saméméh vokal hareup (E, I) jeung peunteun sada anu béda. Saterusna, foném /kʷ/ dina basa Latin (ditulis minangka qv) henteu terbibirkan ku kituna jadi sada /k/, hartosna basa-basa Roman ngandung sada /k/ saméméh vokal hareup. Di gigireun / sabeulah éta, basa Normandia ngagunakeun hurup Yunani K ku kituna sada /k/ bisa dilambangkan ku K atawa C, anu saterusna bisa melambangkan sada /k/ atawa /ts/ gumantung naha mendahului vokal hareup atawa henteu. Kaidah ngagunakeun C sarta K dilarapkeun dina penulisan basa Inggris sanggeus penaklukan Normandia, ngabalukarkeun pengejaan balik kecap-kecap Inggris Kuna. Samentara éjahan kecap candel, clif, corn, crop, , dina basa Inggris Kuna masih lestari, Cent, cæ´Insular G.GIF (cé´Insular G.GIF), cyng, brece, séoce, ayeuna (tanpa parobahan sada) dieja Kent, keȝ, kyng, breke, sarta seoke; komo saterusna cniht (knight) dirobah jadi kniht sarta þic (thick) dirobah thik atawa thikk. Éjahan cw dina Inggris Kuna teragntikan ku qu ti basa Perancis ku kituna kecap cwén sarta cwic jadi queen sarta quick.

Sada [tʃ] anu mangrupa palatalisasi sada /k/ Inggris Kuna geus ngembang, ogé mecenghul dina basa Perancis, utamana kawas aturan /k/ saméméh ‹a› dina basa Latin. Dina basa Perancis sada éta ditulis Ch, kawas dina kecap champ (ti basa Latin camp-um) sarta pengejaan ieu diwanohkeun ka dina basa Inggris. Dina Injil Hatton, ditulis kira-kira warsih 1160, ditulis dina Matius i-iii, child, chyld, riche, mychel, pikeun kecap cild, rice, mycel, ti vérsi Inggris Kuna anu dicutat. Dina hal ieu, C dina basa Inggris Kuna tergantikan ku K, Qu, Ch, tapi sajaba ti éta, C jeung peunteun sada kakara nyaéta /ts/ kalolobaan datang ti kecap-kecap Perancis kawas processiun, emperice, grace, sarta disubtitusikan pikeun éjahan Ts dina sawatara kecap-kecap Inggris Kuna, kawas miltse, bletsien, sarta milce, blecien dina basa Inggris Pertengahan.

Citakan carita drama tragédi Roméo sarta Juliét dina warsih 1597 (abad ke-16), jeung éjahan anu nyarupaan éjahan basa Inggris mangsa kiwari. Hurup C dipaké di tengah sarta mimiti kecap jeung peunteun sada béda. Henteu kapanggih pamakéan hurup J alatan digantikeun ku hurup I, kitu ogé hurup V alatan digantikeun ku hurup U, variasi hurup V.

Dina ahir abad ke-13 di Perancis sarta Inggris, sada (konsonan gésék) /ts/ henteu tergésékkan ku kituna jadi sada /s/ (desis); sarta saprak éta C melambangkan sada /s/ saméméh vokal hareup, boh sacara étimologis, kawas dina lance, cent, boh (teu saluyu kalayan étimologi) pikeun nyingkahan ambigu alatan pamakéan "étimologis" S pikeun sada /z/, kawas dina kecap ace, mice, once, pence, defence. Mangka pikeun némbongkeun étimologi, éjahan basa Inggris leuwih milih penulisan advise, devise, batan advize, devize, samentara advice, device, dice, ice, mice, twice, sarta séjén-séjén henteu mencerminkan étimologi; conto saterusna nyaéta hence, pence, defence, sarta sajabana, anu henteu ngandung kaperluan étimologis ka hurup C. Generasi saméméhna ogé nulis sence pikeun kecap sense. Mangka ti éta, di mangsa kiwari rungkun basa Roman sarta basa Inggris ngabogaan ciri umum anu diwarisi ti basa Latin Rahayat, nyaéta C anu ngabogaan peunteun sada "teuas" ([k]) sarta "lembut" (biasana konsonan afrikat atawa frikatif) gumantung vokal anu nuturkeunana.

Dina ortogafi basa Inggris, Perancis, Spanyol sarta Portugis, C nandakeun peunteun "lembut" saméméh E atawa I, sarta sajaba ti éta melambangkan peunteun "teuas" ti sada /k/. Kawas sawatara hal séjénna anu teu saluyu jeung éjahan basa Inggris, aya ogé sawatara pengecualian: "soccer" sarta "Celt" nyaéta kecap-kecap anu ngandung sada /k/.

Pelafalan peunteun "lembut" berbeda-beda nurutkeun basa. Dina ortografi basa Inggris, Perancis, Portugis, sarta Spanyol di Amérika Latin sarta Spanyol Kidul, peunteun sada C lembut nyaéta /s/. Dina basa Spanyol anu diomongkeun di Spanyol Kalér sarta Tengah, peunteun sada C lembut nyaéta konsonan desis huntu teu bersuara (/θ/). Dina basa Italia sarta Romania, peunteun C lembut nyaéta [tʃ], konsonan gesek pascarongga-gigi teu bersuara, kawas pelafalan C dina basa Indonésia.

Dina basa séjén C dipaké dina peunteun anu béda, kawas: Dalam bahasa lain C digunakan dalam nilai yang berbeda, seperti:

Aya sawatara dwihuruf umum anu menyertakan C, utamana Ch, anu dina sawatara basa, kawas basa Jerman, laér leuwih sawajarna batan C anu sorangan. Dina basa Inggris, Ch utamana melambangkan /tʃ/, tapi bisa ogé dilafalkan /k/ atawa /ʃ/; sawatara dialek Inggris ogé ngandung sada /x/ dina kosakata, kawas loch anu konsonan pamungkasna diomongkeun sawatara penutur basa Inggris minangka /k/. Ch ogé ngabogaan peunteun béda dina basa séjénna, antara séjén:

C minangka simbol hak cipta.

Ck, jeung peunteun sada /k/, remen ogé ditulis sanggeus vokal pondok dina rungkun basa Jermanik kawas Inggris, Jerman sarta Swedia (tapi sawatara basa Jermanik séjénna condong milih Kk, contona basa Walanda sarta Norwégia). Dwihuruf Cz kapanggih dina basa Polandia sarta Cs dina basa Hongaria, duanana melambangkan sada tʃ/. Dina basa Inggris Kuna, Italia, sarta sawatara basa anu sabaraya jeung Italia, Sc melambangkan /ʃ/ (kumaha ogé, dina basa Italia sarta anu sabaraya, hal ieu ngan lumangsung saméméh vokal hareup, lamun sajaba ti éta mangka dwihuruf kasebut melambangkan /sk/).

Minangka lambang fonétik, hurup C leutik nyaéta hurup dina Alfabét Fonétik Internasional anu ngawakilan sada konsonan letup wiati-wiati teu bersuara, sedengkeun hurup C badag dina X-SAMPA nyaéta simbol sada konsonan desis wiati-wiati teu bersuara.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup C
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Charlie –·–·
ICS Charlie.svg Semaphore Charlie.svg Sign language C.svg ⠉
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
C
Huruf leutik
c
Unicode U+0043 U+0063
ASCII Désimal 67 99
Biner 01000011 01100011
EBCDIC 195 131

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. "C" Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989); Merriam-Webster's Third New International Dictionary of the English Language, Unabridged (1993); "cee", op. cit.