K

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
K
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

K nyaéta hurup ke-11 dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, ngaranna disebut ka; dina basa Inggris disebut kay, dibaca [ˈkɛɪ].

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"leungeun" 
Proto-Semitik
kap 
Fénisia
kaf 
Yunani Kuna
kapa 
Étruska
Latin Modérn
K
d

Hurup K asalna ti hurup Κ (kapa) Yunani, anu dicokot ti hurup kap dina abjad basa Semitik, anu ngawangun lambang leungeun kabuka.[1] Hurup kap éta meureun diinjeum ku kaum Semit anu cicing di Mesir ti hiéroglif wangun "leungeun" anu melambangkan sada /d/ dina kecap "leungeun" dina basa Mesir Kuna, nyaéta d-r-t. Urang Semit netepkeun sada /k/ pikeun hurup ieu alatan kecap "leungeun" dina basa maranéhanana dimimitian jeung sada kasebut.[2]

Dina prasasti kuna babasa Latin, hurup C, K sarta Q dipaké pikeun melambangkan sada /k/ sarta /g/ (anu henteu dibédakeun dina penulisan). Dina hal ieu, Q dipaké pikeun melambangkan /k/ atawa /g/ saméméh vokal buleud, K saméméh /a/, sarta C sajaba ti éta. Saterusna, pamakéan C (sarta G minangka variannya) ngagantikeun loba pamakéan K sarta Q. K cangkaruk ngan dina sawatara éjahan anu tinggaleun jaman kawas Kalendae, 'poé kahiji unggal bulan'.[3]

Sabot kecap-kecap Yunani diserep ka dina basa Latin, hurup Kapa dirobah jadi C, jeung sawatara pengecualian kawas praenomen Kaeso.[1] Sawatara kecap ti alfabét séjénna ogé dialihaksarakan jadi C. Mangka ti éta, rungkun basa Roman ngan ngandung K dina kecap-kecap ti basa séjén. Rungkun basa Keltik ogé condong ngagunakeun C batan K, sarta pangaruh kasebut kabawa ka dina basa Inggris Kuna. Di mangsa kiwari, basa Inggris nyaéta hiji-hijina basa ti rungkun basa Jermanik anu giat ngagunakeun hurup C teuas di gigireun / sabeulah hurup K (sanajan basa Walanda ogé maké hurup C dina kecap pinjaman basa Latin sarta nuturkeun hukum pembedaan "lembut teuas" dina kecap-kecap kasebut, kitu ogé basa Perancis sarta Inggris, tapi henteu pikeun kosakata Walanda pituin).

Sawatara ahli basa Inggris condong membalikkan prosés alih aksara Latin pikeun kecap-kecap has Yunani, contona mengeja Hecate jadi "Hekate". Penulisan basa-basa anu henteu ngabogaan sistem tulisan sorangan ku kituna ngagunakeun alfabét Latin biasana milih K pikeun sada /k/, kawas Kwakiutl.

Dina Alfabet Fonetik Internasional, [k] mangrupa lambang konsonan letup wiati-wiati tukang nirsuara.

Sawatara aksara séjén ogé némbongkeun aksara bersudut seukeut anu nandakeun sada /k/ atawa suku kecap anu dimimitian jeung sada /k/, contona: ك abjad Arab, כ abjad Ibrani, sarta ㄱ Koréa. Hubungan fonétik-visual kawas ieu kungsi dikaji ku Wolfgang Köhler. Kumaha ogé, loba ogé conto-conto hurup berbunyi /k/, kawas ค dina aksara Thai sarta Ք dina alfabét Arménia.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup K
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Kilo –·–
ICS Kilo.svg Semaphore Kilo.svg Sign language K.svg ⠅
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
K
Huruf leutik
k
Unicode U+004B U+006B
ASCII Désimal 75 107
Biner 01001011 01101011
EBCDIC 210 146

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. a b "K". The Oxford English Dictionary, 2nd ed., 1989, online [1]
  2. Cyrus H. Gordon: The Accidental Invention of the Phonemic Alphabet
  3. Sihler, Andrew L. (1995). New Comparative Grammar of Greek and Latin, illustrated, 21, New York: Oxford University Press.