E

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
E
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

E nyaéta hurup Latin anu kalima. Dina basa Inggris, ngaranna dibaca [iː]. Hurup E panglobana dipaké dina basa Inggris.[1] Hurup ieu biasana melambangkan sada vokal teu buleud hareup ampir katutup.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"kegembiraan" 
Proto-Semitik
haw 
Fénisia
he 
Yunani Kuna
epsilon 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
E
A28

E ditampa ti hurup Yunani epsilon anu kira-kira idéntik bentukna (Ε, ε) sarta fungsinya. Nurutkeun étimologi, hurup Semitik kamungkinan melambangkan wangun manusa anu bersembahyang atawa bersorak (hillul, 'kegembiraan'), sarta ogé meureun dumasar hiji hiéroglif Mesir anu sarupa bentukna tapi béda sada sarta pamakéanana. Dina abjad Semitik, hurup ieu ngawakilan sada /h/ (sarta /e/ dina kecap deungeun), dina basa Yunani hê jadi Εψιλον (Epsilon) anu ngawakilan sada /e/. Jalma-jalma Étruska sarta Romawi Kuna ogé ngagunakeun hurup ieu sakitu, mangka munculah hurup Romawi "E". Sanajan basa Inggris pertengahan ngagunakeun E minangka lambang sada /e/ panjang sarta pondok, ku sabab Peralihan Vokal Gegedéan, pamakéanana dina basa Inggris rada béda. Sada /eː/ (dina "me" atawa "bee") jadi /iː/, samentara /e/ pondok (kawas bed) tahan minangka vokal madya.


Pamakéan[édit | sunting sumber]

Kawas hurup vokal Latin séjénna, ‹e› mecenghul jeung peunteun sada anu panjang sarta pondok. Dina mulanya béda perenahna dina panjangna vokal, tapi saterusna ‹e› pondok ngawakilan vokal /ɛ/. Dina basa séjénna anu ngagunakeun ‹e›, hurup éta ngawakilan peunteun sada anu berbeda-beda, kadangkala jeung tanda aksen pikeun negeskeun béda pelafalan (‹e ê é è ë ē ĕ ě ė ę ›).

Dwihuruf kalayan ‹e› mindeng kapanggih dina sagala rupa basa pikeun melambangkan diftong sarta monoftong, kawas ‹ea› atawa ‹ee› pikeun /iː/ atawa /eɪ/ dina basa Inggris; ‹ei› pikeun /aɪ/ dina basa Jerman; sarta ‹eu› pikeun /ø/ dina basa Perancis, /ɔɪ/ dina basa Jerman, /ɯ/ dina basa Koréa, /ɤ/ dina basa Sunda.

Dina élmu pasti kawas fisika sarta kimia, hurup E dipaké pikeun melambangkan tanaga (energy), utamana dina rumus "E=mc2"

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup E
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Echo ·
ICS Echo.svg Semaphore Echo.svg Sign language E.svg ⠑
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
E
Huruf leutik
e
Unicode U+0045 U+0065
ASCII Désimal 69 101
Biner 01000101 01100101
EBCDIC 197 133

Catetan suku[édit | sunting sumber]