Jeruk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jeruk (Citrus)
Penampang lintang buah berbagai jenis jeruk
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Subclass: Rosidae
Order: Sapindales
Family: Rutaceae
Subfamily: Aurantioideae
Tribe: Citreae
Genus: Citrus
L.
Spesies dan Hibrida

Spesies budidaya penting:
Citrus aurantifolia – Jeruk nipis
Citrus maxima – Jeruk pomelo
Citrus medica – Jeruk sukade
Citrus reticulataJeruk keprok


Hybrida budidaya penting:
Citrus × aurantiumBitter Orange
Citrus × hystrix – Jeruk purut
Citrus × latifoliaPersian Lime
Citrus × limon – Jeruk sitrun/lemon
Citrus × limonia – Rangpur
Citrus × paradisiGrapefruit
Citrus × sinensis – Jeruk manis

Sinonim

Eremocitrus
Microcitrus

Jeruk nya éta salasahiji ngaran Bungbuahan anu eusina ngan sababaraha pasi.[1] Jeruk numutkeun sajarahna tumuwuh mimiti di Asia nya éta Cina dipercaya minangka tempat mimiti jeruk tumuwuh.[2] Saprak ratusan warsih ,jeruk geus tumuwuh di Indonésia boh sacara alami boh dibudidayakeun.[2] Pepelakan jeruk anu aya di Indonésia nya éta titilar urang Walanda anu ngadatangkeun jeruk amis sarta keprok ti Amérika sarta Itali.[2]

Jenis Jeruk[édit | sunting sumber]

  • Jeruk Bali nya éta jeruk sagedé hulu eusina bodas, mindeng pisan urang ngadahar jeruk bali sabab waktu dipesek papait cangkangna sok nyerep ka jero , sangkan leungit paitna sanggeus dipesek saméméh didahar kudu dipoé heula salila 3 jam.[2]
  • Jeruk Garut nya éta jeruk sagedé peureup kaluaran Garut, cangkangna ti luar rada karadak.[1]
  • Jeruk Lémon nya éta sabangsa jerul mipis sagedé kaléci sok dipaké ngahaseuman bungbu saté.[1]
  • Jeruk Mipis nya éta jeruk haseum pisan sagedé indung suku, Jeruk Mipis sangkan teu térh péot kudu mindeng dikeueum dina cai.[1]
  • Jeruk Pandan nya éta sabangsa Jeruk Bali anu eusina beureum.[1]
  • Jeruk Siem nya éta jeruk anu hésé dipesékna lamun rék didahar dibeulah dua heula , diarah caina wungkul.[1]
  • Jeruk Purut nya éta sabangsa jeruk haseum leutik, cangkangna leutik sok dipaké bungbu saté.[1]
  • Jeruk Cikonéng nya éta Jeruk Pandan anu eusina aya nu beureum jeung konéng.[1]

Mangpaat Jeruk[édit | sunting sumber]

Mangpaat pepelakan jeruk minangka kadaharan buah seger atawa kadaharan olahan anu miboga vitamin anu hadé pikeun kasehatan, salasahijina ngobatan barusu.[2] Di Sawatara nagara geus diproduksi minyak tina kulit sarta siki jeruk, gula tetes,alkohol sarta pektin ti buah jeruk anu di piceun. Minyak kulit jeruk dipaké pikeun nyieun minyak seungit, sabun seungit, inuman sarta pikeun campuran kueh.[2] Sawatara jenis jeruk kawas Jeruk Mipis dimangpaatkeun minangka ubar tradisional nurunkeun panas, sarta ngubaran rada dina mata.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e f g (id)tanaman jeruk (diaksés tanggal 29 Oktober 2011)
Nulis.jpg